cit-8
jurek_kiler
Użytkownik
witam
zaprzyjazniona wspólnota poprosiła mnie o wypełnienie cit8. I mam pytanie bo oni dopiero "powstali" od 01 czerwca 2012 roku i czy taka date wpisuje w cit 8 na poczatku?
pytanie 1. W pole "od" 01.06.2012 i "do" 31.12.2012. Czy tak?
pytanie 2. Czy moge wpisac siebie jako osobe obliczajaca podatek w pole 101 a ktos od "nich" w pole 102 wraz z ich pieczatka?
z gory dzieki za podpowiedz
zaprzyjazniona wspólnota poprosiła mnie o wypełnienie cit8. I mam pytanie bo oni dopiero "powstali" od 01 czerwca 2012 roku i czy taka date wpisuje w cit 8 na poczatku?
pytanie 1. W pole "od" 01.06.2012 i "do" 31.12.2012. Czy tak?
pytanie 2. Czy moge wpisac siebie jako osobe obliczajaca podatek w pole 101 a ktos od "nich" w pole 102 wraz z ich pieczatka?
z gory dzieki za podpowiedz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Może wypełnij deklarację, ale nie wpisuj swojego nazwiska. Skoro to zaprzyjaźniona wspólnota, to zarząd pewnie ma do Ciebie zaufanie - niech sam się podpisze.
a co z tą data? pisac od 01.01.2012 czy od 01.06.12 tak jak jest w uchwale o zawiazaniu wspolnoty?
Zeznanie podatkowe powinno obejmować okres od powstania wspólnoty, a nie od początku roku.
Na jakiej podstawie to zrobił?
Teoretycznie przy jakiejś kontroli mogą uważać że pracował na czarno.
Po co mu pytania. Po co mu ewentualne kłopoty.
Ja wiem dlaczego WM zarządzane przez zarządców odprowadzają podatki, składki i wszędzie stwarzają problemy członkom WM. Po co im jakieś ewentualne pytania i kłopoty.
Moje stanowisko w sprawie CIT-8 jest znane. Bzdura i głupota. Wkrótce to wypełnie, gdzie przychód równa się zero i dochód równa się zero.Pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje, chyba ,że znajdą się jacyś życzliwi (na tym forum) i złożą doniesienie obywatelskie o... chyba przestępstwie? Wówczas to w najgorszym wypadku, dokonam korekty zeznania CIT - wpiszę ,że przychód = x , przychód zwolniony = x , dochód = 0 , podatek = 0 zł.
Piszę o tym jako przypadek teoretyczny. WM nie podlegają żadnej kontroli US, w każdym bądź razie moja nie podlega, nie ma żadnych dochodów, więc nie płaci żadnych podatków. Ja również jako Zarząd nie podlegam kontroli bo nie jestem organem osoby prawnej. Na ewentualne wezwanie US jasno odpowiem,że to bezprawie. A jeżeli to nie pomoże (Polska to dziki kraj) to poinformuję ,że np. wczoraj złożyłem rezygnację z urzędu, i do czasu wyboru następnego zarządu WM jest niereprezentowana. US może porozmawiać z jej członkami, wszystkimi, za ewentualne zobowiązania podatkowe WM ponoszą odpowiedzialność wszyscy członkowie zgodnie z udziałami. Oczywiście, po raz kolejny odezwą się zarządcy, z cytowanymi ustawami, że nie mam racji. Trudno. Pozostaniemy przy swoich stanowiskach.A może choć jeden forumowicz zastanowi się nad tym i przemyśli to co napisałem.:bigsmile: