Brak merytorycznego uzasadnienia uchwał

dropsdrops Użytkownik
edytowano kwietnia 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Sprawa wygląda następująco: wspólnota zaproponowała dwie nowe uchwały do głosownia:
1. "Podjąć uchwałę w przedmiocie wyboru ....... na trzeciego członka zarządu.
2. Podniesienia wysokości odpisu na fundusz remontowy.
Pierwsza i druga uchwała bez uzasadnienia merytorycznego. Moim zdaniem jest to skok na kasę. Czy można zaproponować abu projekty uchwał nie poddawać głosowaniu z powodu braku uzasadnienia.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Drops: aby projekty uchwał nie poddawać głosowaniu, z powodu braku uzasadnienia
    Najpierw uchwalcie właśnie taką drogę w redagowaniu treści uchwał. Uchwała, w sprawie, dalej podstawa prawna lub uzasadnienie, treść.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2013
    [cite] drops:[/cite]Sprawa wygląda następująco: wspólnota zaproponowała dwie nowe uchwały do głosownia:
    Pierwsza i druga uchwała bez uzasadnienia merytorycznego. Moim zdaniem jest to skok na kasę.
    Czy można zaproponować abu projekty uchwał nie poddawać głosowaniu z powodu braku uzasadnienia.
    Treść uchwały jest głosowana i nie ma potrzeby jej uzasadnić po co została zgłoszona .

Jak ci nie pasuje to zawsze możesz zagłosować przeciw .
    Nie wiem skąd u ciebie taki wniosek że jest to skok na kasę. ?
    Sprawa wygląda następująco: wspólnota zaproponowała dwie nowe uchwały do głosownia:
    to znaczy kto jest jej autorem?
    [ulist]
    [li] jedne z właścicieli lokali , [/li]
    [li]czy tak postanowiono na zebraniu właścicieli lokali , [/li]
    [li]czy jest to uchwała którą zaproponował Zarząd WM ?[/li]
    [/ulist]
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Trzeci członek zarządu, to dobry pomysł, bo jak dwu się nie zgadza, to trzeci ma głos decydujący
    Podniesienie zaliczki na fundusz remontowy - nie wiesz jakie potrzeby remontowe ma twój budynek, co planujecie?
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie podano kto jest projektodawcą uchwał. Nie ma pracy dla trzech osób, te dwie które są i tak nie pracują na pełny etat. Żadnych remontów nie planujemy, spłacamy kredyt zaciągnięty na remont i ocieplenie elewacji. Na f.r. i tak dużo płacimy bo 1,4 zł od m.kw.
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pierwsza i druga uchwała bez uzasadnienia merytorycznego.
    Czy można zaproponować abu projekty uchwał nie poddawać głosowaniu z powodu braku uzasadnienia.
    UoWL nie przewiduje aby uchwały miały uzasadnienie, więc ta propozycja jest bezsensowna.
    Podjąć uchwałę w przedmiocie wyboru ....... na trzeciego członka zarządu
    Należałoby najpierw sprawdzić jaka była treść uchwały o sposobie sprawowaniu zarządu. Jeżeli w tamtej uchwale było, że zarząd NW sprawowany będzie przez dwuosobowy zarząd, to tak o sobie, zwykłą uchwałą nie można zmienić określonego sposobu zarządu.
    Nie podano kto jest projektodawcą uchwał
    Co oznacza to: "nie podano" - to jacyś decydenci, w TV nie podano? Jakaś zamaskowana grupa nie podała?
    Żaden właściciel (ty też) nie spytał się na zebraniu prowadzącego zebranie, kto jest autorem projektów uchwał?
    To tak każdy (nawet nie wiadomo kto) może zgłaszać uchwały a wy - sorry - jak baranki podnosicie ręce?
    Cóż ci doradzić? - poczytaj dokładnie UoWL i zacznij czuć się właścicielm lokalu i współwłaścicielem NW.
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bez impertynencji proszę, właśnie dlatego pytam by wiedzieć. Nie było jeszcze zebrania. Projekt uchwały przedstawił zarząd WM lecz nie podał kto jest jego autorem. Gdyby bylo uzasadnienie możnaby dojść do tego. Lubię być przygotowaną do ewentyualnej dyskusji.
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bez impertynencji proszę
    Hm - gdzie ty widzisz impertynenecje?
    Już prędzej w twoim: "...Moim zdaniem jest to skok na kasę..." można doszukać się impertynencji ale to problem tych co robią ten skok.
    Swoją drogą jakąś bogatą wspólnotą jesteście skoro nawet etaty potworzyliście:
    Nie ma pracy dla trzech osób, te dwie które są i tak nie pracują na pełny etat
    Lubię być przygotowaną
    Powodzenia - mam nadzieję, że mój wpis też się do tego choć trochę przyczynił.
  • Opcje
    edytowano kwietnia 2013
    Projekt uchwały przedstawił zarząd WM lecz nie podał kto jest jego autorem
    To ja zgadnę. Dwaj członkowie zarządu? Poza tym, co to ma za znaczenie?
    Członkowie zarządu pobierają wynagrodzenie? Jak tak, to zawsze możesz zaproponować, żeby dotychczasową sumą podzieliło się trzech.
    Uzasadnienie podniesienia zaliczki na f.remontowy prawdopodobnie zostanie przedstawione na zebraniu
    Jak chcesz wiedzieć wcześniej, to może warto zapytać sąsiada członka zarządu?
    Jak dostałeś rozliczenie za 2012, to wiesz, ile macie na koncie a ile z grubsza potrzebujecie. Stawka 1,4 zł niewiele mówi. Ile lat ma blok?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2013
    [cite] drops:[/cite]Nie podano kto jest projektodawcą uchwał. Projekt uchwały przedstawił zarząd WM lecz nie podał kto jest jego autorem.
    domniemam że autorem jest Zarząd WM, jest to prawidłowe działanie.
    Nie ma pracy dla trzech osób, te dwie które są i tak nie pracują na pełny etat.
    Żadnych remontów nie planujemy, spłacamy kredyt zaciągnięty na remont i ocieplenie elewacji.
    no tu bym się nie zgodził , a nadzorowanie bieżącej działalności to mało?

Na f.r. i tak dużo płacimy bo 1,4 zł od m.kw.
    to jest stawka łącznie ze spłatą kredytu
    a nie tylko na bieżący FR... a potrzeby penie są jak znam życie
    Nie było jeszcze zebrania. Gdyby bylo uzasadnienie możnaby dojść do tego.
    Lubię być przygotowaną do ewentyualnej dyskusji.
    zebrania nie było a roszczenia już są ...
    zdaje się ktoś nie chce łożyć na utrzymania bieżące nieruchomości ...
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Widzę, że wasze nastawienie jest takie jak mojego zarządu, ale jak mam się dziwić jeśli sami zarządzacie wspólnotami. Te wyrażenia" roszczenia już są" "ktoś nie chce łożyć na utrzymanie nieruchomości". Przydałoby się Wam spojrzeć na siebie oczami właścicieli lokali. Zawsze są dwa punkty widzenia i z reguły jeśli ktoś stawia zarzuty ma ku temu podstawy. Zarząd mojej WM praktycznie nic nie robi. Jedna osoba jest na etacie, przychodzi kiedy chce i nie wiadomo co robi. Druga osoba jest na umowę. Księgowość prowadzi biuro, papiery przygotowuje administratorka jest jeszcze konserwator. Zarząd wymusił kredyt na elewację i stąd cały f.r. idzie na spłaty. WM do tej pory nie miała kłopotów finansowych, ma zyski. Płacimy i tak duży odpis na f.r. w porównaniu do innych wspólnot.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Drops: Płacimy i tak duży odpis na f.r. w porównaniu do innych wspólnot
    Płacicie na FR od udziałów, czy inaczej ? Ile lokali liczy wasza wspólnota ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] drops:[/cite]Sprawa wygląda następująco: wspólnota zaproponowała dwie nowe uchwały do głosownia:
    Pierwsza i druga uchwała bez uzasadnienia merytorycznego. Moim zdaniem jest to skok na kasę. Czy można zaproponować abu projekty uchwał nie poddawać głosowaniu z powodu braku uzasadnienia.

Czy głosowanie odbędzie się na zebraniu, czy jedynie w drodze indywidualnego zbierania głosów? Jeżeli na zebraniu, to po to to zebranie się organizuje, aby sprawę omówić, jeżeli jedynie w trybie indywidualnego zbierania głosów - właściciel może zwrócić się o wyjaśnienie. Żaden przepis nie nakłada obowiązku dołączania uzasadnienia do projektów.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2013
    [cite] drops:[/cite]Widzę, że wasze nastawienie jest takie jak mojego zarządu, ale jak mam się dziwić jeśli sami zarządzacie wspólnotami.
    Dobrze , możemy zaczać cię omamiać , pisać populistyczne wpisy , tylko po co ?
    dla twojej satysfakcji?
    Ja Sam sprawdzam kto i po co i za ile .
    [cite] drops:[/cite]Te wyrażenia" roszczenia już są" "ktoś nie chce łożyć na utrzymanie nieruchomości".
    Przydałoby się Wam spojrzeć na siebie oczami właścicieli lokali.
    a co nie podobają ci się .
    Ja jako właściciel lokalu we wspólnocie, sam dbam o własne interesy .
    Jak mi się jakaś uchwała nie podoba, to głosuje PRZECIW i nie szukam drugiego dnia i nie roztrząsam tematu bo to jest zły kierunek

[cite] drops:[/cite]Zawsze są dwa punkty widzenia i z reguły jeśli ktoś stawia zarzuty ma ku temu podstawy. Zarząd mojej WM praktycznie nic nie robi.
    Jedna osoba jest na etacie, przychodzi kiedy chce i nie wiadomo co robi.
    Druga osoba jest na umowę
    i do kogo pretensje ? czy zgłosiłaś swój projekt regulaminu pracy zarzadu ? z którego bedzie wiadomo kto za co odpowiada i kto co ma robić .
    Jak ty chcesz oceniać prace członków zarzadu jak nie ma takich reguł , tak na widzi mi się?
    [cite] drops:[/cite]Księgowość prowadzi biuro, papiery przygotowuje administratorka jest jeszcze konserwator. Zarząd wymusił kredyt na elewację i stąd cały f.r. idzie na spłaty.
    WM do tej pory nie miała kłopotów finansowych, ma zyski.
    Płacimy i tak duży odpis na f.r. w porównaniu do innych wspólnot.
    a co ciebie obchodzą inne wspólnoty ,
    masz w nich własne lokale ? pilnuj tego z czego żyjesz i pokaż, że ty też chcesz mieć w tym swoja cegiełkę , podaj swoje propozycje na zebraniu ... że trzeba szukać oszczędności , pokaż je innym ...
    Nie rozumiem jak wspólnota może mieć zyski .... z czego ?

1,40 zł/m2 to nie wiele przy spłacie kredytu... powinno być co najmniej 1,70 zł/m2
    macie zrobioną termomodernizacje to powinnaś miej płacić za ogrzewanie niż w innych wspólnotach

warzywa4.gif
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd mojej WM praktycznie nic nie robi. Jedna osoba jest na etacie, przychodzi kiedy chce i nie wiadomo co robi. Druga osoba jest na umowę. Księgowość prowadzi biuro, papiery przygotowuje administratorka

Sztab ludzi.A to kosztuje.
    Przecież właściciele zapłacą.Łaski nie robią.
    I to właśnie jest prawdziwy obraz większości wspólnot.

drops pomyliłaś fora :)
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie pomyliłam, wiem z kim rozmawiam, ale naiwnie sądziłam, że liczy się merytoryczna wymiana informacji, a nie szukanie okazji pokazania, że jesteś nikim i nic nie wiesz. Wspólnota ma ponad 270 lokali, f.r. płacimy od m. kw. Już próbowałam walczyć z zarządem i przedstawiać im swoje racje. Jeślibyście cofnęli się dwa , trzy lata to znaleźlibyście swoje odpowiedzi na moje pytania. Zarząd nikogo nie słucha, często działa wbrew prawu, a ja nie mam ochoty być samotnym bojownikiem. Większość mieszkań jest wynajmowana, nawet nie wiemy z sąsiadami kto jest ich właścicielem. Głosowania nigdy nie kończą się na zebraniach z powodu małej frekwencji. A głosowania w indywidualnym trybie zawsze, dziwnym przypadkiem kończą się tak jak chce zarząd. Ale pewnie zabierający głos na tym forum wiedzą jak się to robi. Nie bądźmy naiwni. Zarządzanie WM to dobry interes. I na tym kończę tę wymianę zdań.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] drops:[/cite]Zarząd nikogo nie słucha, często działa wbrew prawu,
    to należy zgodnie z prawem członków zarzadu zawiesić lub odwołać.
    [cite] drops:[/cite] a ja nie mam ochoty być samotnym bojownikiem. Większość mieszkań jest wynajmowana, nawet nie wiemy z sąsiadami kto jest ich właścicielem.
    Takie informacje można uzyskać u Administratora , w katastrze miejskim czy KW , trzeba ruszyć się z przed kompa i wykonać krok w dobrym kierunku
    [cite] drops:[/cite]Głosowania nigdy nie kończą się na zebraniach z powodu małej frekwencji. A głosowania w indywidualnym trybie zawsze, dziwnym przypadkiem kończą się tak jak chce zarząd
    Zawsze możesz to sprawdzić... zażądać do wglądu dokumentacji z tych głosowań ... trzeba ruszyć się z przed kompa i wykonać krok w dobrym kierunku
    [cite] drops:[/cite]Ale pewnie zabierający głos na tym forum wiedzą jak się to robi.
    Nie bądźmy naiwni.
    jak nie masz dowodów jak to się robi to nie rzucaj pomówień i oszczerstw o krętactwo i łamanie prawa ...
    [cite] drops:[/cite]Zarządzanie WM to dobry interes. I na tym kończę tę wymianę zdań.
    dla kogo ?
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Łamię słowo, ale powiem, że wiem jak to się robi, moja praca polega m.in. na kontroli takich co to robią. Tylko, pocieszę Was, bardzo trudno zebrać dowody.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2013
    [cite]drops[/cite]moja praca polega m.in. na kontroli takich co to robią.
    kontrolujesz zawodowo prace Zarządów ? a gdzie to się robi ? co to za fucha ...
    [cite]drops[/cite]Tylko, pocieszę Was, bardzo trudno zebrać dowody.
    dla osoby posiadającej podstwową wiedzę na temat funkcjonowania WM to pikuś ....
    sprawne oko szybko znajdzie gdzie są te dowody
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Drops: Nie bądźmy naiwni. Zarządzanie WM to dobry interes
    Całkowicie się z tobą zgadzam. Rzeczywiście może być trudno zebrać dowody, najczęściej chyba z powodu gnuśności właścicieli lokali.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie mam ochoty być samotnym bojownikiem
    I słusznie, bo jak nie znajdziesz sojuszników to niewiele zdziałasz. Ja jestem właścicielem takim jak ty. Nie podobały mi się poprzednie "rządy". Trochę to trwało, ale się udało, dużo zmieniliśmy. Czy jest idealnie? Na pewno nie. Pociecha, że następcy znów coś poprawią, ulepszą
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1

Nie można. Zwykle przed głosowaniem dyskutuje się pytania i wątpliwości dotyczące tematu uchwał.

Nowy doklejony: 04.04.13 22:31
    Jedna osoba jest na etacie, przychodzi kiedy chce i nie wiadomo co robi. Druga osoba jest na umowę.

Jaki rodzaj zarządu jest w waszej wspólnocie?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano kwietnia 2013
    [cite] drops:[/cite] Głosowania nigdy nie kończą się na zebraniach z powodu małej frekwencji. A głosowania w indywidualnym trybie zawsze, dziwnym przypadkiem kończą się tak jak chce zarząd. Ale pewnie zabierający głos na tym forum wiedzą jak się to robi. Nie bądźmy naiwni. Zarządzanie WM to dobry interes. I na tym kończę tę wymianę zdań.

Jeżeli zarząd zbiera głosy, to nie jest to przypadek, że takie są wyniki, ponieważ ma możliwość bezpośredniego kontaktu z głosującym i przekonania go do swoich racji.
    Tak właśnie działa demokracja w skali mikro. W skali makro media wyręczają rządzących a samotnego bojownika ławo ośmieszyć, prawda? Jeżeli chce Pani coś zmienić, to musi Pani zacząć działać, rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać, coś zrobić dla wspólnego dobra, jakieś konstruktywne wypowiedzi, propozycje działania, to jest praca a na efekty trzeba czekać dość długo.

Chce Pani wiedzieć kto jest właścicielem lokali? To proszę sie ruszyć i sprawdzić, dane są dostępne. Uważa Pani, że wyniki głosowania podawane przez zarząd są nieadekwatne do rzeczywistości, proszę ustalić dane właścicieli i udać się na kontrolę dokumentów - to żmudna praca, ale da się zrobić. Pani zdaniem to dziwne, że na zebraiu nie zapadaja uchwały? Proszę sprawdzić czy doręczono właścicielom zawiadomienia o zebraniu, itd. itd.
    Jakieś inne pytania, wątpliwości - proszę pytać.

Pisze Pani o tym, że brak merytorycznego uzasadnienia uchwał, czy udała się już Pani do zarządu, aby wyjaśnić tę sprawę?

Bo może być też tak, że właścicielowi nie zależy na wyjaśnieniu, tylko na znalezieniu tzw. haka.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.