cit-8

jurek_kilerjurek_kiler Użytkownik
witam
zaprzyjazniona wspólnota poprosiła mnie o wypełnienie cit8. I mam pytanie bo oni dopiero "powstali" od 01 czerwca 2012 roku i czy taka date wpisuje w cit 8 na poczatku?
pytanie 1. W pole "od" 01.06.2012 i "do" 31.12.2012. Czy tak?
pytanie 2. Czy moge wpisac siebie jako osobe obliczajaca podatek w pole 101 a ktos od "nich" w pole 102 wraz z ich pieczatka?
z gory dzieki za podpowiedz

Komentarze

• Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A kim Ty jesteś, że sporządzasz deklarację cudzej wspólnoty?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ja zajmuje sie wlasna wspolnota (jako jeden z wlascicieli) i po sasiedzku poprosili mnie o przysluge. nie mam licecncji zarzadcy ani ksiegowego ale nie przeszkadzalo to w mojej wspolnocie
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    W Twojej tak, bo zarząd wspólnoty może sam podpisać deklarację. Ale jeśli robisz to dla innej wspólnoty, nie będąc w niej ani członkiem zarządu, ani zarządcą z umową o zarządzanie / administrowanie, to nie jesteś uprawniony.

Może wypełnij deklarację, ale nie wpisuj swojego nazwiska. Skoro to zaprzyjaźniona wspólnota, to zarząd pewnie ma do Ciebie zaufanie - niech sam się podpisze.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ok, tak zrobie
    a co z tą data? pisac od 01.01.2012 czy od 01.06.12 tak jak jest w uchwale o zawiazaniu wspolnoty?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] jurek_kiler:[/cite]czy od 01.06.12 tak jak jest w uchwale o zawiazaniu wspolnoty?
    Jest taka uchwała, o "zawiązaniu" wspólnoty? :shocked:
    Zeznanie podatkowe powinno obejmować okres od powstania wspólnoty, a nie od początku roku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    tak, jest taka uchwala
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa, z dniem wyodrębnienia pierwszego lokalu. Nie trzeba w tym celu podejmować jakichkolwiek dodatkowych czynności: przyjmować uchwał, składać oświadczeń itp. Taka uchwała jest zbędna i prawnie nieskuteczna - nie zmienia ona daty powstania wspólnoty, dlatego nie mozna się na niej opierać.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jurek_kiler:[/cite] [...]
    pytanie 2. Czy moge wpisac siebie jako osobe obliczajaca podatek w pole 101 a ktos od "nich" w pole 102 wraz z ich pieczatka?
    z gory dzieki za podpowiedz
    Wpisać się nie możesz. Nie masz żadnych uprawnień. Nie jesteś osobą zatrudnioną ani nie jesteś członkiem zarządu.
  • Opcje
    Praktyk-realistaPraktyk-realista Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z - wyjaśnij mi, dlaczego jemu nie wolno wpisać się w CIT-8? Jakie trzeba mieć uprawnienia?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie jest członkiem wspólnoty. Nie jest zatrudniony.
    Na jakiej podstawie to zrobił?
    Teoretycznie przy jakiejś kontroli mogą uważać że pracował na czarno.
    Po co mu pytania. Po co mu ewentualne kłopoty.
  • Opcje
    Praktyk-realistaPraktyk-realista Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli ,że może się wpisać i nie musi mieć żadnych uprawnień?
    Nie jest członkiem wspólnoty
    To tylko członkowie WM mogą to robić? A np. córka właścicela będąca z wykształcenia księgową już nie?
    Nie jest zatrudniony.
    Tylko zatrudnieni przez WM mogą to robić? I oczywiście muszą prowadzić dg, a jak nie to WM odprowadzi za nich składki? A nawet jak zrobią to za darmo, to i tak WM i ta osoba powinna zapłacić podatek dochodowy?
    Teoretycznie przy jakiejś kontroli mogą uważać że pracował na czarno.
    Przepraszam przy jakiej kontroli? Przeciwpożarowej? Przy kontroli formularza CIT-8? Tam jest tylko imię i nazwisko, sprawdzą wszystkich w mieście? A od kiedy to US ściga pracujących na czarno? To już nie ściga się pracodawców?
    Ja wiem dlaczego WM zarządzane przez zarządców odprowadzają podatki, składki i wszędzie stwarzają problemy członkom WM. Po co im jakieś ewentualne pytania i kłopoty.
    Moje stanowisko w sprawie CIT-8 jest znane. Bzdura i głupota. Wkrótce to wypełnie, gdzie przychód równa się zero i dochód równa się zero.Pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje, chyba ,że znajdą się jacyś życzliwi (na tym forum) i złożą doniesienie obywatelskie o... chyba przestępstwie? Wówczas to w najgorszym wypadku, dokonam korekty zeznania CIT - wpiszę ,że przychód = x , przychód zwolniony = x , dochód = 0 , podatek = 0 zł.
    Piszę o tym jako przypadek teoretyczny. WM nie podlegają żadnej kontroli US, w każdym bądź razie moja nie podlega, nie ma żadnych dochodów, więc nie płaci żadnych podatków. Ja również jako Zarząd nie podlegam kontroli bo nie jestem organem osoby prawnej. Na ewentualne wezwanie US jasno odpowiem,że to bezprawie. A jeżeli to nie pomoże (Polska to dziki kraj) to poinformuję ,że np. wczoraj złożyłem rezygnację z urzędu, i do czasu wyboru następnego zarządu WM jest niereprezentowana. US może porozmawiać z jej członkami, wszystkimi, za ewentualne zobowiązania podatkowe WM ponoszą odpowiedzialność wszyscy członkowie zgodnie z udziałami. Oczywiście, po raz kolejny odezwą się zarządcy, z cytowanymi ustawami, że nie mam racji. Trudno. Pozostaniemy przy swoich stanowiskach.A może choć jeden forumowicz zastanowi się nad tym i przemyśli to co napisałem.:bigsmile:
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    może choć jeden forumowicz zastanowi się nad tym i przemyśli to co napisałem.
    Ja na szczęście nie muszę nic "przemyśliwiać" bo to stanowisko znam i do b(u)lu popieram.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.