Wspólnota mieszkaniowa
Kaisaa
Użytkownik
Mam kłopot od października zajmuje się prowadzeniem małej wspólnoty (5 lokali). Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord wiec co roku sklada CIT 8, na drodze uchwały otrzymuje wynagrodzenie 0,47zl/m2. W jaki sposób mam rozliczyć się z US za te trzy miesiące?
Nowy doklejony: 01.03.13 00:20
Z wynagrodzenia oczywiście:)
Nowy doklejony: 01.03.13 00:20
Z wynagrodzenia oczywiście:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy jeżeli to jest na elewacji to jest to elewacja wspólnoty - czyli właściciele przekazali swoją własność do majątku wspólnoty i wtedy jest to "dochód wspólnoty".
Czy też nie przekazali a więc jest to wtedy pożytek z ich nieruchomości wspólnej.
Kaisaa zadała pytanie odnośnie jej podatku a nie WM, chyba ,że ją źle zrozumiałem? Czyli piszemy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Co prawda nie wiemy , czy gdzieś pracuje, czy prowadzi DG, czy jest emerytką, rencistką.5-ciu właścicieli podjęło uchwałę? (w małej WM raczej umówili się) ,że za tą fuchę zapłacą ok. 200 zł.I tu nastąpił dylemat moralny, jak to rozliczyć z fiskusem? a co by się stało gdyby Kaisaa znajdowała co miesiąc na swojej:bigsmile: drodze banknot 200 złotowy. Jako wzorowa obywatelka powinna to wykazać w odpowiedniej rubryce PIT jako dochód z innych źródeł. To są analogiczne przypadki.Oczekuję ,że zaraz pojawi się jakiś księgowy i doradzi jej aby sama sobie wypisała jakiśtam PIT a drugi przesłała do US. Wówczas urzędnicy nie będą się dziwić.I jeszcze bardzo jestem ciekaw gdzie to wpisze w CIT ???:bigsmile:
1) pożytek dla wspólnoty rozliczasz w CIT
2) twoje wynagrodzenie - tak jak pisze Praktyk w drugim poście
Jeżeli właścicieli (współwłasność), to jakim prawem WM czerpie z tego zyski (z czyjegoś źródła)?
Jeżeli ścianę właściciele przekazali do majątku wspólnoty to...ja nie słyszałam o takim przypadku.
"Poszła kura do lisa.
Drogi lisie, postanowiliśmy wietrzyć kurnik (zmieniłam na kurnik bo by jeden spania nie miał) i ustaliliśmy, że będziemy go otwierać codziennie między godz. 12 - 16 - czy będzie to dobrze, czy wystarczy na wywietrzenie?"
Wiadomo co lis odpowiedział.