wynik ujemny na eksploatacji - pokrycie z remontów

gzngzn Użytkownik
witam,
na Wspólnocie mamy minus na eksploatacji, jednocześnie mamy duży plus na remontach.
Czy na zebraniu uchwalą wspólnoty mogę pokryć minus na eksploatacji wynikiem dodatnim na remontach?

pozdrawiam :devil:

Komentarze

• Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    We wspólnocie nie ma opłat eksploatacyjnych - są koszty zarządu NW.
    Na temat "przerzutów" pieniędzy właścicieli w tym wątku jest więcej:
    https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/4805/rozliczenie-zaliczek-co/#Item_0
    Nie ma także uchwał wspólnoty lecz "uchwały właścicieli" - to tak ze względów czysto formalnych zwracam uwagę.
  • Opcje
    gzngzn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    fajnie i dziękuję :shamed: ale w tym linku nie widzę odpowiedzi na moje pytanie :wink:

a co do nazw pisze z marszu stąd nieścisłości w nazwach :)

proszę o pomoc:cool:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2013
    Czy ten plus na remontach, to nadwyżka na funduszu remontowym? Mam na myśli fundusz wyodrębniony uchwałą. Jeżeli tak - to nie można. Jeżeli z kolei jest to nadwyżka jednych kosztów zarządu nad innymi kosztami, to się pokrywa, chodzi o to że wynik jest jeden dla wszystkich kosztów - i w tym znaczeniu następuje to pokrycie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2013
    [cite] gzn:[/cite]witam,
    na Wspólnocie mamy minus na eksploatacji, jednocześnie mamy duży plus na remontach.
    Czy na zebraniu uchwalą wspólnoty mogę pokryć minus na eksploatacji wynikiem dodatnim na remontach?
    A jak powstała ta nadwyżka na FR , czy pochodzi ona z wpłat zaliczek czy na przykład z pożytków?

bezradny.gif

.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A w jaki sposób wpływy z pożytków miałyby się znaleźć na FR??
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Wystarczy podjąć uchwałę.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządco, odnosiłem się do słów Kuby, który pytał, czy ta nadwyżka pochodzi z pożytków.
    Moje pytanie było właśnie dlatego, bo bez uchwały nie ma możliwości by pożytki znalazły się na FR.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2013
    [cite] EDDIE:[/cite]A w jaki sposób wpływy z pożytków miałyby się znaleźć na FR??
    Zarządco, odnosiłem się do słów Kuby, który pytał, czy ta nadwyżka pochodzi z pożytków.
    Moje pytanie było właśnie dlatego, bo bez uchwały nie ma możliwości by pożytki znalazły się na FR.
    o tak podstawowych sprawach ja nie pisze , jak uchwała w sprawie dyspozycji co z nimi robić .
    U mnie we WM podejmuje się uchwałę w sprawie rozliczenia nadwyżek i pokrycia strat. Tam tez sa podane algorytmy w jai sposób jest obciążany właściciel lokalu.
    Jest czysta sprawa .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.