Skrzynka na listy do pomieszczenia gospodarczego
opio11
Użytkownik
W budynku wielorodzinnym posiadam pomieszczenie gospodarcze w piwnicy gdzie prowadzę Pracownie Komputerową . Pomieszczenie ma osobną księgę wieczystą jako odrębna nieruchomość. Ponieważ przebywam tam często. Aby ułatwić sobie życie zamontowałem skrzynkę na listy obok dużej skrzynki Ogólnej nie pytałem nikogo o zgodę. Zarząd wspólnoty oraz administrator zażądali usunięcia skrzynki na listy. Bo powiesiłem ją nie legalnie bez uchwały wspólnoty oraz Powołując się ze zgodnie z przepisami prawa do pomieszczenia gospodarczego nie musi przychodzić… korespondencja. Czy wspólnota ma prawo mi kazać zdemontować skrzynkę ????
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To zwykła, bezinteresowna upierdliwość.
o tym jak jest wykorzystywana nieruchomość wspólna decyduje ogół właścicieli lokali podejmując stosowne uchwały , to ich święte prawo i nie należy go łamać....
- jest członkiem wspólnoty
- nie zmienił przeznaczenia części wspólnej.
opio11 -WM nie ma prawa nakazywać CI zdjęcia skrzynki, to Twoje święte prawo korzystania ze współwłasności. Montując tę skrzynkę nie zmieniłeś sposobu wykorzystywania tej części współnej.To nadal jest korytarz a nie placówka pocztowa. Co prawda ja bym zrobił inaczej. Wystosowałbym pismo do Zarządu informujące o konieczności montażu z podstawą prawną , jaką jest art. 13 uowl. niech to Zarząd udowodni ,że ta skrzynka utrudnia innym życie.:bigsmile:
a-z - z ust mi to wyjąłeś.
To nie znaczy, że każdy właściciele lokalu może na części wspólnej wieszać co chce i kiedy chce .... pojedynczy właściciel nie zarządza częściami wspólnymi, tylko ogół właścicieli lokali reprezentowany przez Zarząd / Zarządcę i należy spytać o zgodę.
Szkoda, że zainteresowany (opio11) nie zgłosił potrzeby posiadania przegródki przy wymianie skrzynek oddawczych (pocztowych)
tak uważasz.....
to jutro inny właściciel powiesi na klatce schodowej .... rozłożyste kwiatki ,
kolejny portret Piłsudskiego, a jeszcze inny Kaczyńskiego czy ojca Rydzka ....
Róbta co chceta właściciele ... tak wam nakazał Parktyk-realista i a-z
Współwłaściciele mają ustawowy obowiązek umieścić skrzynki w miejscu do tego przewidzianym. Również opio11 ma taki obowiązek.
opio11. Postrasz ich, że jak Ci zdejmą skrzynkę, to zapłacą karę bo doniesiesz na nich do UKE.
PS. KubaP - i właściciele z tego prawa korzystają wieszając kwiatki w doniczkach i obrazki.
opio11 nie możesz samodzielnie bez wiedzy zarządu / Administratora ingerować w części wspólne , to tak na przyszłość ...
Pomieszczenie gospodarcze jakie nabyłeś może / służy do min. prowadzenia działalności gospodarczej, a nie trzymania tylko węgla czy słoików z ogórkami.
Chyba tego nie wiedzą Zarząd i zarządca ... mało z nimi rozmawiasz opio11
to znaczy, że dawno u was nie było kontroli ze straży pożarnej ...
A za te kwiaty karzą Zarząd czy winnych właścicieli? To moje panele na ścianach to chyba zbrodnia?
opio11 - nie naruszyłeś żadnych przepisów, ostrzeż zarządcę/Zarząd ,że znasz swoje prawa i będziesz ich dochodził nawet na drodze sądowej. Sprawuję zarząd właścicielski, nawet do głowy by mi nie przyszło interweniować w tej sprawie, chyba ,że jest to zardzewiała skrzynka metalowa, z wystającymi ostrymi krawędziami, blokująca przejście w korytarzu.Wszyscy na tym forum oprócz jednego wiedzą ,że tak nie jest. Ale to pupilek admina.Jemu wolno.
Zapytaj administratora gdzie została zakupiona ta ogólna i kup taką 2-przegródkową (to chyba minimalny rozmiar).
Zapłacisz za to 90 zł, ale na pewno nikt nie będzie się do tego czepiał, np. ES-76D http://www.skrzynkipocztowe.pl/sklo.html#
Dalej nie możesz pojąć, że na częściach wspólnych nie możesz robić co tylko sobie chcesz , bez poinformowania Zarzadu / administratora czy innych właścicieli .
Ustanawiasz swoje prawa, które wcielasz w życie a na reakcję innych współwłaścicieli lokali, którzy mają odmienne zdanie niż twoje się obrażasz i czujesz się szykanowany , a tak nie wolno postępować ....
Zacząłeś od tego co zaznaczyłeś że bez zgody WM powiesiłeś sobie na częściach wspólnych skrzynkę na listy bo miałeś tak własną potrzebę
i co to ma wspólnego z korzystaniem z własności ? czy części wspólne to własność czy współwłasność w częściach ułamkowych ?
tu nie ma żadnego, ale ... bo się zacznie bicie piany ... i może dojść do anarchii w dysponowaniu czy przeznaczeniu części wspólnej np: inny właściciel zrobi z NW magazyn do składowania starych mebli, zamieni ja w ogród botaniczny , czy wernisaż swoich "artystycznych" wypocin...
dobrze że jest to to tylko twoja nadinterpretacja - róbta co chceta ...
Jakiej uchwale ? jak na razie nie zmam stanowiska wspólnoty czyli ogółu właścicieli lokali , ale stanowisko Zarządu i administratora .
Zawsze pozostaje ci droga sądowa , która uczy strony rozwagi i kultury we wspólnocie.