uchwała

marthaxxmarthaxx Użytkownik
witam! w mojej wspolnocie uchwalono uchwałę dotyczacą piwnicy, ktorą zajmuję ( ze jako jedyny mieszkaniec kamienicy mam placic za nia za wynajem) poinformowano mnie o tym fakcie dopiero po ok 3 miesiacach. czy uchwała sie uprawomocniła? i czy wg zgodne z prawem jest żeby uchwalać coś bez informowania wszystkich wspołwłasicieli budynku?

Komentarze

• Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Żeby ci odpowiedzieć rzetelnie potrzebne są dane:
    - ile lokali liczy twoja wspólnota
    - ilu właścicieli liczy twoja wspólnota
    - czy piwnica ta jest twoim pomieszczeniem przynależnym (czy masz ją w swoim AN)
    - czy piwnica należy do NW (najprawdopodobniej)
    - czy wszyscy właściciele mają takie piwnice (korzystają z nich)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    wspólnota liczy 11 lokali, z gminą jest 12 włascicieli. chyba ze jesli małzenstwo jest włascicielem mieszkania to sa juz 2 osby co daje liczbe 18 włascicieli.
    piwnica jest lokalem przynaleznym, nie mam jej w an. nie wiem co znaczy NW? wszyscy własciciele maja takie piwnice i z nich korzystaja.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Duża wspólnota.
    Piwnica nie jest wpisana do aktu notarialnego oznacza, że jest ona częścią wspólną
    Dlaczego tylko ty masz płacić za wynajem? (Masz kilka piwnic? Korzystasz z części wspólnej w większym stopniu niż pozostali? O co chodzi?)
    Jesteś właścicielem czy najemcą?
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest to duża wspólnota a więc:
    czy wg zgodne z prawem jest żeby uchwalać coś bez informowania wszystkich wspołwłasicieli budynku
    - jest to zgodne z prawem niestety.
    Natomiast jeżeli piwnica jest pomieszczeniem przynależnym do twojego lokalu to jest to twoje prywatne pomieszczenie i wspólnota (właściciele) nie mają żadnego prawa podejmować w tej sprawie uchwał.
    Nie wiem tylko dlaczego skoro jest przynależna (skąd o tym wiesz?) - nie jest wpisana do AN?
    Jeżeli brak jakiegokolwiek dokumentu o jej przynależności może być traktowana jako część NW.
    NW - to nieruchomość wspólna
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jestem włascicielem lokalu nad piwnica i zrobilam remont w piwnicy, zreszta mialam na to projekt i wspolnota podbiła sie pod tym mam ich 3 pieczatki.

Nowy doklejony: 20.03.13 15:38
    takie sobie polskie piekiełko....

Nowy doklejony: 20.03.13 15:43
    hmm no to przepadłam. dziekuję za informację
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.