Garaż
Demi
Użytkownik
posiadam garaż we wspólnocie z odrębną KW ale sam tam nie mieszkam( tj.w tej wspólnocie ) w opłatach mam min. wywóz śmieci ,czy za śmieci też mam płacić skoro ich tam ani nie tworzę ani nie wyrzucam tego że partycypuję w innych kosztach nie kwestionuję ale te śmieci .... podpowie ktoś jak to jest czy jak powinno być
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Masz udział w tej nieruchomości i jako jej współwłaściciel masz obowiązek ponosić koszty jej utrzymania w wysokości swojego udziału (podstawa prawna: art. 12 ust 2 zdanie 2 ustawy o własności lokali: http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali ).
Mieszkających tam właścicieli też nikt nie pyta, czy "wytwarzają" śmieci, czy nie.
Zresztą, nie płacisz za wytwarzanie, lecz za usuwanie (wywóz) odpadów z nieruchomości.
za wywóz odpadów z ich nieruchomości .
Masz udział w częściach wspólnych to masz uczestniczyć w wywozie odpadów z twojej posesji , niezależnie kto je tam składuje lub porzuca
Czy posiadasz lokal mieszkalny w tej wspólnocie? To, że nie mieszkasz nie oznacza, że nie posiadasz mieszkania.
Drugie pytanie - kto i na jakiej podstawie nalicza ci te opłaty?
Jeżeli jest to tylko garaż,to ani od ilości osób zamieszkujących ,ani od zużytej wody,ani od gospodarstwa domowego.
Więc ?
Wiem, że nie musi. Chce tylko ustalić, czy sytuacja w wspólnocie Demi jest podobna jak w mojej.
W mojej WM "garażowicze" nie płacą za wywóz śmieci, robią to członkowie WM, w garażu nie ma nawet kosza na śmieci. Śmiecie są wytwarzane przez członków wspólnoty, oczywiście część z nich jest właścicielami garaży, ale w opłatach za garaże nie ma składnika "śmieciowego" bo i po co?