Developer zarządcą
alaok
Użytkownik
Kupiłam mieszkanie od developera. Parę dni temu podpisałam akt notarialny w którym określone było, że z dniem podpisania aktu zarząd nad nieruchomością pełni wskazana wspólnota. w związku z powyższym dostałam rozliczenie kosztów za okres ( domyślam się, bo nie jest uwzględniony w fakturze) od odbioru mieszkania do momentu podpisania aktu. Koszty ogrzewania naliczone zostały nieznanym dla mnie sposobem. Każdy lokator posiada ciepłomierz, są jednak one nieczynne. 6tyg grzania został wyceniony na 600 zl. mieszkanie ma powierzchnie 37m. Z tego co wiem zarządca nalicza opłatę za ogrzewanie w sposób odpowiadający zużyciu. Ponieważ kwota jest dla mnie trochę zaskakująca zastanawiam się jak została naliczona opłata skoro ciepłomierze nie działają. Czy developer ma prawo naliczać opłaty w sposób mi osobiście nieznany przy zamontowanych ciepłomierzach?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dlaczego ciepłomierz był nieczynny? Czy przejmując lokal podpisywała Pani protokół odbioru liczników, ciepłomierza? czy podano w nim stany zużycia?
Żądam :) póki co bez odzewu.
Przy tak małej powierzchni lokalu, nowym budynku (a więc energooszczędnym), bez względu jak było liczone zużycie ciepła jest to oszukaństwo, tu nie ma co owijać w bawełnę. Kwota 100-120 zł byłaby do zaakceptowania ale nie taka!
Kwota ta nie odpowiada napewno zużyciu w twoim lokalu, chyba że gdzieś grzejniki były cały czas ustawione na "5" a okna pootwierane. - co to znaczy stan określono na 6 GJ? Z sufitu czy wskazywał ciepłomierz 6 GJ?
Jeżeli zużycie ciepła w poszczególnych lokalach nie mogło być zmierzone (nieczynne ciepłomierze?) to za te 6 tygodni powinnaś zostać rozliczona (jak każdy) wg udziałów. Dopiero po uchwaleniu regulaminu rozliczeń kosztów ciepła, w którym wszelkie sprawy rozliczeń będą określone, a więc będziesz miała pełną kontrolę nad swoimi pieniędzmi, można wtedy mówić o w miarę rzetelnym ponoszeniu kosztów ciepła. - dość powszechną praktyką deweloperów jest obciążanie kosztami ciepła w lokalach jeszcze nie wykupionych (dewelopera) tych właścicieli którzy już mieszkają. Jednak w twoim przypadku wydaje mi się że deweloper przesadził i jest to delikatne określenie.
Z treści wątku wynika, że rozliczenie dotyczy okresu zanim doszło do nabycia udziałów, czyli od odbioru lokalu do podpisania umowy.
W tej sytuacji ciepłomierz, skoro wykazywał zużycie, jeżeli z jakiś względów nie jest to możliwe - metry, czyli powierzchnia użytkowa, deweloper też partycypuje w kosztach.
Skąd wzięłaś te "6 tygodni grzania", skoro potem przyznajesz, że nie wiesz, jaki okres obejmuje rozliczenie? (Nawiasem mówiąc: co to za rozliczenie, jeśli nie podano okresu, którego dotyczy?) Dlaczego pisząc o wskazaniach ciepłomierza raz piszesz o m3, a raz o GJ?
w protokole odbiorczym mam m3, w fakturze od dewelopera - GJ
Po za tym odsyłam do Prawa Energetycznego art. 45a . Tam opisano co i jak z energia cieplną .
A w nim winno być zapisane jakie są odczyty opomiarowanych mediów w chwili przekazania .
Kolejny protokół winien być spisany na dzień spasania AN .
Zużycie to różnice między tym odczytami .
a jakie jest ogrzanie olejowa kotłownia , bo jeżeli tak ,
to cena 1 GJ CO w 2012 roku wynosi od 150 zł /GJ w górę ,
wszystko zależy gdzie jest położona ta nieruchomość czy na biegunie ciepła czy zimna .
Oczywiście są takie WM gdzie 1 GJ kosztuje 90 zł ale podgrzanie wody to już koszt 67 zł/m3 - podobno tak wynika z liczników energii cieplnej zainstalowanych w kotłowniach na instalacji CWu i CO.
Na tym polega rządzenie się we wspólnotach .
podgrzanie wody i ogrzewanie 83zł za 1GJ
Nowy doklejony: 10.02.13 11:25
a kotłownia jest gazowa
a co jest napisane w protokole związanym z przeniesienia własności - akt notarialny . Jakie były wskazania wodomierzy i licznika ciepła?
Nie wiesz , nie dopilnowałaś .... szkoda
faktura podaje ci esensje rozliczenia, tam nie ma miejsca na szczegóły....podaje się jednostkę zużycia , ilość zużytą stawkę i wartość
czy twój ciepłomierz mierzy zużycie na podgrzanie CW i ogrzanie lokalu CO ?
takie rozwiązania są stosowane w nowych budynkach ...
Od początku. Na fakturze napisano, że zużyłam 6 GJ. Jak się dzisiaj dowiedziałam był to pomiar z 18stycznia (ogrzewanie zostało włączone 16grudnia)
Na ciepłomierzu pojawiają się dwie wartości - 4GJ i 9GJ oraz data 31.12.12. Pytałam o słuszną interpretację, deweloper twierdzi, że 4GJ to zużyta energia do 31.12. Czy jest możliwe, że przez 16 dni zużyłam aż tyle ?? Mieszkanie ma 37,5m2, owszem przez pierwsze parę dni kaloryfery grzały ale z racji tego, ze mieszkanie stoi puste zostały potem skręcone. Powrócę do kwoty 83zł za 1GJ to chyba nieprzeciętna kwota?
Nowy doklejony: 11.02.13 16:50
czy mogę napisać pismo do dewelopera z prośbą o wyszczególnienie co składa się na te 83 zł z oświadczeniem, że nie zapłacę dopóki tego nie dostanę? Czy pokornie muszę zapłacić a potem prosić się o wyjaśnienie, co pewnie nie przyniesie odzewu
na fakturze :
podgrzanie wody / j.m - GJ / ilosc - 0,236 / cena n - 83,46 ...
Inną kwestią jest sposób wyliczenia ceny tego GJ, może być tak, ale oczywiście nie musi, że deweloper koszty ogrzewania nieprzekazanych lokali wliczył w cenę GJ, czyli swoje koszty tym samy przerzucił na nabywców.
Aby to sprawdzić należy ustalić wartość faktur za ciepło i sprawdzić jak je rozliczono na poszczególne lokale.
Nowy doklejony: 11.02.13 19:47
ale taka kwota za taki okres czasu? To chyba jest mocne przegięcie. Sąsiad który ma podobny metraż dostał bardzo zbliżony rachunek (różnica 60zł). Przyznając przy tym, że kaloryfery ma zawsze włączone.
Koszt 1GJ jest uzależniony od takich elementów jak:
- czy w bloku jest węzeł cieplny i czyj jest to węzeł - wspolnoty czy MPEC
- czyją własnością jest przyłącze
- i kilka innych spraw.
Cena 1GJ w naszym mieście w zależności od w/w czynników waha się od 48zł do ok. 90zł za 1GJ. Są to koszty zmienne - czyli za rzeczywiście pobrane ciepło.
Do rozliczeń dochodzą również koszty stałe za dostarczanie energii cieplnej (np. za moc zamówioną liczoną w MW, za przesył ciepła) - ale we wspólnocie koszty te są rozbijane na m2 powierzchni lokali (dzielone ze względu na wielkość udziału)
Mimo, że jeszcze nie wiadomo czy doszło do nieprawidłowości?
...a jakie są twoje oczekiwania ....?
Nie wszyscy deweloperzy są przecież nieuczciwi.