VAT we wspolnocie

SezamSezam Użytkownik
edytowano stycznia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Od miesiąca jestem czynnym podatnikiem VAT prosze o pomoc jak dokonać wyliczenia propocji w przypadku sprzedazy np. energii elektrycznej dla firmy instalujacej anteny.

Komentarze

• Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jestem czynnym podatnikiem VAT
    - tzn. kim ty jesteś? właścicielem lokalu we wspólnocie? członkiem zarządu? zarządcą któremu powierzono zarząd czy też zarządcą zatrudnionym w roli administratora?
    - co ma twoja czynność w zakresie VAT-u wspólnego ze wspólnotą mieszkaniową czyli wszystkimi właścicielami?
    - to jest mała czy duża wspólnota?
    - co we wspólnocie robi firma montująca anteny? ma siedzibę? jest właścicielm lokalu użytkowego?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od miesiąca jestem czynnym podatnikiem VAT
    Po co Ci to było?
  • Opcje
    abwehrstelle_breslauabwehrstelle_breslau Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sezam, opisz szczegółowiej swoją sytuację i problem... wtedy będzie można cokolwiek Ci pomóc

Przepisy regulujące sposób(sposoby) odliczania VAT przy tzw sprzedaży mieszanej znajdzież w ustawie PTU (od art.90 do art.92)
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli sprzedajesz energię elektryczną, to powinieneś mieć sublicznik, aby wiedzieć ile jej sprzedajesz. Ponieważ sprzedajesz ją po cenie zakupu (inaczej Ci nie wolno), to Twój VAT należny = naliczonemu, a Twoje przychody równają się kosztom.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Sezam:[/cite]Od miesiąca jestem czynnym podatnikiem VAT
    prosze o pomoc jak dokonać wyliczenia propocji w przypadku sprzedazy np. energii elektrycznej dla firmy instalujacej anteny.
    albo od mocy pobieranej przez urządzenia anatemy albo pod-licznik EE ...
    Możecie też ustalić ryczałt / m-c
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.