pozaksiegowa ewidencja

andziaandzia Użytkownik
Witam,
Jestem nowicjuszem.Mam pytanie,co to jest pozaksięgowa ewidencja prowadzenia księgowości we wspólnocie.Czy wystarczy wprowadzić w excelu
kartotekę należności i wpłat dla właścicieli, rozliczenia kosztów na podstawie faktur i wyciagów bankowych na wspólnotę i na właścicieli? Czy musi być prowadzona księgowość i księgowania na kontach? Jest to mała wspólnota i sama mogłabym zająć się rozliczeniami ale nie jestem księgową i nie znam się na kontach.
Będę wdzięczna a odpowiedż.

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2013
    Nie musisz prowadzić pełnej księgowości i kont.

Tutaj kilka słów na ten temat - http://prawo.rp.pl/artykul/705107.html
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy wystarczy wprowadzić w excelu kartotekę
    Tak
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] andzia:[/cite]Witam,
    Jestem nowicjuszem.Mam pytanie,co to jest pozaksięgowa ewidencja prowadzenia księgowości we wspólnocie.Czy wystarczy wprowadzić w excelu
    kartotekę należności i wpłat dla właścicieli, rozliczenia kosztów na podstawie faktur i wyciagów bankowych na wspólnotę i na właścicieli?

Czy musi być prowadzona księgowość i księgowania na kontach?
    sposób prowadzenia ewidencji pozaksięgowej WM opisuje się w uchwale podejmowanej przez właścicieli lokali danej wspólnoty.
    Jest to mała wspólnota i sama mogłabym zająć się rozliczeniami ale nie jestem księgową i nie znam się na kontach.
    konta służą do sortowania zapisów i jakieś nr tez będziesz musiała mieć, aby móc sortować swoje zapisy w Excelu . Warto skorzystać z nr kont rachunkowych , ułatwia to komunikacje i pozwala sortować zapisy . Można też skorzystać z programów dla małego biznesu np. rachmistrza .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.