Stała temperatura w lokalach 20˚ C
elan124
Użytkownik
Na jednym z for spółdzielczych, jeden z użytkowników proponuje „nowatorską” możliwość utrzymania stałej temperatury 20˚C, w lokalach mieszkalnych wielolokalowego budynku, poprzez dostarczenie do węzła cieplnego (przy dosyć wysokich temperaturach zewnętrznych) wody o temperaturze 45 ˚. Dalej według niego - przy silnych mrozach, kiedy następuje szybsze wyziębienie lokali - powinno się dostarczać większą ilość ciepła oddawanego intensywniej przez kaloryfery. Wtedy taką wydajność cieplną powinna zapewnić woda wyjściowa z węzła o temperaturze 60 ˚ C. Proszę o wasze opinie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiści odrębnie dla CWu i odrębnie dla ogrzewania lokali ( są dwa wymienniki).
Temperatura na wejściu do węzła nie jest mniejsza niż ok 55-60 st.
Jakim prawem ktoś ustala jaką temperaturę będą mieli właściciele swoich mieszkań/lokalów??? Czy ten ktoś nie wie o istnieniu różnego rodzaju zaworów grzejnikowych?
Wiesz, między mocą zamówioną, a stałą temperaturą 20'C w lokalach mieszkalnych jest taka zależność, że jeśli mocy zamówionej nie będzie, to nie będzie także stałej temperatury 20'C, ale nie to jest problemem.
Nie rozważamy tutaj problemu z zamówioną mocą. Ja nie zauważyłem ani słowa o tym, więc po co o tym dyskutować?
Po co?
Ano po to by w sezonie grzewczym nie płacić dwa razy więcej niż poza sezonem grzewczym. Zaliczki miesięczne są na ogół kalkulowane na równej wysokości przez cały rok. Wygodniej płacić po 500zł miesięcznie zamiast pół roku 300, a pół roku 700zł.
Po drugie, często ciepło doprowadzane jest nie tylko do kaloryferów, ale także do ogrzania wody, więc jego zużycie występuje przez cały rok.
Jaskrawo - na tym tle - wygląda rozliczanie ciepła takimi sposobami we wspólnotach posiadających własne olicznikowane kotłownie gazowe (mieszkania z ciepłomierzami).
O wciskaniu kitu ludziskom nie wspominam
Będziecie wolni, bogaci i "energooszczędni".
Nowy doklejony: 02.03.13 23:51 Dziękuję za - jak zawsze - mądre i przemyślane porady specjalistyczne. Przemyślimy.
Należy się zastanowić,czy daną WM stać na administratora.
Tani, może okazać się drogi w eksploatacji
W Polsce mamy również właścicieli domków jednorodzinnych. Jakoś sobie radzą z "zarządzaniem" swoimi nieruchomościami.
P.S. Podoba mi się też podobna myśl (z innego wątku: udzielenie pełnomocnictwa do podpisywania faktur) użytkownika zonowa: "właścicieli - którzy wykazują inicjatywę - różnymi sztuczkami odsuwa się od możliwości pracy w zarządzie, w myśl zasady - im gorzej we wspólnocie, tym lepiej (dla administratora oczywiście)".
Elan, czy ty pojmujesz budowę cepa, czy to zbyt skomplikowane dla ciebie, by dać normalną, prostą i rzeczową odpowiedź na konkretne pytanie?
Przypominam:
"...
1. «narzędzie do ręcznego młócenia zboża»
2. górn. «przyrząd zwiększający ręczną siłę przy dokręcaniu części przyrządu wiertniczego»
3. «rodzaj pedałów poruszających mechanizm do przeplatania nitek osnowy w warsztacie tkackim»
4. «człowiek nieokrzesany, ograniczony, tępy, głupi; prostak; głupiec»
5. «broń średniowiecznej piechoty, rodzaj okutych lub żelaznych drążków, cep bojowy»
6. «listwa w urządzeniu młócącym młocarni»..." - http://sjp.pwn.pl/slownik/2447563/cepy
P.S. Napisałem gdzieś powyżej, że: jaskrawo - na tym tle - wygląda rozliczanie ciepła takimi sposobami we wspólnotach posiadających własne olicznikowane kotłownie gazowe (mieszkania z ciepłomierzami). Czy to nie zmusiło ciebie do jakiegoś myślenia... Proszę o normalną, prostą, żołnierską i rzeczową odpowiedź.
Nie podałeś. Czytałem wszystkie twoje posty po moim pytaniu raz jeszcze i nadal nie widzę odpowiedzi.
Może dopadła mnie pomroczność jasna, więc zacytuj jeden i ostatni raz tą odpowiedź, a ukoję się przed tobą, padnę do stóp i będę błagał o litość przyznając jakim to głupcem byłem.
Z punktu widzenia ekonomicznego lepiej jest płacić 12 równych rat niż 7 progresywnych (+;-)
Przyjmijmy, że za ogrzewanie za C.O. płacisz po 250 zł / m-c przy 12 ratach , 250 X 12=3000
płacenie tylko w okresie grzewczym płatności by wyglądały miedzy innymi tak:
100 -X
200 -XI
500 - XII
700 - I
800 - II
500 - III
200 - IV
mało który właściciel by to wytrzymał ...