Wspólnota mieszkaniowa

KaisaaKaisaa Użytkownik
Mam kłopot od października zajmuje się prowadzeniem małej wspólnoty (5 lokali). Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord wiec co roku sklada CIT 8, na drodze uchwały otrzymuje wynagrodzenie 0,47zl/m2. W jaki sposób mam rozliczyć się z US za te trzy miesiące?

Nowy doklejony: 01.03.13 00:20
Z wynagrodzenia oczywiście:)

Komentarze

• Opcje
    Praktyk-realistaPraktyk-realista Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak samo jak rozliczasz się z 12 miesięcy. Jeżeli jesteś wzorową obywatelką doliczasz ten dodatkowy dochód jako dochód z innych źródeł i obliczasz podatek.US bardzo się ucieszy.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Praktyk-realista:[/cite]doliczasz ten dodatkowy dochód jako dochód z innych źródeł i obliczasz podatek.
    Dochód "z innych źródeł" w deklaracji CIT-8?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Posesja - widzę ,że bez zaczepki nie wytrzymujesz.To jest rozliczenie Kaisaa a nie WM. Oczywiście w odpowiednim PIT.Jak Kaisaa odprowadza podatek CIT od dzierżawy reklamy to ich sprawa. US napewno się ucieszył.:bigsmile:
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zaczyna sie 1568 odcinek pt. "podatek dochodowy wspólnoty".
    Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord
    Należałoby to uściślić.
    Czy jeżeli to jest na elewacji to jest to elewacja wspólnoty - czyli właściciele przekazali swoją własność do majątku wspólnoty i wtedy jest to "dochód wspólnoty".
    Czy też nie przekazali a więc jest to wtedy pożytek z ich nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zaczyna sie 1568 odcinek pt. "podatek dochodowy wspólnoty"
    A kto zaczyna ten wątek? Pytek.
    Kaisaa zadała pytanie odnośnie jej podatku a nie WM, chyba ,że ją źle zrozumiałem? Czyli piszemy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Co prawda nie wiemy , czy gdzieś pracuje, czy prowadzi DG, czy jest emerytką, rencistką.5-ciu właścicieli podjęło uchwałę? (w małej WM raczej umówili się) ,że za tą fuchę zapłacą ok. 200 zł.I tu nastąpił dylemat moralny, jak to rozliczyć z fiskusem? a co by się stało gdyby Kaisaa znajdowała co miesiąc na swojej:bigsmile: drodze banknot 200 złotowy. Jako wzorowa obywatelka powinna to wykazać w odpowiedniej rubryce PIT jako dochód z innych źródeł. To są analogiczne przypadki.Oczekuję ,że zaraz pojawi się jakiś księgowy i doradzi jej aby sama sobie wypisała jakiśtam PIT a drugi przesłała do US. Wówczas urzędnicy nie będą się dziwić.I jeszcze bardzo jestem ciekaw gdzie to wpisze w CIT ???:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Praktyk-realista:[/cite]Kaisaa zadała pytanie odnośnie jej podatku a nie WM, chyba ,że ją źle zrozumiałem? Czyli piszemy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
    Nie, mówimy o podatku CIT. Tu chodzi o rozliczenie "wynagrodzenia" wspólnoty:
    [cite] Kaisaa:[/cite]Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord wiec co roku sklada CIT 8, na drodze uchwały otrzymuje wynagrodzenie 0,47zl/m2.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kaissa - co nazywasz "wynagrodzeniem"?
    1) pożytek dla wspólnoty rozliczasz w CIT
    2) twoje wynagrodzenie - tak jak pisze Praktyk w drugim poście
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jak ktoś się chce kłócić, to powód się zawsze znajdzie. WM otrzymuje "wynagrodzenie" i to na podstawie uchwały jej członków? I oczywiście ,że te "wynagrodzenie" w wysokości przypuśćmy 4,7 zł/m-c (10m2 bilboard) ujmuje w CIT w pozycji dochody opodatkowane, a na marginesie formularza albo na odwrocie piszę ,że to wynajem ściany, i ,że taka działalność podlega opodatkowaniu od osób prawnych. Należałoby w tym miejscu zacytować idiotyczne orzeczenie , w którym sędzia orzekł, że ściana nie jest częścią wspólną nieruchomości, więc nie podlega podmiotowemu zwolnieniu podatkowemu. Jeżeli WM chcą w czasach kryzysu wspomagać fiskusa to taka jest ich wola. Mam odmienne zdanie na ten temat. Ale proponuję poczekać na wyjaśnienia Kaisaa, chociaż dla mnie jest jasne ,że chodzi o jej podatek a nie WM.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    WM ... na marginesie formularza albo na odwrocie piszę ,że to wynajem ściany
    - w dalszym ciągu aktualne jest też pytanie: czyja jest ta ściana?
    Jeżeli właścicieli (współwłasność), to jakim prawem WM czerpie z tego zyski (z czyjegoś źródła)?
    Jeżeli ścianę właściciele przekazali do majątku wspólnoty to...ja nie słyszałam o takim przypadku.
    :confused:
  • Opcje
    KaisaaKaisaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dowiedziałam się co i jak w US, ale dziękuję za pomoc z waszej strony:)
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    Dowiedziałam się co i jak w US
    Krótka bardzo bajka:
    "Poszła kura do lisa.
    Drogi lisie, postanowiliśmy wietrzyć kurnik (zmieniłam na kurnik bo by jeden spania nie miał) i ustaliliśmy, że będziemy go otwierać codziennie między godz. 12 - 16 - czy będzie to dobrze, czy wystarczy na wywietrzenie?"
    Wiadomo co lis odpowiedział.
    Komentarz edytowany biedron_ka
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Kaisaa:[/cite]Dowiedziałam się co i jak w US, ale dziękuję za pomoc z waszej strony:)
    A napiszesz chociaż, o jaki podatek Ci chodziło? CIT (wspólnoty) czy PIT (Twój)?
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Biedron_ka: czy wystarczy na wywietrzenie
    Jest też fajna sentencja: "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania! "(Benjamin Franklin)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jest też fajny słownik ortograficzny: http://so.pwn.pl/
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Kaisaa:[/cite]Mam kłopot od października zajmuje się prowadzeniem małej wspólnoty (5 lokali). Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord wiec co roku sklada CIT 8, na drodze uchwały otrzymuje wynagrodzenie 0,47zl/m2. W jaki sposób mam rozliczyć się z US za te trzy miesiące?

Z wynagrodzenia oczywiście:)

Dowiedziałam się co i jak w US, ale dziękuję za pomoc z waszej strony:)
    no to typowe dla właściciela lokalu ... po co pytać tam gdzie jest źródło ( US) to tylko jedne telefon do tej instytucji , lepiej zasiać na forum, a znajdą się tacy co pobiją pianę ...w imię wyższych celów ...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.