Światło w piwnicy w bloku

kosokkosok Użytkownik
Witam. Mam pytanie jak wygląda prawnie możliwość posiadania światła we własnej piwnicy? ponieważ w ostatnim czasie w piwnicy (tylko w głównych przejściach) wymieniali instalacje oświetleniową i po tej wymianie administracja zdecydowała, że w swoich boksach w piwnicach nie można mieć nawet światła podłączonego właśnie do tej nowo wymienionej instalacji ( innej instalacji w piwnicy nie ma)(wcześniej przed wymianą instalacji nie było zadnego problemu) i chciałem się zorientować czy administracja ma takie prawo? pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kosok: wymieniali instalacje oświetleniową
    A nie możesz zapytać Szanowną Administrację, czy wyrazi ci zgodę na założenie podlicznika w twojej piwnicy ?
  • Opcje
    kosokkosok Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pewnie że mogę, ale po 1 wydaje mi sie że i tak sie nie zgodzą, a jak już to na mój koszt, a po 2 chciałem sie dowiedzieć czy wogóle mają takie prawo, ponieważ mi się wydaje że w piwnicy powinno być światło (co mi po ciemnej piwnicy)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kosok: Pewnie że mogę
    W twojej spółdzielni przecież macie zebrania, nie możesz tam zabrać głos, który będzie poparty kilkoma głosami sasiadów ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2013
    [cite] kosok:[/cite]Witam. Mam pytanie jak wygląda prawnie możliwość posiadania światła we własnej piwnicy? ponieważ w ostatnim czasie w piwnicy (tylko w głównych przejściach) wymieniali instalacje oświetleniową i po tej wymianie administracja zdecydowała, że w swoich boksach w piwnicach nie można mieć nawet światła podłączonego właśnie do tej nowo wymienionej instalacji ( innej instalacji w piwnicy nie ma)(wcześniej przed wymianą instalacji nie było zadnego problemu) i chciałem się zorientować czy administracja ma takie prawo? pozdrawiam

Muszą zapewnić światło ( § 190 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: "w budynku wielorodzinnym oświetlenie i odbiorniki w pomieszczeniach komunikacji ogólnej oraz technicznych i gospodarczych powinny być zasilane z tablic administracyjnych")
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kosok: co mi po ciemnej piwnicy
    To podłącz sobie "oświetlenie" z własnego licznika... oczywiście na własny koszt.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] kosok:[/cite]Pewnie że mogę, ale po
    1 wydaje mi sie że i tak sie nie zgodzą, a jak już to na mój koszt,
    a po 2 chciałem sie dowiedzieć czy wogóle mają takie prawo,
    ponieważ mi się wydaje że w piwnicy powinno być światło (co mi po ciemnej piwnicy)

Próbowałeś , nie ale juz wyrokujesz i zmuszasz co bardziej krwistych do bicia piany .

Jak ci nie pozwolą to przynajmniej ci napiszą dlaczego ...
  • Opcje
    kosokkosok Użytkownik
    edytowano marca 2013
    Są tacy magicy, którzy na zasilaniu z tablicy administracyjnej prowadzą w piwnicach działalność gospodarczą, inni mają zamrażarki, lodówki, pralki, wiertarki, suszarki do warzyw, spawarki, szlifierki, radioodbiorniki, telewizory, prostowniki do akumulatorów, depilatory, wibratory i wszelkie inne urządzenia.
    dokładnie ja to rozumie, ja chce mieć tylko oświetlenie w piwnicy i po to żeby mięc te 40W oświetlenie musiałbym zakładać podlicznik? troche mija sie to z celem wydaje mi sie, szczególnie że będę to używał sporadycznie, a jak administracja naprawdę myśli że ktoś kradnie prąd to niech założą wyłącznik przeciążeniowy i po problemie.
    Muszą zapewnić światło ( § 190 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: "w budynku wielorodzinnym oświetlenie i odbiorniki w pomieszczeniach komunikacji ogólnej oraz technicznych i gospodarczych powinny być zasilane z tablic administracyjnych")
    dzieki za podpowiedź. Napisze pisemko i powołam się na ten artykuł i zobaczymy co odpiszą.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kosok, to że ty byś używał sporadycznie, nie oznacza, że inni też się ograniczają
    Wspólnota nie może traktować właścicieli "wybiórczo". Albo wszystkim doprowadza instalację do komórki, albo nikomu
    Podlicznik albo latarka czołówka.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kosok: będę to używał sporadycznie
    Co to znaczy sporadycznie, albo używasz albo nie używasz. Ja też sporadycznie idę na piwo :wink:
  • Opcje
    kosokkosok Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napiszą, że komórka lokatorska nie jest pomieszczeniem komunikacji ogólnej oraz technicznym i gospodarczym
    czyli czym jest komórka jeśli nie pomieszczeniem gospodarczym?
    Co to znaczy sporadycznie, albo używasz albo nie używasz.
    To znaczy że nie przesiaduje w piwnicy po 24/h tylko ide tam jak coś potrzebuje, ale ogólnie to używam...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kosok: To znaczy, że nie przesiaduję w piwnicy po 24/h
    To znaczy, że dużo tracisz... :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.