Głosowanie wspólnoty mieszkaniowej

zbigszukzbigszuk Użytkownik
edytowano września 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Podczas zebrania wspólnoty w 02-2009r odbyło się głosowanie o wyodrębnienie części działki należącej do wspólnoty .miały tam stanąć garaże (blaszaki).Frekfencja wynosiła 69%.Większością głosów zdecydowano że będzie można te garaże tam postawić.Czy można to uznać jako uchwałę?Zapisane to jest tylko w protokóle z zebrania wspólnoty.Zobowiązano równierz Zarząd do rozmowy z lokatorem który ma tam ogródek żeby przekazał go zgodnie z uchwałą. Lokator ten ma postawione ta na tym ogródku dwa garaże bez żadnych pozwoleń i niechce nikogo tam wpóścić.Pomimo rozmów Zarządu z nim nie wyraża zgody.Czy wspólnota może go zmusić do udostępnienia tej działki.Zgadzamy się żeby jego garaże mogły tam zostać

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Przepisy ustawy o własności lokali nie regulują kwestii związanych z samą formą uchwały, z wyjątkiem art. 18 uwl, który odnosi się nie tyle do formy, co do konieczności spełnienia dodatkowej przesłanki - a to konieczności protokołowania uchwały przez notariusza (przed nowelizacją uwl konieczne było, w przypadku wypełnienia dyspozycji wynikającej z tego przepisu, zachowanie formy aktu notarialnego).
    Aby ocenic czy w opisanym w zapytaniu przypadku mamy do czynienia z uchwałą, należy stosowac przepisy kodeksu cywilnego dotyczące czynności prawnych.
    Zgodnie z brzmieniem art. 60 kc " z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli)".
    Jeżeli większośc właścicieli wyraziła zgodę na dokonanie określonej czynności przez zarząd, to mamy do czynienia z uchwałą, jednak należy się liczyc z tym, że wobec braku oświadczeń właścicieli na piśmie udowodnienie tego faktu może byc bardzo utrudnione, dlatego należy unikac takich sytuacji, jak opisana w zapytaniu.
    Odpowiadając na drugie pytanie: wspólnota może wystąpic p-ko temu lokatorowi z powództwem o ochronę naruszonego posiadania(roszczenie o ochronę naruszonego posiadania wygasa, jeżeli nie będzie dochodzone w ciągu roku od momentu naruszenia) lub o wydanie przez sąd odpowiedniego nakazu.
    Wzór pozwu o ochronę naruszonego posiadania na stronie czasopisma:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/87/90/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Co robić jeśli zarząd jest kilkakrotnie powiadamiany na piśmie żeby coś z tym bezprawiem zrobił,nie robi nic. Jeden z członków Zarządu zproponował mi żebym kupił garaż na innej działce to lepiej będzie dla mnie,bo on ma syna prawnika.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Czy wspólnota rozważała zmianę zarządu?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    zarząd jest nowy.Mieszkania są zWAM-u.Działka która należy dowspólnoty jest przed blokiem.Każdy widzi co się na niej dzieje.Nikogo to nic nie interesuje.Jak zwróciłem członkini zarządu na nieprawidłowości,odpowiedziała ,że nie będzie się z sąsiadami kłócić.Mieszkają tam z sobą co najmniej 20-lat.Ja mieszkam 5-lat,więc jestem obcy i na dodatek "mieszam" Zmiana nic nie pomoże.Czy to jest normalne żeby lokator który nie należy do wspólnoty miał dwa razy większy ogródek niż ja.Mam największy udział w wspólnocie.Jeszcze trochę bo, jak minie rok od momentu kiedy sąsiad postawił nielegalnie garaże ,nic mu wspólnota nie zrobi.

'
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.