Parking spółdzielni przed blokiem wspólnoty
Krzysztof_C
Użytkownik
Witam serdecznie.
Jestem w trakcie "drogi przez mękę", czyli wyodrębnienia wspólnoty mieszkaniowej z "zasobów" spółdzielni. Trudne moje początki okazały się owocne, gdyż zdecydowana większość właścicieli mieszkań (na zasadzie odrębnej własności) wyraziła zgodę i pełne poparcie na powołanie Wspólnoty. Do czasu...
Otóż spółdzielnia nie dała za wygraną i rozpoczęła propagandę. "Wysłanniczka" spółdzielni zaczepia wręcz mieszkańców bloku i używa argumentów typu:
1. Parking przed blokiem jest własnością spółdzielni i mieszkańcy wspólnoty nie będą mogli na nim parkować swoich samochodów.
2. Macie w bloku węzeł cieplny i nie dogadacie się z innymi blokami korzystających właśnie z tego węzła.
3. Macie dopiero co wymienioną windę, która się nie zamortyzowała, więc będziecie musieli za nią zapłacić spółdzielni.
Jest jeszcze kilka pomniejszych "argumentów", których nie warto tu przytaczać.
Do tego wszystkiego (to już chyba cios poniżej pasa) moi sąsiedzi informowani są o tym, że kiedyś byłem dłużnikiem spółdzielni - dokładnie 3 miesiące zaległości.
Mam do Was pytanie... Który z tych trzech wymienionych przeze mnie punktów jest typowym blefem, aby zastraszyć mieszkańców, a który wziąć na poważnie?
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Krzysztof C.
Jestem w trakcie "drogi przez mękę", czyli wyodrębnienia wspólnoty mieszkaniowej z "zasobów" spółdzielni. Trudne moje początki okazały się owocne, gdyż zdecydowana większość właścicieli mieszkań (na zasadzie odrębnej własności) wyraziła zgodę i pełne poparcie na powołanie Wspólnoty. Do czasu...
Otóż spółdzielnia nie dała za wygraną i rozpoczęła propagandę. "Wysłanniczka" spółdzielni zaczepia wręcz mieszkańców bloku i używa argumentów typu:
1. Parking przed blokiem jest własnością spółdzielni i mieszkańcy wspólnoty nie będą mogli na nim parkować swoich samochodów.
2. Macie w bloku węzeł cieplny i nie dogadacie się z innymi blokami korzystających właśnie z tego węzła.
3. Macie dopiero co wymienioną windę, która się nie zamortyzowała, więc będziecie musieli za nią zapłacić spółdzielni.
Jest jeszcze kilka pomniejszych "argumentów", których nie warto tu przytaczać.
Do tego wszystkiego (to już chyba cios poniżej pasa) moi sąsiedzi informowani są o tym, że kiedyś byłem dłużnikiem spółdzielni - dokładnie 3 miesiące zaległości.
Mam do Was pytanie... Który z tych trzech wymienionych przeze mnie punktów jest typowym blefem, aby zastraszyć mieszkańców, a który wziąć na poważnie?
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Krzysztof C.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ja się nie dogadacie to ich odetniecie od EC ....
Niech oni się martwią skąd będą mieli zasilanie EC , a dostawcy EC naliczycie haracz... za prowadzenie działalności w oparciu w wasz lokal i będziecie mieli pożytki.
Czy węzeł nie został przekazany dostawcy EC ?
to będziecie musieli pokryć jednorazowo bo trzeba się rozliczyć na zero z SM z kosztów które ciążą na waszym budynku ...
Jeśli chodzi o rozliczenie na "zero" to jestem pewien, że nasz budynek wyszedł na plus za rok ubiegły. Czy to jest istotna informacja w sprawie ewentualnej "spłaty" windy? Na naszej działce są punkty usługowe, które przyniosły dochód naszej nieruchomości.
to nie tylko ostatni rok, trzeba zobaczyć jakie są salda na wszystkich kontach księgowych dotyczące waszego budynku.
Jak SM wzięła kredyt lub nie mieliście tyle kasy na waszym "budynkowym" FR, aby wykonać wymianę windy, to zalegacie niestety SM . Trzeba to sprawdzic u księgowej SM
To stary numer w SM ... wziąć kredyt taki aby właściciele lokali przekształconych mieli trudności w przekształceniu się we wspólnotę
i dalej będą przynosić , to są tzw pożytki , SM nic do tego . Nastąpi tylko przepisanie umów z SM na Wspólnotę.
Czy na działce, na której znajduje się budynek nie macie miejsca by zorganizować miejsca postojowe?
Zamieść screen z geoportalu, to zobaczymy jak to wygląda.
Nowy doklejony: 10.04.13 23:49
moje to 3413/79, a parking to 3413/21
Jak nie zrezygnujesz z członkostwa to oczywiście ... ale to najlepiej sprawdzić w Statucie SM .... bo w każdym jest co innego
Ile mieszkań posiada wasz budynek, a ile samochodów?
Przecież nie będziesz posiadać lokalu w zasobach spółdzielni.
Ba. Spodziewałbym się nawet, że zostaniesz pozbawiony członkostwa już teraz. Za działanie na szkodę spółdzielni.
Nowy doklejony: 11.04.13 00:21
Spółdzielnia im nie sprzeda. Muszą ją zaszantażować c.o.
Trzeba będzie zdaje się porzucić ideę, bo spółdzielniany zarząd "święty" pewnie nie odpuści, a sąsiedzi będą bali się jechać ze mną w nowej windzie.
Czy nasz kraj, a konkretnie prawo kiedykolwiek znormalnieje?
Na spokojnie musisz przeanalizować ile teraz nadpłacacie a ile zyskujecie
Sprawa jest trudna, ale z tego co czytałam, to ludzie po wyjściu ze spółdzielni dziwią się, jak bardzo koszty im spadły, jak remonty z kopyta ruszyły, jak poprawiła się jakość obsługi.
Ten parking s-nia ma ogrodzony? Jest na nim miejsce dla wszystkich chętnych czy trzeba polować na miejsce?
Każdy twój sąsiad sam odpowiada za swoje decyzje. Jak będziesz czuł się za wszystkich odpowiedzialny, to nic nie zrobisz.
Twój wybór
Nie poddawaj się z byle powodu, szukaj sojuszników wśród sąsiadów
SM to podmiot, który na użytkownikach zasobów lokalowych SM prowadzi działalność gospodarczą.
Wspólnota tego robić nie może ..