Ogrzewanie na klatkach schodowych
Marek
Użytkownik
Witam Państwa,
Czy jest jakiś przepis (podstawa prawna) określająca minimalną temeperature powietrza na klatkach schodowych?
Administracja mojego osiedla - na żądanie Członka Zarządu Wspólnoty mieszkaniowej - wyłączyła ogrzewanie na klatkach schodowych na okres zimy argumentując oszczędnościami.
Oczywiście wspólnota nie ma problemów finansowych które wymuszały by takie drastyczne kroki.
Czy jest jakiś przepis (podstawa prawna) określająca minimalną temeperature powietrza na klatkach schodowych?
Administracja mojego osiedla - na żądanie Członka Zarządu Wspólnoty mieszkaniowej - wyłączyła ogrzewanie na klatkach schodowych na okres zimy argumentując oszczędnościami.
Oczywiście wspólnota nie ma problemów finansowych które wymuszały by takie drastyczne kroki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/3653/ogrzewanie-klatek-schodowych/
Przeczytałeś zalinkowany wątek? Te przepisy zostały tam przytoczone.
jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, D. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690, par. 134 str. 5224
Jakiego prawa ? ponosisz z tego powodu stratę , wyższe koszty ogrzewania lokalu ?
KubaP - wytłumacz nam maluczkim, co się stanie jak temperatura spadnie do 7 C?
Panie Marku - nawet nie napisał Pan jaka teraz jest temperatura na klatce schodowej, a już zgłasza Pan naruszenie prawa. Ja to nazywam w prosty sposób - pieniactwo. Ogrzewanie klatek schodowych uważam za idiotyzm, marnotrawstwo środków wspólnoty, które wręcz zniechęca do oszczędzania ciepła. większy efekt da uszczelnienie drzwi wejściowych i apel o zamykanie drzwi i okien.:bigsmile:
KubaP -
elan124- ot taka wypowiedź bez sensu, bo tam jest zarząd i wreszcie wypowiedż z sensem świetnie nadająca się do tego forum.
czajnik5 - po prostu mi wstyd , że dyskusja przechodzi na taki poziom. Podyskutujcie sobie sami ze sobą. może dojdziecie do innych , równie rewelacyjnych wniosków.:shamed:
"...Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych
§ 39. 1. Instalacja i urządzenia centralnego ogrzewania w okresie ich użytkowania powinny być utrzymywane w stanie technicznym zapewniającym we wszystkich ogrzewanych pomieszczeniach właściwe temperatury określone Polską Normą.2. W przypadku gdy instalacja i urządzenia nie spełniają warunku, o którym mowa w ust. 1, należy określić przyczyny zakłóceń oraz podjąć działania usprawniające ich funkcjonowanie..."
- jedyna wątpliwość to, czy w przypadku gdy klatka schodowa nie ma grzejników jest traktowana jako pomieszczenie ogrzewane?
W zasadzie jest ogrzewane pośrednio przez sąsiednie pomieszczenia, ale to moja dywagacja tylko.
Według normy ta temp. ma wynosić +8. Oczywiście jest to tzw temp. obliczeniowa. Ale gdy się dokładnie wczytamy w normę to okazuje się, że temperatura eksploatacyjna (odczuwalna powietrza) powinna być wyższa "...aby skompensować chłodzący wpływ przegród zewnętrznych.."
Jest tez inny zapis:
"...w czasie pracy instalacji centralnego ogrzewania temperatura powietrza nie musi równać się wartości obliczeniowej..."
Mówi o tym chociażby § 134 ust. 6 Rozp. Min. Infr. z 2002 r. a więc w pokojach powinno być 16-24. Na podstawie tego zapisu można domniemywać, że w łazienkach może być 20-28 a na klatkach 4-12. Oczywiście wyższe mogą być, niższe niewskazane.
No co Ty, to tylko przepisy wykonawcze, nie wypadły z kapelusza
No tak, ale moim zdaniem skoro coś należy zapewnić przy projektowaniu, to pewnie z jakiegoś powodu.