Niedopłata na zaliczce ekspl.
afurki
Użytkownik
Witam serdecznie
Nastąpiła taka sytuacja w mojej wsp.mieszkaniowej.
Niedopłata na zaliczce eksploatacyjnej z roku 2011 miała być pokryta z rezerwy a nie doliczana do zadłużenia czynszu(co w efekcie nastąpiło)
Taką dostałem odpowiedź:
Zgodnie z podjętą uchwałą niedopłata na zaliczce eksploatacyjnej za 2011 rok została pokryta z rezerwy ( nie obciążyła właścicieli )
Natomiast uchwała mówi też o przyjęciu sprawozdania finasowego za 2011r i zgodnie z tym wszelkie niedobory i nadpłaty mediów muszą być rozliczone.
W załączeniu przesyłam rozliczenie kosztów ( niedopłaty ) wywozu
nieczystości i wody technicznej - użytej na utrzymanie nieruchomości wspólnej za 2011rok.
Przekazując Państwu ostanie stany kont, zostało zaksięgowane
rozliczenie niedoborów za 2011r - w Pana przypadku jest to kwota ..... zł która powiększa saldo niedopłaty na Pana koncie.
Teraz mam pytanie : Czy cała sytuacja była rozegrana przez zarządce ok ? Najpierw niby rezerwa a potem po przyjeciu sprawozdania - doliczenie do lokatora długu?
Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi
Artur
Nastąpiła taka sytuacja w mojej wsp.mieszkaniowej.
Niedopłata na zaliczce eksploatacyjnej z roku 2011 miała być pokryta z rezerwy a nie doliczana do zadłużenia czynszu(co w efekcie nastąpiło)
Taką dostałem odpowiedź:
Zgodnie z podjętą uchwałą niedopłata na zaliczce eksploatacyjnej za 2011 rok została pokryta z rezerwy ( nie obciążyła właścicieli )
Natomiast uchwała mówi też o przyjęciu sprawozdania finasowego za 2011r i zgodnie z tym wszelkie niedobory i nadpłaty mediów muszą być rozliczone.
W załączeniu przesyłam rozliczenie kosztów ( niedopłaty ) wywozu
nieczystości i wody technicznej - użytej na utrzymanie nieruchomości wspólnej za 2011rok.
Przekazując Państwu ostanie stany kont, zostało zaksięgowane
rozliczenie niedoborów za 2011r - w Pana przypadku jest to kwota ..... zł która powiększa saldo niedopłaty na Pana koncie.
Teraz mam pytanie : Czy cała sytuacja była rozegrana przez zarządce ok ? Najpierw niby rezerwa a potem po przyjeciu sprawozdania - doliczenie do lokatora długu?
Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi
Artur
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W sprawie zaliczek na eksploatację wspólnota uchwala co chce, w sprawie zaliczek na media nie wolno jej tego robić
- co to jest ta rezerwa?
- co to jest ten czynsz?
We wspólnocie właściciel płaci zaliczki na koszty zarządu (to wszystko co nie jest zmierzalne i dotyczy części wspólnych) - na koniec roku wspólnota (zarząd, zarządca) powinna każdego właścicela rozliczyć z wpłaconych zaliczek.
Drugi rodzaj zaliczek to zaliczki na opłaty za lokal (zużyte media w danym lokalu) - gdy na koniec roku kwota zaliczek była wyższa wspólnota musi zwrócić właścicielowi nadpłatę, gdy było mniej właściciel dopłaca. Nie rozumiem tego stwierdzenia? Co w waszej wspólnocie niby miałby rozgrywać zatrudniony administrator?
Skoro są podejmowane uchwały to rozumiem że jest to tzw. duża wspólnota a więc wszelkie decyzje, rozliczenia, wykonywanie tych uchwał spoczywa na zarządzie wspólnoty. Administrator (zatrudniony zarządca) jest tylko wykonawcą woli właścicieli i decyzji zarządu.
Rozmawiałeś z zarządem? Zażądałeś pisemnych wyjaśnień od zarządu? To jakaś abstrakcja. Co cię obchodzi dług jakiegoś lokatora - to problem właściciela lokalu. Ależ czyja ręka? - jeżeli to właściciele lokali, wy wszyscy odpowiadacie za właściwie prowadzoną gospodarkę finansową swojej własności i współwłasności. Nikt inny nie ma prawa wam mieszać w finansach waszych!
mogli jedno i drugie rozliczyć na ciebie i nie korzystać z rezerwy. ( co to jest ta rezerwa? czego dotyczy?)
tmb
Wspólnota ma tylko te pieniądze, które jej wpłacasz, nikt jej nie dopłaca z zewnątrz
Wspólnota płaci faktury dostawcom, jak nie zapłaci, to dostawca c.o. . wody czy prądu kurek zakręci, konserwator odsetki za zwłokę doliczy itp.
Mieliście jakąś rezerwę finansową (wpłaciliście ciut więcej, niż wydaliście), więc można było pokryć niedobór na eksploatacji. Na mediach nie wolno, prawo zabrania.
Wspólnota może jeszcze mieć kasę z POŻYTKÓW lub od SPONSORA ...
Ale w tym konkretnym przypadku możemy się ograniczyć tylko do wpłat zaliczek przez właścicieli lokali