Kto powinien ustalać termin zebrania sprawozdawczego WM?
KubaP
Użytkownik
Kto waszym zdaniem powinien ustalić termin zebrania sprawozdawczego wspólnoty?.
Ostatnio, w jednej ze wspólnot , gdzie jestem pełnomocnikiem właściciela lokalu , doprowadziłem do przełożenia zebrania sprawozdawczego wspólnoty, które administrator wyznaczył na godzinę 10: w dzień roboczy (31-01) . Na ten termin stawiło się 2 właścicieli na 12 .
Zazwyczaj , gdy zebrania odbywały się w godzinach popołudniowych ( 17:00) reprezentowanych właściwiej było 8-10 osoób
Ostatnio, w jednej ze wspólnot , gdzie jestem pełnomocnikiem właściciela lokalu , doprowadziłem do przełożenia zebrania sprawozdawczego wspólnoty, które administrator wyznaczył na godzinę 10: w dzień roboczy (31-01) . Na ten termin stawiło się 2 właścicieli na 12 .
Zazwyczaj , gdy zebrania odbywały się w godzinach popołudniowych ( 17:00) reprezentowanych właściwiej było 8-10 osoób
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Cóż tu widzimy, mamy WM i administratora. Skoro nie jest to zarządca to mamy również Zarząd, który nie przychodzi na zebrania swojej WM?!? Dopiero KubaP musiał przyjść i przełożyć zebranie, domyślam się na późniejszą godzinę np. 12.00.
Ale to co napisała dalej elan124 - to już czysta satyra. Rozumiem ,że na tym zebraniu właściciele uchwalą termin zebrania sprawozdawczego?! A że przyszło tylko 2 właścicieli, uchwalą to sobie metodą mieszaną. Proponuję zastanowić się przed wpisem.:bigsmile::shamed:
"...Art. 30. 1. Zarząd...jest obowiązany:
3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku..."
Stwierdzenie: obowiazany zwoływać, zawiera w sobie obowiązek ustalenia także wszystkich formalnych warunków (czyli terminu również) aby zebranie było skuteczne i osiągnęło zakładany cel.
Skoro jest to obowiazek ustawowy zarządu to zarząd ma prawo samodzielnie o tym decydować, co nie oznacza (art. 29 ust. 3) że właściciele nie mogą podjąć jakieś uchwały (w statucie np.) precyzującej formalności związane z zebraniem (termin, miejsce itp.)
Praktyka pokazuje chociażby na tym przykładzie, że zwołuje takie zebrania administrator (a zarząd nie ma nic do gadania), który w zasadzie nie powinien nawet brać udziału w zebraniu właścicieli lokali bez zaproszenia i zgody uczestników zebrania na udział w nim.
Czy akcjonariusze jakieś spólki pozwolili by sobie aby ktoś postronny (z konkurencji np.) wyznaczał im terminy i brał udział w ich zebraniu - zebraniu akcjonariuszy?
Wiem, wiem, że wspólnota to nie spółka - o zasadę chodzi.
Podawane rozwiazania moga byc stosowane w mniejszych WM(nie mylyc z ustawowa"malaWM").
Oczywiscie jezeli Wspolnota na swoim ostatnim zebraniu ustali uchwala juz nowy termin na nastepny rok to Zarzad jest tym zwiazany.
Ale w naszej sasiadujacej WM wlasnie tak w roku 2011 ustalono ...ale termin na kwiecien.No i pod koniec marca 2012,ktorys z czlonkow WM zwolal zgodnie z uwl zebranie na wlasna reke na koniec marca.:bigsmile:
Przykład z akcjonariuszami uważam za chybiony ...
"...Art. 205. Współwłaściciel sprawujący zarząd rzeczą wspólną...
Art. 208. Każdy ze współwłaścicieli nie sprawujących zarządu rzeczą wspólną może żądać w odpowiednich terminach rachunku z zarządu..." - takie stwierdzenie jest gołosłowne. Przykład może ci się nie podobać (podaj lepszy) ale ocenę o chybieniu wypada uzasadnić dlaczego jest nieadekwatny do zasady którą opisuje.
To jest nieprecyzyjne określenie co pewnie niektórzy ci wytkną.
Wszyscy nie są zarządem lecz sprawują zarząd rzeczą wspólną.
Szkoda, że takiego stanowiska nie głosisz wobec obowiązków jakie prawo nakłada na właścicieli lokali , tylko próbujesz ich wybielać
zwłaszcza w temacie życia i funkcjonowania wspólnoty np. głosowania nad uchwałami , płacenia na bieżąco zaliczek, angażowanie się w życie wspólnoty ark 27 a kim jest osoba sprawująca zwykły zarząd rzeczą wspólną ?
W UoWL nazwali ją członkiem Zarządu WM.