sprawy windykacyjne na właścicielach lokali własnościowych

themoththemoth Użytkownik
witam
Wspólnota prowadzi od kilku lat sprawę windykacji należności. Docelowo planujemy zlicytować lokale. Formalnie to Administrator się tym zajmuje poprzez zlecenie prowadzenia spraw przed sądem firmie prawniczej.
Tymczasem dzisiaj w elektronicznej KW tych lokali doszukałem się m.in takiego wpisu w rubryce HIPOTEKA:
"HIPOTEKA TYTUŁEM RESZTY CENY KUPNA LOKALU, ZOSTAŁA ROZŁOŻONA NA DZIESIĘĆ RAT OPROCENTOWANYCH W WYSOKOŚCI OD 2% DO 10% W STOSUNKU ROCZNYM, PŁATNYCH ROCZNIE Z GÓRY DO DNIA 31 MARCA KAŻDEGO KOLEJNEGO ROKU POD RYGOREM EGZEKUCJI POCZĄWSZY OD DNIA 1 STYCZNIA 2002 ROKU."
Przypuszczam, że tego też nie płacili więc dlatego z hipoteki nie zostało to wykreślone. Z tego co wiem, to jeżeli hipoteka jest już w jakimś stopniu obciążona, to pozostali wierzyciele mogą sobie naskakać. Co teraz robić? Zaprzestać ponoszenia kosztów spraw sądowych i czekać na licytację lokalu przez pierwotnego Wierzyciela? Czy może obsługa prawna nas okłamuje i od samego początku widząc że sprawa była nie do rozwiązania wyciągają pieniądze żeby mieć zajęcie. To dotyczy dwóch lokali. Można się dogadać z pierwotnym Wierzycielem czy walić prosto do Komornika? Niektóre kwoty mamy już zasądzone w sądzie, ale osobnicy pracują na czarno bądź są na MOPSie więc nie ma jak z dochodów ściągać. Należności jednego przekraczają już 40.000 drugiego około 10.000PLN.

Komentarze

• Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Należności jednego przekraczają już 40.000
    - to tak na oko licząc przynajmniej 8 -10 lat niepłacenia!!!???
    A gdy była zaległość 1000 zł to co wspólnota robiła?
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    nie o to pytam.. po prostu wiem że wpis do hipoteki raczej nie jest już możliwy a wiec czy licytacja lokalu jest realna skoro inny Wierzyciel na nim wisi? Administrator parę lat temu zapierniczył sprawę, ale to już inna bajka. Problem jest nie jak ukarać Administrację, tylko jak z tego wybrnąć by wyciągnąć jak najwięcej.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth:[/cite]nie o to pytam.. po prostu wiem że wpis do hipoteki raczej nie jest już możliwy a wiec czy licytacja lokalu jest realna skoro inny Wierzyciel na nim wisi? Administrator parę lat temu zapierniczył sprawę, ale to już inna bajka. Problem jest nie jak ukarać Administrację, tylko jak z tego wybrnąć by wyciągnąć jak najwięcej.

Ustanowienie hipoteki jest nie tylko możliwe, ale i konieczne. Odnośnie istniejących zabezpieczeń, to nie jest powiedziane, że spłata nie nastąpiła. Wykreślenie hipoteki następuje na wniosek, może takiego właściciel nieruchomości nie złożył?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    można by rzeczywiście domniemać ze nie złożył, choć przypuszczam że skoro nie płacą za eksploatację lokalu to mogli też inne płatności zaniedbywać. Jeżeli jednak są na zero, czy istnieje możliwość wyczyszczenia im hipoteki sądownie, przez wierzyciela jakim jest WMN?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Nie, wspólnota nie ma takich uprawnień, jednak w postępowaniu ezgekucyjnym pozostali wierzyciele będą wezwani do udziału.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.