Dodatkowe wynagrodzenie zarządcy
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Mam pytanie czy przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej liczącej 19 członków może sobie pobierać ryczałt na prowadzenie spraw wspólnoty i czy nie powinien mieć podpisanej umowy typu umowa zlecenie . Czy powinien się rozliczać z wydanych pieniędzy formie oświadczenia czy wystawionych faktur i rachunków nawet za przejazdy czy wydane pieniądze na tel i materiały piśmiennicze.Czy taka umowa nie powinna być zgłoszona do urzędu podatkowego jak i fakt odprowadzania z tego tytułu podatku.Bo w moim rozumieniu na zebraniu rocznym wydatki wspólnoty mieszkaniowej (zadżadu ) w 65% są jedynie pisemnym oświadczeniem bez żadnych faktur ani rachunków .a jest to kwota 27% całości dochodu z czynszu najemców. Co wydaje mi się zbyt wysokie.Po za tym czy wspólnota mieszkaniowa może zrezygnować.administratora na rzecz banku w którym ma konto bo z tego co wiem banki prowadzą całościowo obsługę wspólnot.Prosił bym o odpowiedz oraz paragrafy z tym związane.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z przykrością stwierdzam ,że też nie orientujeszs się w tym temacie. Jeżeli jest to prawda ,że uchwalono pewne zaliczki na wydatki zarządu, to jest oczywiste ,że należałoby to udokumentować w formie np. rachunków a resztę zwrócić. Jeżeli by tego nie zrobił to znaczy ,że tą resztę sobie przywłaszczył, uikradł. To nie jest jego wynagrodzenie to kradzież.
Chcąc być w zgodzie z prawem własciciele uchwalają WYNAGRODZENIE albo nie. Oczywiście w wielu WM wymyślają głupie uchwały, a potem mają pretensje.Proponuję przeczytać definicję RYCZAŁTU.
Zwykle są to drobne kwoty i ich szczegółowe udokumentowanie może być bardzo kłopotliwe. jednak kiedy się je zliczy zbierają się większe sumy.
W takiej sytuacji właściciele często podejmują uchwały o przyznaniu jakiejś kwoty na te wydatki, która nie wymaga rozliczenia ze wspólnotą mieszkaniową, jednak przez fiskusa taki przychód traktowany jest jak wynagrodzenie, o ile członek zarządu nie udokumentuje kosztów, które z niej pokrył."
Więcej na ten temat:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1735-ryczalt-na-koszty-prowadzenia-spraw-wspolnoty-jest-opodatkowany
Dwa lata temu na moje pismo do Min. Finansów o odpowiedź kto (US, UKS czy jakiś inny organ) może skontrolować WM pod względem przwidłowego prowdzenia "księgowości wspólnotowej"?
Otrzymałam jak dla mnie kuriozalną odpowiedź: "... WM nie podlegają żadnej kontroli ze strony organów skarbowych czy finansowych...".
US nie kontrolują "pod względem prawidłowego prowadzenia księgowości wspólnotowej" (bo urzędnicy skarbowi to nie biegli rewidenci), lecz prawidłowe naliczanie, dokumentowanie i odprowadzanie ewentualnych podatków.
Muszę przyznać Ci rację, rzeczywiście kuriozalna, bo podlegają.