Zarząd wspólnoty - rodzeństwo
Posada
Użytkownik
Witam,
Powiedzcie mi proszę czy to jest zgodne z ogólnymi zasadami że w zarządzie przewodniczący i jego zastępca są z jednego mieszkania - to brat i siostra. Wydaje mi się że to chyba nie jest normalne, prawda ? Pytam bo chcę skończyć z farsą zwaną zarządem i potrzebne nam pewne argumenty i jeśli są to takie wykładnie prawne.
Powiedzcie mi proszę czy to jest zgodne z ogólnymi zasadami że w zarządzie przewodniczący i jego zastępca są z jednego mieszkania - to brat i siostra. Wydaje mi się że to chyba nie jest normalne, prawda ? Pytam bo chcę skończyć z farsą zwaną zarządem i potrzebne nam pewne argumenty i jeśli są to takie wykładnie prawne.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właściciele wybierają do zarządu kogo chcą, jak wybrali rodzeństwo to ich sprawa
Często wybory do zarządu to łapanka, brak chętnych, bo roboty trochę jest a sąsiedzi lubią narzekać, ale nie pomagają
Jak zacząć ... jak Zarząd to duża wspólnota ( powyżej 7 lokali) więc art 20 ustawy o własności lokali który mówi
Z tego zapisu wynika że członkiem zarzadu WM może być każda osoba fizyczna . W Zarządzie nie ma osób funkcyjnych jak np. na zebraniu właścicieli lokali typu Przewodniczący Zarządu, zastępca przewodniczącego , ect ponieważ członkowie Zarządu wykonują swe obowiązki na podstawi art. 21
Jeżeli w Zarządzie jest np 3 osoby to każda para członków Zarządu WM może podejmować decyzje i zaciągać zobowiązania mające konferencje wobec wszystkich członków wspólnoty (właścicieli lokali)
Żeby cokolwiek zmienić musisz mieć za sobą ponad połowę właścicieli lokali liczoną udziałami
za dużo wrzuciłeś do jednego worka ...
Zarząd WM ma wykonywać/ realizować polecenia właścicieli lokali zawarte w uchwałach
podejmowanych przez właścicieli lokali. takich jak Plan remontów części wspólnych czy Plan gospodarczy
Uchwała obowiązuje gdy ZA zagłosuje ponad połowa właścicieli lokali liczona udziałami.
Pytanie,
czy podejmowane są uchwały np. w sprawie
Planu Remontów części wspólnych ?
Planu gospodarczego ? itd.?
Zarząd ma obowiązek tak działać, aby nieruchomość nie traciła na wartości
czyli na bieżąco naprawiać to co się zużyło , uszkodziło na częściach wspólnych .
Instalacji AZART w dobie cyfryzacji jest już przestarzała i trzeba ją modernizować .Nie uważam, że to działanie jest na szkodę właścicieli lokali
Nie wiem na czym polega ta zmiana jeżeli chodzi o zastosowanie wyłączników czasowo ruchowych to tez nie jest to działanie na szkodę wspólnoty wprost przeciwnie zaoszczędza się do 15 % kosztów EE.
Wybudowanie wiatrołapów pozwala zaoszczędzić energię cieplna , nieruchomość budynkowa nie wychładza się tak jakby ich nie było .
Zastosowanie takich wiatrołapwowych śluz pozwala zaoszczędzić ok 10 % na kosztach ogrzewania i poprawia się komfort zamieszkiwania tych właścicieli lokali co mają je na parterze .
Jedynie brak ubezpieczenia NW można uznać za działanie, na szkodę ogółu właścicieli lokali.
Żeby cokolwiek zmienić w takiej wspólnocie musisz mieć sojuszników bo sama niewiele zwojujesz nawet jak dasz się wybrać do zarządu.
Więc nie denerwuj się tak bo cię trafi .... a sąsiedzi bedą się śmiać że o...tyle podskakiwała i co?
Spoko - musisz się nauczyć z tym żyć - takie społeczeństwo, nie zapominaj że w 1918 roku zniesiono dopiero w Polsce niewolnictwo czyli pańszczyznę i każdy chłop w kilku pokoleniach swoje wie, ma określone nawyki i nie daje się łatwo przekonać.
Żyjemy w erze chaosu , burzenia fundamentów , braku odpowiedzialności, dyscypliny, upadku moralności ....
więc czemu Posada, ma być inny /a ?
- Jemu/jej też się coś należy , żyć wiecznie nie będzie ...Typowy przedstawiciel "Platformy Oburzonych "
Zniesienie pańszczyzny w Polsce:
bez komentarza , brak oświadczenia drugiej strony
to co się stało, że przeszedł u was armagedon i wymienił członków Zarzadu WM?
Somora I Gomora ...
Teraz rozważamy zmianę okablowania w związku z wpuszczeniem sygnały satelitarnego tak aby zlikwidować lasek talerzy...
koszt ok 7000 zł.
Właściciel (użytkownik) lokalu kupuje tylko tuner SAT podłącza do gniazdka AZARD i ogląda co chce ...