z cylku art.23.2a

themoththemoth Użytkownik
Witam, czy wg was w art. 23.2a

Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.

termin: większość udziałów oznacza bezwzględną wielkość powyżej 50%, czy może być traktowana jako większość np. 30% gdy ma jeden, a pozostali średnio 1,5% x 45 lokali.

Wg mnie ustawa nie mówi o większości bezwzględnej.

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Większość udziałów to znaczy więcej niż 50%.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co to jest większość, Twoim zdaniem? Czy 30 % to większość?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napisałem co to jest większość.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To było pytanie do założyciela wątku...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    większość - to znaczy znacznie więcej niż inni
    bezwzględna większość - to więcej niż 50%

a co do interpretacji z 23.3a to sam nie wiem...
    teoretycznie gdyby gmina miała 49,5% a jeden z właścicieli nie był zainteresowany głosowaniem, to podejmowanie uchwał a w konsekwencji funkcjonowanie WMN w razie braku zgody zostało by zamrożone- tylko sąd.

Nowy doklejony: 10.03.13 14:33
    [cite] Posesja:[/cite]A co to jest większość, Twoim zdaniem? Czy 30 % to większość?
    tak, wg mnie 30% w stosunku do 1,6% jest to większość udziałów i stąd zrodziło się moje pytanie.

Nowy doklejony: 10.03.13 14:35
    przykład z sejmu
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Większość_względna
    większość względna
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    Nie, większość to ponad 50%. Jeżeli masz 2 jabłka, a wszyscy inni forumowicze mają po jednym, to czy masz większość jabłek z całego forum?
    Ustawa nie używa pojęć "większość bezwzględna", "większość zwykła" itp., zatem większość udziałów to ponad połowa udziałów.

Zostaw w spokoju inne regulacje - trzymaj się uwl.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth:[/cite]
    teoretycznie gdyby gmina miała 49,5% a jeden z właścicieli nie był zainteresowany głosowaniem, to podejmowanie uchwał a w konsekwencji funkcjonowanie WMN w razie braku zgody zostało by zamrożone- tylko sąd.

Pamiętaj o możliwości głosowania w trybie 1 właściciel - 1 głos!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]
    [cite] themoth:[/cite]

przepraszam, ale tego wpisu nie zrozumiałem. Mógłbyś rozwinąć.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2013
    Inaczej napiszę - jeżeli w twojej wspólnocie suma udziałów w nieruchomości wspólnej jest równa 1 oraz nie ma właściciela, którego udział przekracza 50%, to zapomnij o głosowaniu 1 właściciel - 1 głos.
    Tutaj masz rację - ustawa nie mówi o większości bezwzględnej, ona mówi po prostu o większości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    najpierw piszesz:

Nowy doklejony: 10.03.13 18:06
    teraz napisałeś:
    zapomnij o głosowaniu 1 właściciel - 1 głos
    już całkiem się zgubiłem
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A zauważyłeś słowo JEŻELI w moim poście wyrażające tryb warunkowy?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    od samego początku piszę o przypadku 30% gmina, pozostali po 1,5%, na co ty mi zapisałeś: pamiętaj o...

dlatego poprosiłem o dokładniejsze wyjaśnienie
    teraz napisałeś że JEŻELI 30%<50% to zapomnij o... a wiemy że 30 to mniej niż 50, więc po co ta dyskusja

to po co wcześniej pisałeś o 1w=1g...

albo Ty nie czytasz posta na który próbujesz odpowiedzieć, albo ze mną jest coś nie tak.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dywagacje o większości zakończę cytatem:
    O tym czy dana uchwała została w ogóle podjęta, poza zachowaniem odpowiedniego trybu, decydujące jest również i to, czy  opowiedziała się za nią  większość właścicieli lokali. [u]Ustawodawca nie posługuje się w przypadku wspólnot mieszkaniowych pojęciem quorum na zebraniu, co ma wpływ na rozwiązania dotyczące obliczania tej większości, ponieważ o podjęciu uchwały decyduje większość właścicieli lokali w danej nieruchomości a nie większość właścicieli obecnych na zebraniu. Jeżeli zatem za podjęciem uchwały nie głosowała większość właścicieli to nie możemy w ogóle mówić o uchwale, lecz co najwyżej o projekcie uchwały.[/u] Jeżeli właściciele lokali obecni na zebraniu z uwagi na brak większości nie podjęli uchwały - zarząd wspólnoty może przeprowadzić głosowanie uzupełniające - w trybie indywidualnego zbierania głosów.

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano marca 2013
    albo Ty nie czytasz posta na który próbujesz odpowiedzieć, albo ze mną jest coś nie tak
    Z tobą wszystko w porządku. To przypadłość chyba nie tylko tego forum, że dyskusja po jakimś czasie robi się czysto teoretyczna, nie wiąże się z konkretnym tematem.
    We wspólnocie większość oznacza ponad 50% liczone udziałami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    albo Ty nie czytasz posta na który próbujesz odpowiedzieć, albo ze mną jest coś nie tak
    Z tobą wszystko w porządku. To przypadłość chyba nie tylko tego forum, że dyskusja po jakimś czasie robi się czysto teoretyczna, nie wiąże się z konkretnym tematem.
    We wspólnocie większość oznacza ponad 50% liczone udziałami.
    tak się wciągam w to czytanie o większości i rzeczywiście chyba mam jutro przechlapane

Mam jeszcze jedna nadzieję.
    W budynku jest lokal o metrażu równym mojemu, w KW ma udział taki sam jak mój w nieruchomości - powiedzmy 15/1000. Tymczasem, tamten w KW posiada pomieszczenie przynależne (piwnica). Nie drążę jak do tego doszło że Gmina sprzedała część piwnicy bez zgody pozostałych Właścicieli w 1997. Teraz to mieszkanie już zostało sprzedane przez spadkobierców, więc odkręcenie tego może stać się zawiłe i nie warte nakładu pracy i czasu... Jednak nasuwa mi się pewien pomysł, czy nie można by tego wykorzystać, że suma udziałów w nieruchomości nie jest równa 1. No bo skoro ma tyle udziału wg KW co mój lokal, to po zsumowaniu wszystkich udziałów - gdyby wyszło 100%, dochodzi owa piwnica i już mamy sumę udziałów różną od 1.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jednak nasuwa mi się pewien pomysł, czy nie można by tego wykorzystać, że suma udziałów w nieruchomości nie jest równa 1. No bo skoro ma tyle udziału wg KW co mój lokal, to po zsumowaniu wszystkich udziałów - gdyby wyszło 100%, dochodzi owa piwnica i już mamy sumę udziałów różną od 1.
    Nie, jeśli w KW suma udziałów równa się 1 lub 100%.
    To nie jest tak, że każdy może sobie "na piechotę" wyliczać udziały w nieruchomości wspólnej. Stan prawny wykazany w księdze wieczystej jest obowiązujący - koniec i kropka.

Chyba, że masz w ręku inny dokument urzędowy, który stwierdza co innego: orzeczenie sądu, akt notarialny nieuwzględniony w KW itp.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a gdyby tak podważyć KW i zmienić udział, skoro do udziału powinna zostać przecież wliczona powierzchnia pomieszczenia przynależnego. Były by na to jakieś szanse? Jak myślisz?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie nazywa się podważenie KW tylko uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym.

Taki pozew składa się w Sądzie. Ciężar dowodu, że stan prawny nieruchomości różni się od tego, który ujawniony jest w księdze wieczystej, spoczywa na powodzie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ponieważ gmina ma jeszcze udziały w nieruchomości, to ona ewentualnie zapłaci
    uowl Art. 2
    6. W razie braku dokumentacji technicznej budynku, zaznaczeń, o których mowa w ust. 5, dokonuje się, zgodnie z wymogami przepisów prawa budowlanego, na koszt dotychczasowego właściciela nieruchomości, o ile strony umowy o ustanowienie odrębnej własności lokalu nie postanowiły inaczej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    to nie jest na razie problem kto zapłaci. Ja główkuję na razie jak wykorzystać ten fakt w ten sposób aby suma udziałów była różna od 1 i przejść na 1g=1w.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To musi być w "papierach", czyli np. wm występuje do gminy o przeliczenie udziałów
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    themoth,

Ponieważ jesteś członkiem wspólnoty mieszkaniowej, to masz interes prawny (legitymacja czynna) do wystąpienia na drogę sądową o uzgodnienie KW ze stanem faktycznym - ale to będzie długa droga sądowa, i raczej bezcelowa. Bezcelowość takiego posunięcia wynika stąd, że jak już wskazał Posesja, w obrocie prawnym obowiązują wpisy ujawnione w KW, i dopóki nie uzyskasz prawomocnego postanowienia sądu o sprostowaniu wpisów w KW (a co za tym idzie, udziałów w nieruchomości wspólnej), nie możesz powoływać się na fakt niesumowania się udziałów do 1. Poza tym, innymi członkowie wspólnoty, jeśli będą bystrzy, przyłączą się do twojego wniosku w sądzie, i nastąpi całościowe uregulowanie wielkości udziałów wszystkich właścicieli, czyli udziały będą się sumowały do 1.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    "W sytuacji braku porozumienia właściciel lokalu, którego udział w nieruchomości wspólnej obarczony jest błędem może podejmując samodzielne działania doprowadzić do usunięcia niezgodności wytaczając powództwo w trybie art. 10 ust. 1 ustawy o księgach wieczystych i hipotece: „w razie niezgodności między stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym osoba, której prawo nie jest wpisane lub jest wpisane błędnie albo jest dotknięte wpisem nie istniejącego ob­ciążenia lub ograniczenia, może żądać usunięcia niezgodności.” Sprawy tego rodzaju, w zależności od wartości przedmiotu sporu rozpoznaje albo sąd rejonowy, albo okręgowy, właściwy według miejsca położenia nieruchomości. Wątpliwości może budzić legitymacja pozostałych właścicieli lokali, w takiej sytuacji sąd powinien zawiadomić ich o toczącym się procesie, jeżeli zgłoszą się do postępowania po stronie powodowej będą współuczestnikami, w przeciwnym razie - powód będzie musiał pozwać niezainteresowanych lub sprzeciwiających się dokonaniu zmiany."
    Więcej na ten temat w artykule:
    Gdy brak zgody na zmianę udziałów w nieruchomości wspólnej
    na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/komentarze/1941-gdy-brak-zgody-na-zmiane-udzialow-w-nieruchomosci-wspolnej-
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    no to idę na widły w sprawie ustalenia co to jest większość.
    Dlaczego 49,9% dla Gminy miało by być korzystniejsze niż 50,1%.
    Czy 45% to nie jest większość. Jeżeli jeden mówi A, drugi mówi B, a trzeci mówi C to większość ma ten który ma większość, a nie +50%.

A z drugiej strony to kiedy w takim przypadku mamy do czynienia z sytuacją że suma udziałów nie jest równa 1?
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sformułowanie "większość" oznacza coś innego, niż sformułowanie "więcej niż".
    Chociaż 49,9% to jest więcej niż 45%, ale nie jest to większość. Ustawa o własności lokali wymaga podejmowania uchwał większością głosów wszystkich właścicieli lokali, a nie tylko tych, którzy głosowali. Nie wiem czy da się to wytłumaczyć bardziej prosto.

Suma udziałów nie jest równa 1 np. wtedy gdy dokonano błędnego przeliczenia powierzchni, lub błędnych wpisów w KW - ale te błędy muszą wynikać arytmetycznie z wpisów w KW, a nie z własnych obliczeń.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    rozumiem że z własnych wyliczeń, ale UoWL przewiduje sumę różną od 1, więc kiedy mógłby wystąpić hipotetycznie taki przypadek?
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    Kiedy suma ułamków zwykłych nie daje jedności lub kiedy suma procentów (innej postaci ułamków dziesiętnych) nie daje 100%.
    Odpowiedź już dostałeś - wynika to z błędu ludzkiego. Na przykład wtedy, gdy jedne mieszkania zostały wyodrębnione z pomieszczeniem przynależnym, a inne bez tego pomieszczenia (znam taki przypadek).

Ale skoro u Ciebie wszystko gra, to po co drążysz temat?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] themoth:[/cite]Witam, czy wg was w art. 23.2a

Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.

termin: większość udziałów oznacza bezwzględną wielkość powyżej 50%, czy może być traktowana jako większość np. 30% gdy ma jeden, a pozostali średnio 1,5% x 45 lokali.

Większość to ponad 50% ze stu % , a nie jakieś tam wydumane 49% w rękach jednego właściciela lokalu.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Egzo:[/cite]Sformułowanie "większość" oznacza coś innego, niż sformułowanie "więcej niż".

Nie pisz takich rzeczy proszę!

Większość, o której mówimy, oznacza dokładnie tyle co więcej niż połowa.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Posesja:[/cite]Kiedy suma ułamków zwykłych nie daje jedności lub kiedy suma procentów (innej postaci ułamków dziesiętnych) nie daje 100%.
    Odpowiedź już dostałeś - wynika to z błędu ludzkiego. Na przykład wtedy, gdy jedne mieszkania zostały wyodrębnione z pomieszczeniem przynależnym, a inne bez tego pomieszczenia (znam taki przypadek).

Ale skoro u Ciebie wszystko gra, to po co drążysz temat?
    no właśnie po to by zawalczyć o 1g=1w przy większościowym udziałowcu we wspólnocie, który niedługo będzie miał niecałe 50%, a więc wciąż realną władzę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli macie większościowego udziałowca (ponad 50%), to nie trzeba walczyć, wystarczy zażądać takiego głosowania.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Posesja:[/cite]Jeżeli macie większościowego udziałowca (ponad 50%), to nie trzeba walczyć, wystarczy zażądać takiego głosowania.
    tak jak już napisałem,
    ale mogę jeszcze uszczegółowić - dzisiaj z niczym nie walczę, ale niedługo gmina sprzeda jeszcze dwa lokale i będzie miała 49,7%, wtedy posiądzie realną władzę, ja nie przepchnę żadnej uchwały, a 1g=1w stanie się nierealne, dlatego mam dwa wyjścia:
    - udowodnić że "większość" no nie to samo co "większość bezwzględna", a jedynie "mający więcej udziałów niż inni",
    - spróbować aby sum udziałów nie dała w dodawaniu 100%, nie wiem jak, ale skoro UoWL coś takiego przewidział to znaczy że fizycznie możliwe,
    - walić do sądu z każdą uchwałą, na której zależy normalnym Właścicielom, ale wtedy bym się musiał chyba z roboty zwolnić + czekać aż Gmina uzbiera koalicję i mnie z Zarządu wypierniczą,
    albo czwarta możliwość, odpuścić i dać się dymać Administracji będącej spółką Gminną.
  • Opcje
    edytowano marca 2013
    Może zbyt czarno widzisz przyszłość?
    Jednak jeśli jestes pewny swego, to póki jeszcze masz możliwość 1=1 zmień administratora na inną firmę?
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    themoth,

Proponuję abyś dał sobie spokój z wymyślaniem twoich prywatnych definicji "większości", nie mających oparcia w ustawie. Uowl jasno określa w jaki sposób podejmuje się uchwały, więc po co te kosmiczne dywagacje?

Nie wiesz kiedy suma udziałów nie równa się 1? A przeczytałeś posty, które do ciebie od 2 dni piszemy?!

Gmina nie będzie miała realnej władzy, gdy jej udział spadnie do 49,7%, ponieważ to jest za mało, aby samodzielnie podjęła uchwałę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Gmina nie będzie miała realnej władzy, gdy jej udział spadnie do 49,7%, ponieważ to jest za mało, aby samodzielnie podjęła uchwałę.

bardziej mi zależy na przepchnięciu moich uchwał (planu gospodarczego itp), ale to by oznaczało że muszę mieć poparcie 50,3%, a niestety mogę liczyć jedynie na max 20lokali co daje niecałe 30%. W przypadku 1g=1w mam około 60% głosów przy obecnej ilości wyodrębnionych.
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano marca 2013
    Trudno ci pomóc, ponieważ w twoich postach nic się nie zgadza. Na początku pytasz o większość gdy jeden ma 30% , a "pozostałe lokale" to 45 lokali średnio po 1,5%, co daje 67,5% , a potem piszesz, że gmina ma większość, ponad 50%. Nie podawaj jakichś hipotetycznych przypadków, które jak się okazuje mają się nijak do twojej wspólnoty, bo tylko mącisz. Jeśli chcesz konkretnej porady, to przedstaw precyzyjnie swoją sytuację. Napisz wreszcie raz konkretnie jaka jest struktura własnościowa w twojej wspólnocie:

1. Lokali należących do gminy (niewyodrębnionych) jest: YY.
    2. Wszystkich lokali jest: XX (wyodrębnionych i niewyodrębnionych czyli łącznie z gminnymi).
    3. Średni udział pojedynczego lokalu w nieruchomości wspólnej wynosi: ZZ% (np. 1,5%) lub inaczej, jeżeli są duże lokale użytkowe, apartamenty, itp.

Jeżeli oprócz gminy są jeszcze inni właściciele posiadający więcej niż jeden lokal, to ilu jest łącznie właścicieli lokali: UU.
    Komentarz edytowany Egzo
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Egzo:[/cite]Trudno ci pomóc, ponieważ w twoich postach nic się nie zgadza. Na początku pytasz o większość gdy jeden ma 30% , a "pozostałe lokale" to 45 lokali średnio po 1,5%, co daje 67,5% , a potem piszesz, że gmina ma większość, ponad 50%. Nie podawaj jakichś hipotetycznych przypadków, które jak się okazuje mają się nijak do twojej wspólnoty, bo tylko mącisz. Jeśli chcesz konkretnej porady, to przedstaw precyzyjnie swoją sytuację. Napisz wreszcie raz konkretnie jaka jest struktura własnościowa w twojej wspólnocie:

1. Lokali należących do gminy (niewyodrębnionych) jest: YY.
    2. Wszystkich lokali jest: XX (wyodrębnionych i niewyodrębnionych czyli łącznie z gminnymi).
    3. Średni udział pojedynczego lokalu w nieruchomości wspólnej wynosi: ZZ% (np. 1,5%) lub inaczej, jeżeli są duże lokale użytkowe, apartamenty, itp.

Jeżeli oprócz gminy są jeszcze inni właściciele posiadający więcej niż jeden lokal, to ilu jest łącznie właścicieli lokali: UU.

staram się kamuflować, więc nie chcę podawać niepotrzebnie szczegółów, portal jest dosyć odwiedzany, a po co ktoś ma wyprzedzać moje ruchy - jesteśmy przecież na wojnie.
    Dokładne liczby nic nie wnoszą, bo czy 49% czy 30 % to i tak jest mniej niż 50% - raczej potrzebują Waszej opinie od strony doświadczenia i zakresu znanych przypadków orzecznictwa niż czystej matematyki.

Jeżeli podałem gdzieś błędne dane to napisałem że "np."
    Wobec uzyskanych powyżej informacji - za co oczywiście dziękuję - sprawa zaczyna mi się nieco klarować, fakt jest taki że za niedługo będziemy mieli przechlapane.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli nie ma większości, to nie ma i nic się tutaj nie wymyśli.

Aby stwierdzić czy suma udziałów jest równa jeden - proszę to wyliczyć. Jeżeli natomiast brak podstaw do głosowania 1 na 1 - to trzeba odpuścić.

Właściciele mogą jeszcze, póki mają większość podjąć uchwałę o takim sposobie głosowania, jeżeli "za" zagłosuje większość liczona stosownie do wielkości udziałów - taki sposób będzie obowiązywał.
    Stanowi o tym art. 23 ust. 2. ustawy o własności lokali:

"uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos."
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    od samego początku piszę o przypadku 30% gmina, pozostali po 1,5%,
    po to by zawalczyć o 1g=1w przy większościowym udziałowcu we wspólnocie, który niedługo będzie miał niecałe 50%, a więc wciąż realną władzę.
    dzisiaj z niczym nie walczę, ale niedługo gmina sprzeda jeszcze dwa lokale i będzie miała 49,7%, wtedy posiądzie realną władzę, ja nie przepchnę żadnej uchwały, a 1g=1w stanie się nierealne
    bardziej mi zależy na przepchnięciu moich uchwał (planu gospodarczego itp), ale to by oznaczało że muszę mieć poparcie 50,3%, a niestety mogę liczyć jedynie na max 20lokali co daje niecałe 30%. W przypadku 1g=1w mam około 60% głosów przy obecnej ilości wyodrębnionych.
    fakt jest taki że za niedługo będziemy mieli przechlapane.
    To jest niestety cały urok demokracji - "dwóch meneli zawsze przegłosuje profesora".
    Z tego co zrozumiałam, do tej pory nie było problemu z żądaniem glosowania 1=1 bo gmina była większościowym, miała ponad 50%. Z chwilą gdy przestanie być większościowym (49,7% - jako pozostali właściciele mając 50,3% czyli większość macie przechlapane dlatego, że nie można już żądać 1=1 (brak dominującego) - pozostaje normalna większość którą będzie ciężko uzyskać(tylko 30% bo reszta właścicieli jak rozumiem olewa głosowania).
    Trudno, takie są zasady demokracji o które walczyliśmy podobno, żeby mniejszość czy nie daj borze jeden człowiek nie decydował za innych.
    W ustawie o własności lokali, w odniesieniu do dużych wspólnot mieszkaniowych, ograniczono prawa mniejszości właścicieli lokali postanowieniem, że uchwały zapadają wolą większości właścicieli lokali. W żadnym wypadku o rzeczy wspólnej nie może decydować mniejszość wbrew woli większości, bowiem wymagałoby to zmiany zapisów ustawowych, i nie mogłoby naruszać istoty prawa własności (art. 64 ust. 3 Konstytucji RP).
    Wiekszość udziałów we wspólnocie to 50,01% i nie ma znaczenia jak ją nazwiemy, względna czy bezwzględna.
    Dyskusja czy odliczać od ogólnej puli głosy wstrzymujące, czy większość liczyć tylko od tych co głosują itp. jest czysto akademicka, jest bezsensowna bo najpierw należałoby zmienić zapisy ustawowe.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za poświęcony czas.
    Bagnet na broń. Jak Pełnomocnik będzie grał wspólnocie na trąbie będę pisał skargi do Prezydenta Miasta i pisał listy otwarte. Jeżeli racja jest po mojej stronie, to może nie będą się upierać, jeżeli się mylę to zrobię z siebie ogólnomiejskiego błazna, ale co mi tam. Sprawa moja jest słuszna i warta zachodu.
    A potem sąd.
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bagnet na broń.
    Wspólnota to nie pole bitwy - chociaż czasami aż się prosi żeby nim była.
    Jeżeli możesz to przybliż nam - o co chcesz tak zaciekle walczyć?
    Walką na tym polu niewiele można wygrać - tylko porozumienie (dogadanie się) może dać pozytywne efekty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] biedron_ka:[/cite]
    Bagnet na broń.
    Wspólnota to nie pole bitwy - chociaż czasami aż się prosi żeby nim była.
    Jeżeli możesz to przybliż nam - o co chcesz tak zaciekle walczyć?
    Walką na tym polu niewiele można wygrać - tylko porozumienie (dogadanie się) może dać pozytywne efekty.
    nigdy
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Themoth: Bagnet na broń
    Jeden... ? Jeden bagnet nie czyni "wiosny".
    Themoth: Jak Pełnomocnik będzie grał wspólnocie na trąbie
    To ty mu zagraj na... nosie :wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.