Czy mogę założyc ciepłomierz na mieszkaniu w budynku gdzie jest wspólnota
FW34
Użytkownik
Bardzo proszę o informacje w następującej sprawie. Kupiłem mieszkanie w budynku w którym jest wspólnota. Wspólnota posiada własna kotłownię olejową i rozlicza opłatę za ciepło w stosunku do m2 powierzchni. Moim zdaniem jest to krzywdzące dla właścicieli mieszkań którzy oszczędzają energie a więc jest w sprzeczności do Prawa Energetycznego które stanowi ..."zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale , tak aby wybrana metoda, uwzględniała współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie, wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach, stymulowała energooszczędne zachowania oraz zapewniała ustalanie opłat, o których mowa w ust. 4, w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej"
Czy mogę w związku z tym zamontować sobie ciepłomierz , a odczyt z niego będzie stanowił podstawę do rozliczenia ze wspólnotą ?
Czy mogę w związku z tym zamontować sobie ciepłomierz , a odczyt z niego będzie stanowił podstawę do rozliczenia ze wspólnotą ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jednak nie zagłębiając się już w takie rozważania, to wspólnota winna rozliczać się na podstawie regulaminu rozliczeń przyjętego uchwałą, o czym stanowi art. 45a pkt. 10 ustawy Prawo energetyczne: "właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego wprowadza wybraną metodę, o której mowa w ust. 9, w formie wewnętrznego regulaminu rozliczeń ciepła przeznaczonego na ogrzewanie tego budynku i przygotowanie ciepłej wody użytkowej dostarczanej centralnie poprzez instalację w budynku, zwanego dalej „regulaminem rozliczeń”; regulamin rozliczeń podaje się do wiadomości osobom, o których mowa w ust. 2, w terminie 14 dni od dnia jego wprowadzenia do stosowania."
Jeżeli takiego regulaminu brak - to należy go uchwalić, jeżeli jest - proszę wystąpić z propozycją uzupełnienia w proponowanym przez Pana zakresie.
Montaż ciepłomierza wywołuje określone skutki, trzeba przyjąć cały system rozliczania, ponieważ ciepłomierz zamontowany w lokalu nie zmierzy ilości oleju pobranego ogrzewanie nieruchomości wspólnej.
Pomocne materiały:
"Montaż podlicznika rejestrującego pobór energii cieplnej dostarczanej do lokalu prowadzi do określenia sposobu korzystania z nieruchomości wspólnej, dlatego też wymaga zgody właścicieli lokali wyrażonej uchwale wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 14 września 2012 r., sygn. akt: I ACa 344/12."
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1782-montaz-cieplomierza-prowadzi-do-zmiany-sposobu-korzystania-z-nieruchomosci-wspolnej
wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 14 września 2012 r., sygn. akt: I A Ca 344/12:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1775--i-aca-34412-montaz-cieplomierza-prowadzi-do-podzialu-quoad-usum
Natomiast w kwestii nakazania przez sąd, to generalnie sąd nie może wspólnocie nakazać podjęcia uchwały określonej treści.
• nie jest możliwe w rozliczaniu uwzględnianie przenikania ciepła między mieszkaniami,
• nie jest możliwe w rozliczaniu uwzględnianie zysków ciepła od nieizolowanych pionów centralnego ogrzewania.
gdy na dodatek grzejniki nie są wyposażone w wymagane § 134 ust. 5 i 6 Rozp. Min. Infr. z 2002 r. odpowiednie zawory, to nie można spełnić warunku: - i wtedy "nieszczęścia" gotowe tzn. niektórzy płacą za siebie i sąsiadów a za niektórych płacą sąsiedzi i nie ma to nic wspólnego z energooszczędnością a tym bardziej z oszczędzaniem.
W starych nieruchomościach nie ma takiego obowiązku.
Nowy doklejony: 11.01.15 19:42
może to uszczegółowię...
przez jednolity system rozumiem też urządzania - ciepłomierze / wodomierze CW.
Dla mnie, niedopuszczalnym jest , aby właściciel narzucał własne indywidualne zasady nie mające oparcia w Regulaminie rozliczania energii cieplnej .