Zasady rozliczanie not obciążeniowych

alltanalltan Użytkownik
edytowano stycznia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

jestem mieszkańcem wspólnoty mieszkaniowej gdzie budynkiem zarządza wynajęta przez nas zewnętrzna firma.

Mam mały problem z zarządcą a dokładnie z rozliczeniami not obciążeniowych.

Jest ustalony okres rozliczeniowy na 10 dnia każdego miesiąca. W moim rozumieniu do tego okresu muszę uiścić opłatę wynikającą z aktualnej noty obciążeniowej.

Zdarza się że zarządca wysyła notę obciążeniową po 10 bieżącego miesiąca i nalicza nowy dług od tego miesiąca który został już przeze mnie opłacony.

Pod koniec roku przesyłają mi saldo wzajemnych rozliczeń z długiem i odsetkami karnymi za nie płacenie na czas.

Moje pytanie brzmi czy takie działanie jest zasadne i czy zarządca może wystawiać noty wstecz?

Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    10. każdego miesiąca jest termin płatności.
    Zarządca ma wystawiać noty tak, aby termin płatności był 10.
    Mam wrażenie że ten zarządca nie zna podstaw.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie nota określa termin, w którym masz zapłacić Twoją zaliczkę na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej i tę część kosztów utrzymania lokalu, które rozlicza wspólnota mieszkaniowa. Termin płatności jest określony w ustawie o własności lokali i dotyczy wszystkich właścicieli - tych z notami i tych bez.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Zgadzam się z Posesją, termin zapłaty wynik z ustawy o własności lokali, no chyba że te noty dotyczą jakiś szczególnych rozliczeń a nie zaliczki wnoszonej przez właścicieli.
    A może rozliczacie się co miesiąc?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.