rozliczenia na lokal
andzia
Użytkownik
Mam pytanko,
w mojej wspólnocie zarządca sporządza rozliczenia finansowe dla właścicieli tylko na wspólnotę/ tak dzieje się już od kilku lat/.Pobierane zaliczki na lokale nie są w żaden sposób rozliczane na lokale.Wykazane nadwyżki uchwałą są przeksięgowywane na fundusz remontowy. Robiliśmy remonty i one również nie są rozliczane na poszczególnych właścicieli tylko na wspólnotę.Nikt z właścicieli nie wie tak naprawdę jakie były koszty na lokal, nikt nie wie jaki ma stan na funduszu remontowym. Jeżeli jest to nieprawidłowe , a mnie wydaje się że jest, proszę podać akt prawny który to reguluje. Bedę wdzięczna za odpowiedz
w mojej wspólnocie zarządca sporządza rozliczenia finansowe dla właścicieli tylko na wspólnotę/ tak dzieje się już od kilku lat/.Pobierane zaliczki na lokale nie są w żaden sposób rozliczane na lokale.Wykazane nadwyżki uchwałą są przeksięgowywane na fundusz remontowy. Robiliśmy remonty i one również nie są rozliczane na poszczególnych właścicieli tylko na wspólnotę.Nikt z właścicieli nie wie tak naprawdę jakie były koszty na lokal, nikt nie wie jaki ma stan na funduszu remontowym. Jeżeli jest to nieprawidłowe , a mnie wydaje się że jest, proszę podać akt prawny który to reguluje. Bedę wdzięczna za odpowiedz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
"Na lokal" (ściślej: na właściciela) rozlicza się tylko koszty mediów, dostarczanych do lokali.
W zakresie kosztów zarządu NW wspólnota rozlicza się z właścicielami saldem, a nie każdą pozycją wydatków.
Uchwała może też określić wzór sprawozdania zarządu, zakres i formę rozliczeń z właścicielami lokali itp.
jak nie wie ? nie znają matematyki ? czy zapisów z UoWL art.12 pkt 2 wystarczy przeczytać
Tam jest zapisane że koszty utrzymania nieruchomosci wspólnej ponosi się zgodnie z posiadanym udziałem
Czyli jak koszty wspólnoty wyniosły 47 000 zł , a ty masz udział w części wspólnej (AN) 6,5% , to koszty przypadające na ciebie wynoszą 3055 zł . Proste nie ?
Podobnie jest z tym co jest zgromadzone na FR a nie wydatkowane : kwota X udział w NW...
jest zgodne z prawem . Natomiast ty nie wypełniasz obowiązków nałożonych na właścicieli lokali a zwartych w art. 27 UoWL
Założenia:
Jeśli [ulist]
[li]wspólnota pobiera zaliczki wg m2;[/li][li]powierzchnia nie współgra z udziałami (znam sporo takich wspólnot);[/li][li]wspólnota ma sporą nadwyżkę na eksploatacji na koniec roku.[/li]
[/ulist]Wtedy wyliczenie kwoty udziału nie jest proste, a właściciele zanim podejmą decyzję o zwrocie pieniędzy sobie lub pozostawieniu pieniędzy we wspólnocie chcą wiedzieć jaka kwota im przypada.
Ale tylko czasami...
Jeżeli takie patologie występują to zasady naliczania i rozliczania są jednakowego jeżeli wg m2 to rozliczenie tez wg m2 ect...