Termin zebrania - Wielki Czwartek
dario
Użytkownik
Witam,
Nasz Zarząd zwołał zebranie Wspólnoty Mieszkaniowej na Wielki Czwartek na godz. 18:30 czyli czas kiedy rozpoczynają się uroczystości triduum paschalnego i wielu członków naszej wspólnoty będzie brało udział w tych uroczystościach. Czy jest możliwość wpłynięcia na decyzję o terminie zebrania aby go przenieść na inny termin ? Byłoby nie w porządku gdyby zebranie odbyło się bez wielu wartościowych osób.
Nasz Zarząd zwołał zebranie Wspólnoty Mieszkaniowej na Wielki Czwartek na godz. 18:30 czyli czas kiedy rozpoczynają się uroczystości triduum paschalnego i wielu członków naszej wspólnoty będzie brało udział w tych uroczystościach. Czy jest możliwość wpłynięcia na decyzję o terminie zebrania aby go przenieść na inny termin ? Byłoby nie w porządku gdyby zebranie odbyło się bez wielu wartościowych osób.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wniosek winien być podpisany 1/10 właścicieli liczoną udziałami ...
pierwsza dekada Kwietnia 2013 to tez dobry termin zebrania ...
A co Zarząd robił przez te ostanie dwa miesiące, że akurat Wielki czwartek wybrał na termin zebrania?
"...Art. 30.
1a. W wypadku gdy zarząd...nie zwoła zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli..."
zarząd nie ma zamiaru nie zwoływać zebrania sprawozdawczego , jest wprost przeciwnie ...
Chodzi tylko o przesuniecie terminu zebrania, a nie pierwotnego odbycia ...
Czajniczku już mam dość tej dominacji mniejszości , ....
Naprawdę odechciewa się żyć w takim kraju ... czas na banicje wskazaną przez mniejszości
W każdym bądź razie udało mi się zebrać 10 % głosów mieszkańców i zarząd pozytywnie ustosunkował się do terminu "po świętach".
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wesołych Świąt.
Wesołego Alleluja !!!
Nowy doklejony: 26.03.13 13:45 zaczyni od ... najpierw od siebie ....
i uzgodnij termin z własnym sumieniem ...
a potem wal do wyższych instancji duchownych
Moim zdaniem to narusza zasady współżycia społecznego, każdy może złożyć wniosek o przełożenie, albo potem 1/10 o zwołanie nowego zebrania (gdyby zarząd nie przełożył).
O jakich to zasadach współżycia społecznego mówisz ?
Przecież przełożył.Bo to wartościowi ludzie
Ps.
A to,że uchwały podejmowane są 51,01% , a pozostałe 49,09% nie ma nic do powiedzenia,Twoim zdaniem, narusza zasady współżycia społecznego, czy nie narusza ?
Takie herezje wypływają z klawiatury prawnika , to wstyd.
... na wniosek 1/10 właścicieli lokali liczonej udziałami
Grupa właścicieli 1/10 może sobie do końca roku zwoływać co tydzień zebrania, bo tak mówi ustawa, A jak zarząd nie wykona tego wniosku to co? Sąd? Sąd zmusi WM do zebrania? na tym forum się nie dyskutuje, tu się rzuca inwektywami, aby moje było na wierzchu. Anonimowość oznacza bezkarność.:shamed:
Odpowiem Ci - nie żyjemy w kraju wyznaniowym. Jeżeli w tym przypadku występuje obłuda i hipokryzja to występuje po stronie zwołującego zebranie.
Decyzja o zwołaniu zebrania w tym terminie, kiedy duża część właścicieli jest zajęta przygotowaniami do Świąt lub uczestniczy w nabożeństwach w kościele może wynikać np:
1. Że Zarząd najzwyczajniej w świecie nie spojrzał do kalendarza - wtedy krótka rozmowa spowoduje przesuniecie zebrania.
2. Zarząd wie, że przyjdzie mało osób i o to mu chodzi.
3. Zarząd specjalnie wybrał taki termin, bo osobie która wybierała termin po prostu brak kultury.
4. Osoba zwołująca zebranie pochodzi z innego kraju i nie zna zwyczajów panujących w naszym kraju.
Ja stawiam na punkt numer 1
Wesołych Świąt życzę.
Dlaczego zebrania (w większości WM) nie są zwoływane na początku stycznia ?
Zwoływanie zebrań dopiero na koniec marca to jakaś moda ? Jakiś cel ? jakiś powód ?
Przecież początek stycznia,to odpowiedni moment,żeby podjąć nowe decyzje na nowy rok.
Właściciele rozliczeni,sprawozdanie zrobione,więc na co czekać aż do marca ?
czyli każde zebranie robią, aby odfajkować ... mizerota i sarkazm z tych poczynań płynie ...
Ale każdy zasługuje na taki skład zarządu jaki sobie wybrał...
Ale tacy członkowie też są ... dobrze ci z tym , że nie próbujesz zmienić przyzwyczajeń i podnieść jakość świadczonych przez Zarząd usług dla właścicieli lokali ...
U mnie też przychodzi też 20 % ale ... przynosić drugie tyle pełnomocnictw albo i więcej ... zebrania nie odbywają się w okresie ferii, we wtorki , środy ( bo liga mistrzów) i piątki ( bo ludziska wyjeżdżają na weekend) , ale w poniedziałki na przełomie lutego / marca ... przez sobotę i niedziele poprzedzającą zebranie wywieszane są ogłoszenia na drzwiach wejściowych do budynków....
Zarządca, który wykonuje swe czynności na podstawie art. 18.1 UoWL , w każdym innym przypadku zebrania zwołuje Zarząd WM. ( z krwi i kości wywodzący się z właścicieli lokali) więc termin zebrania powinien być tak dobrany, aby jak najwięcej właścicieli lokai było na nim reprezentowanych ...
jak tak jest to jest to patologia , ale od czego są negocjacje ...
Przed 20 stycznia praktycznie nie ma szans na zwołanie zebrania (faktury spływają do 20 stycznia) choć są tacy co się chwalą, że zebrania sprayowcze odbywają w grudniu na św Szczepana ... dla mnie to parodia ...
A ja myślałem, że pierwszy kwartał kończy się wraz z końcem marca.
W języku prawnym słowo "powinno" oznacza obowiązek, a nie możliwość i Ty dobrze o tym wiesz
Nie od dzisiaj wiadomo, że nieważne to, co mówisz, ale, jak Cię rozumieją. Ja zrozumiałem po swojemu, Ty po swojemu. W efekcie ja nie muszę informować, co dotychczas myślałem o dacie zakończeniu kwartału, a Ty - tak.
Zauważ jednak, że pomimo, iż jesteśmy na forum internetowym i używamy języka polskiego, to temat znajduje się w dziale PRAWO i obowiązuje nas rozumienie języka polskiego w kontekście prawnym, nie potocznym, czy uproszczonym.
Problemy tutaj zawarte mają charakter prawny.
Jeśli Kuba w trzecim poście tego wątku napisał:
To czy zrozumiałeś to "najlepiej by był podpisany przez 1/10", czy "musi być podpisany przez co najmniej 1/10"?
Pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać.
Nic nas nie obowiązuje, ponieważ to jest forum internetowe i jeśli ktoś się wypowiada, to z własnej i nieprzymuszonej woli. Zaczynam się obawiać, czy przypadkiem nie tracisz dystansu. Uwierz mi na słowo - nie jesteśmy w sądzie.
Akurat nie wnikałem w tę treść.
Na szczęście to ja decyduję, na co będę odpowiadał, a na co nie. A że nie muszę - to oczywiste. Kolego, ja nic nie muszę.
Nie wiem tylko dlaczego sugerujesz, że ja chcę decydować o twojej odpowiedzi lub że coś musisz albo nie. W tym momencie to Ty zbyt dosłownie rozumiesz i interpretujesz moje słowa.
Byś miał ostatnie słowo, zobowiązuję się nie odpisywać na twój następny post.
Z mojej strony EOT voila.
- voila
- voilà
:bigsmile:
:eek:
durnota w wielkim formacie ...
ogłaszam wszem i wobec, że triduum paschalne się skończyło. Ustały przyczyny, dla których rozpoczęła się ta dyskusja. Proponuję wrócić do niej w marcu 2014 roku. Aczkolwiek, początek następnego triduum paschalnego wypada w dniu 17 kwietnia 2014 roku, więc w świetle wymagań uowl nie ma ryzyka kolizji terminów.
Ten problem wróci dopiero mniej więcej za trzy lata, a dokładnie 24 marca 2016 roku. Rekomendowałbym użytkownikowi Dario i innym wartościowym osobom, żeby z odpowiednim wyprzedzeniem poinformowały swoje zarządy o tym fakcie.
Pozdrawiam.