Usprawnianie przepływu ciepłej wody
krzemiedak
Użytkownik
Moja wspólnota usprawnia przepływ ciepłej wody. Podobno jestem jedyną lokatorką, która jeszcze nie zgodziła się na udostępnienie dojścia w swoim mieszkaniu ( mieszkam na 4 piętrze) do części wspólnej. Wiem , że zgodnie z ustawą muszę udostępnić dojście do części wspólnej majątku wspólnoty jednak nurtuje mnie pytanie: kto pokryje koszta usterek lub ewentualnego remontu w łazience? Pracownicy poinformowali mnie, że będzie konieczność skucia kilku kafli żeby dostać się do odpowiedniego miejsca. Nie posiadam zapasowych stąd moje pytanie. Czy mogę zażądać od prezesa wspólnoty pisemnego oświadczenia, iż w związku z udostępnieniem dojścia do części wspólnej koszta ewentualnej naprawy lub remontu spadają na wspólnotę? W końcu to moja własność ma zostać uszkodzona.Proszę o poradę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2. Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje.
nieruchomości wspólne jakimi są piony instalacji wodnej wody zimnej i ciepłej , instalacji kanalizacyjnej , instalacji CO powinny być dostępne w każdej chwili np. w przypadku awarii
i nie powinny byc zabudowywane w żaden sposób , czy to przez zamurowanie , czy stałe zabudowanie . jeżeli zachodzi konieczność usunięcia takiej zabudowy podczas
dostawania sie do części wspólnej (pionu) , moim zdaniem , wspólnota nie powinna pokrywać kosztów doprowadzenia pomieszczenia do poprzedniego stanu.
"W końcu to moja własność ma zostać uszkodzona."
nie , w końcu to Twoja własność utrudnia dostęp do części wspólnej nieruchomości i naraża
wspólnotę na większe wydatki związane z tym na przykład że usunięcie awarii trwa dłużej
a fachowcy żadają większej zapłaty za utrudnienia i wykonanie dodatkowej pracy .