Dokument księgowy za uzyskiwane pożytki
szpiegu86
Użytkownik
Witam,
W naszej Wspólnocie uzyskiwane są dwa rodzaje pożytków: 1) od dostawcy internetu za dzierżawę pomieszczenia; 2) od piekarni za najem miejsca postojowego (sprzedają pieczywo z budki na kołach). W obu przypadkach kwoty wynagrodzenia dla Wspólnoty są zapisane w umowach z poszczególnymi podmiotami. Niestety księgowe tych firm twierdzą, że nie jest to wystarczające do zaksięgowania wydatków po ich stronie.
Jaki dokument, jak Wspólnota, mogę wystawić tym firmom? Faktury, rachunki czy może coś innego?
W naszej Wspólnocie uzyskiwane są dwa rodzaje pożytków: 1) od dostawcy internetu za dzierżawę pomieszczenia; 2) od piekarni za najem miejsca postojowego (sprzedają pieczywo z budki na kołach). W obu przypadkach kwoty wynagrodzenia dla Wspólnoty są zapisane w umowach z poszczególnymi podmiotami. Niestety księgowe tych firm twierdzą, że nie jest to wystarczające do zaksięgowania wydatków po ich stronie.
Jaki dokument, jak Wspólnota, mogę wystawić tym firmom? Faktury, rachunki czy może coś innego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jakie rachunki ma wystawić babcia z parteru od 35 lat pilnująca rozliczeń w kamienicy 4-rodzinnej a od jakiegoś czasu w małej wspólnocie?
Ona nawet w zeszycie nie "prowadzi księgowości" tylko w notesiku.
Zgadzam się z poglądem, że nie jestem zobowiązany do wystawiania rachunków. Moje pytanie dotyczyło jednak kwestii co mogę (bo np. chcę)? Czy jako Wspólnota mogę wystawić rachunek i nie ciągnie to za sobą konieczności dodatkowej ewidencji lub jakiś innych zobowiązań formalno-prawnych? Wiem, że niektórzy praktykują notę księgową. Nie znam się jednak na tych kwestiach szczegółowo, stąd też moje pytanie co w praktyce można łatwo i bez szkody dla siebie wystawić?
"Pojęcie działalności gospodarczej zdefiniowano w art. 3 pkt 9 Ordynacji podatkowej stanowiąc, iż jest nią każda działalność zarobkowa w rozumieniu przepisów prawa działalności gospodarczej, wykonywanie wolnego zawodu, a także każda inna działalność zarobkowa wykonywana we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność - do przedsiębiorców.
Obowiązek wystawiania rachunków ciąży na podatnikach prowadzących działalność gospodarczą przy czym jedynie w zakresie realizowanej sprzedaży lub wykonania usługi. Formę i treść rachunku określają przepisy § 16 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 grudnia 2002 r. w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej, dokonywania zaokrągleń oraz zakresu informacji, które muszą być zawarte w rachunkach ( Dz. U. Nr 240, poz. 2063)."
Urząd Skarbowy w Lubinie, oznaczenie pisma: US.PD-III/005/18/03
Treść na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/content/view/124/
Babcia właścicielka lokalu z notesikiem, z czterema sąsiadkami w kamienicy nie prowadzi żadnej DG bo nie taki był i jest cel powstania wspólnoty, bo wspólnota odpowiada tylko za zarządzanie NW a nie całą wspólnotą.
Babcia nie zgłaszała ani do ZUS ani nigdzie jakiejkolwiek DG. Nie zakładała i nie zgłosiła, że założyła kpir, ryczałt czy kartę podatkową, żadnych NIP-ów, PIP-ów itp. na klatkę schodową i podwórko.
Czy w tej sytuacji babcia ma prawo się spodziewać, gdy tak drastycznie naruszyła prawo, że o 5.59 któregoś dnia wywloką ją wiadome służby przed budynek wspólnoty i...odizolują na jakiś dłuższy czas od wspólnoty? Niestety, w obecnej sytuacji bezprawia można się wszystkiego spodziewać skoro taki AmberGold nie płacił podatków np.a babcia musi (za wspólnotę).
Reszta włącznie z interpretacjami urzędników skarbowych to matrix .
"...Nie jest sytuacją normalną, że tysiące podatników, wspólnot mieszkaniowych, dopytuje się w ramach interpretacji podatkowych o prawidłowość zobowiązania podatkowego w obu podatkach, podnosząc wątpliwości podmiotowe i przedmiotowe..." - http://www.dwutygodnik.krn.pl/artykuly/artykul/wspolnota_mieszkaniowa_w_meandrach_vat-u_475.html