nadwyżka za co a straty na wodzie

daniel666daniel666 Użytkownik
witam mam dylemat .w 2012 r. w naszej wm mamy straty na wodzie a nadpłatę za co. Czy można podjąć uchwałę że nadpłatę za co przeznaczamy na rozliczenie strat na wodzie ? Kwoty są bardzo zbliżone .

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2013
    [cite] daniel666:[/cite]witam mam dylemat .w 2012 r. w naszej wm mamy straty na wodzie a nadpłatę za co. Czy można podjąć uchwałę że nadpłatę za co przeznaczamy na rozliczenie strat na wodzie ? Kwoty są bardzo zbliżone .
    Nie , nie można, bo to koszty utrzymania lokalu , ale...

jak dostaniesz rozliczenie to za wodę dopłacisz , a za C.O. będziesz miał zwrot ...
    też wyjdzie na to samo, a w ewidencji pozaksiegowej wspólnoty będzie porządek
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano marca 2013
    Uchwała dotycząca kosztów utrzymania lokalu (tzw. media) będzie bezprawna.
    Wspólnota ma je rozliczyć a co właściciel zrobi z nadpłatą to już jego sprawa.
  • Opcje
    daniel666daniel666 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no tak tylko co rozliczamy z m2 ,a wodę straty rozliczamy od osób faktycznie zamieszkujących-taką mam uchwałę i jak się zagłębimy to 1 lokal za wodę będzie miał większą stratę niż nadpłatę za co i myślałem że jak większość się zgodzi to uchwałą można załatwić tą sprawę .a jeśli nie tak to czy z kosztów zarządu można rozliczyć stratę na wodzie:shamed:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy z kosztów zarządu można rozliczyć stratę na wodzie
    nie
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] daniel666:[/cite]no tak tylko C.O. rozliczamy z m2 ,
    a wodę straty rozliczamy od osób faktycznie zamieszkujących-taką mam uchwałę
    i jak się zagłębimy to 1 lokal za wodę będzie miał większą stratę niż nadpłatę za CO
    i myślałem że jak większość się zgodzi to uchwałą można załatwić tą sprawę .
    a jeśli nie tak to czy z kosztów zarządu można rozliczyć stratę na wodzie:shamed:
    Nie można , straty w kosztach utrzymania lokalu nie wolno pokrywać nadwyżkami z utrzymania nieruchomości wspólnej.

Może tez rozbić stratę i nadwyżki ukrywając je w stawkach , tak aby do końca roku jerozliczyć.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.