Podział gruntu
iga
Użytkownik
Czy uchwałą (duża wspólnota) można przeprowadzić podział gruntu do użytkowania przez poszczególnych właścicieli ?
Właśnie dostaliśmy projekt uchwały.
"Uchwała w sprawie przyjęcia regulaminu parkowania i organizacji ruchu"
Właśnie dostaliśmy projekt uchwały.
"Uchwała w sprawie przyjęcia regulaminu parkowania i organizacji ruchu"
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wszystko się zgadza.
Tylko,że projekt tej uchwały (jak i zresztą wszystkich) pochodzi od zarządu, który jednocześnie jest większościowym właścicielem we wspólnocie (małżeństwo ok.52% udziałów).
Jest podwórko,nie ma parkingu.
Sodomę i Gomorę to my już mamy.
Zastanawiam się czy uchwałą da się podzielić grunt do" użytkowania " QUOAD USUM ...
Czy do tego nie jest potrzebna umowa wszystkich właścicieli ....?
Wszystko się zgadza.....
Może jakieś odniesienie do drugiej części mojego postu ?
Dla mnie jest nie zrozumiała cała ta sytuacja.
W żaden sposób nie mogę pojąć dlaczego GMINA jako instytucja(sztab ludzi) traktowana jest jako jeden właściciel,a małżeństwo jako instytucja małżeńska(dwoje ludzi) traktowani są jak troje właścicieli ....
Sensu i logiki w tym żadnej.....
Czyżby rzeczywiście ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji ....?
Jak taka wspólnota może normalnie funkcjonować ?
Gmina jako pierwszy właściciel nieruchomości (100%) nie jest zainteresowana wyodrębnianiem poszczególnych lokali dla siebie ,
natomiast małżeństwa mają w tym interes ...
zwłaszcza te, które prowadzą działalności gospodarczą ,aby "majątek lokalowy" był "rozdrobniony" np:
jeden lokal ma mąż (15%)
drugi lokal ma żona (15%)
a trzeci lokal mają wspólnie. (22%)
Ty też tak możesz zrobić ...
W naszej WM nie ma JEDNEGO większościowego właściciela.
Wiekszościowym właścicielem jest małżeństwo (TROJE właścicieli)
I choćby pozostałych właścicieli było stu,to jak wiesz, nie mamy możliwości wprowadzenia głosowania 1:1.
A tym samym nie mamy ŻADNYCH możliwości...
Ja gminę podałam tylko jako przykład...( JEDEN WŁAŚCICIEL )
Nie wiem co ten Twój przykład ma obrazować..... i co to zmienia w naszej WM ?
Mówimy tu o WM jako całości,a nie o prywatnych interesach poszczególnych właścicieli....
Każdy może, jeżeli tylko ma taką możliwość...
Ale nie o to chodzi.......
Może ci chodzi o jedną rodzinę?
To jest przykład jak małżeństwo (dwoje osób) może mieć większość we Wspólnocie...
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia 29 czerwca 2010 r., sygn. akt: III CSK 325/09:
"Stan faktyczny sprawy, ustalony w znacznej mierze przez Sąd Apelacyjny, przedstawia się następująco. ...W skład nieruchomości wspólnej wchodzą m. in. 44 miejsca parkingowe w garażu podziemnym. Zbywając 17 lokali mieszkalnych, zastrzeżono, że ich właścicielom będzie przysługiwać prawo do wyłącznego korzystania z miejsca postojowego...Uchwałą z dnia 14 czerwca 2007 r. właściciele lokali zmienili sposób korzystania z 27 miejsc postojowych (dotychczas wykorzystywanych wyłącznie przez powódkę) przez przyznanie prawa do korzystania z nich przez wszystkich bez wyjątku właścicieli. ...
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Nie jest trafny zarzut naruszenia art. 22 ust. 3 pkt 4 i art. 25 ust. 1 u.w.l. Kwestionowane uchwały bez wątpienia dotyczą zmiany przeznaczenia części nieruchomości wspólnej i w związku z tym wymagają decyzji właścicieli lokali wyrażonej większością głosów. "
Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/orzecznictwo-sadowe/801-iii-csk-32509-prawo-do-wylacznego-korzystania-we-wspolnocie