uchylenie uchwały powołującej Zarządcę
Sławomir
Użytkownik
Witam,
w naszej wspólnocie nie było do tej pory zarządcy w rozumieniu art.18 ust1. UoWL. Działał Zarząd, który zatrudniał adminkę.
Zarząd Admince umowę cywilnoprawną skutecznie wypowiedział.
Na zebraniu powołano nowy Zarząd.
W trybie indywidualnego zbierania głosów wymaganą większość uzyskała uchwała o treści:
"Wspólnota ustanawia na Zarządcę Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul. Hetmańskiej 5 Panią XY".
W mojej ocenie uchwała jest niezgodna z art.18 ust.1 UoWL i dlatego sąd powinien przychylić się do jej uchylenia.
Bardzo proszę o opinie - czy mam rację.
w naszej wspólnocie nie było do tej pory zarządcy w rozumieniu art.18 ust1. UoWL. Działał Zarząd, który zatrudniał adminkę.
Zarząd Admince umowę cywilnoprawną skutecznie wypowiedział.
Na zebraniu powołano nowy Zarząd.
W trybie indywidualnego zbierania głosów wymaganą większość uzyskała uchwała o treści:
"Wspólnota ustanawia na Zarządcę Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul. Hetmańskiej 5 Panią XY".
W mojej ocenie uchwała jest niezgodna z art.18 ust.1 UoWL i dlatego sąd powinien przychylić się do jej uchylenia.
Bardzo proszę o opinie - czy mam rację.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Równolegle do uchwały powołującej w/w Zarząd podjęto uchwałę o treści:
Intencją autorów treści uchwały było pewnie ustanowienie administratora, a jednak uchwała ma treść jak wyżej.
Moim zdaniem takiej uchwały o takiej treści nie można powołać (i to bez względu na to, czy istnieje właścicielski zarząd czy nie) bowiem powołanie Zarządcy musi mieć formę aktu notarialnego (zgodnie z art.18 ust.1.).
Stąd mój wniosek - uchwała kwalifikuje się do zaskarżenia.
Jedyny mankament tej uchwały to użyte sformułowanie: - skoro jest wybrany zarząd to nie powinno się ustanawiać zarządcy bo wtedy dwa podmioty (zarząd i zarządca) są odpowiedzialni za czynności zwykłego zarządu i....robi się misz masz.
W dalszym działaniu wspólnoty wiąże się to z szeregiem nieporozumień typu: czy administrator jest zarządcą czy nie jest, kto decyduje o tym czy o tamtym itd.
Powinno być użyte sformułowanie: "wspólnota postanawia zatrudnić do pomocy zarządowi jako administratora zarządcę"
Dopiero potem na podstawie takiej uchwały zarząd podpisuje umowę z zarządca (osobą fizyczną) lub jakąś firmą zarządzającą określając w niej obowiązki związane z administrowaniem NW.
Zgadzam się z tym, że
"koro jest wybrany zarząd to nie powinno się ustanawiać zarządcy bo wtedy dwa podmioty (zarząd i zarządca) są odpowiedzialni za czynności zwykłego zarządu i....robi się misz masz"
Ale uchwały podjętej nikt kreślił nie będzie.
Pozostaje więc bieganie za nową uchwałą zmieniającą tę z niefortunną nomenklaturą lub jej uwalenie w sądzie. I niech Zarząd rządzi.
Jako podstawę powołałem art.18 gdyż tam stoi, że ustanowienie zarządu [edit: Zarządcy] wymaga formy aktu notarialnego, a u nas jest to wprowadzone najzwyklejszą uchwałą. I w tym widzę sprzeczność z UoWL.
@elan
Te "dublujące się ciała" jeszcze nie współpracują, bo sprawa jest świeżutka.
Z zatrudnianiem admina - sprawa jasna.
Poprawiłem błąd.
Rozumiem zatem, że wg Ciebie wyżej przytoczona uchwała powołująca Zarządcę jest zgodna z UoWL?
Ergo: zarządcę we wspólnocie można powołać uchwałą i to jeszcze równolegle z Zarządem właścicielskim?
@biedron_ka
Problem polega na tym, że Nowy_Zarząd czuje się zobowiązany na podstawie tej uchwały do zatrudnienia konkretnej pani XY, zamiast np. ogłoszenia konkursu (zebrania ofert) na stanowisko admina.
reszta to pikuś
ale Sąd raczej nic nie zmieni, a słowo Zarządcę można poprawić na Administratora i będzie po bólu ....
ale Nowy_Zarząd będzie związany uchwałą w taki sposób, że musi zatrudnić wskazaną panią XY. Czyli np. bez badania innych ofert na to stanowisko, które mogłyby być korzystniejsze dla Wspólnoty.
Po to WM zatrudniają administratorów ,żeby ich wyręczali. A jaką więc rolę pełni tu Zarząd? Wszystko we WM należy do obowiązków Zarządu, po to on jest. Dla mnie dowodem nieodpowiedzialności zarządu jest wyręczanie się w swoich obowiązkach innymi. Jeżeli nie znajdzie się żaden chętny we WM to uczciwie byłoby zmienić sposób zarządu na powierzony.Niestety wielu właścicieli nie dorosło jeszcze do swojej roli, wszyscy chcą byc tylko recenzentami i kontrolerami.
że pan XXLZ jest lepszy do pani XY...
Tak. Za to Ty wyrywkowo zacytowałeś moją wypowiedź...
@KubaP
i dlatego szukam alternatywnej, krótszej niż bieganie z nową uchwałą, drogi.
@ all
Wnioskowałem wprost, że skoro zarządcę ustanowić można tylko w formie aktu notarialnego, a we Wspólnocie może być Zarząd LUB Zarządca, to równoległe powołanie uchwał powołujących i Zarząd i Zarządcę jest błędem. A ponieważ Zarząd powołuje się uchwałą, a Zarządcę - umową w formie aktu notarialnego, to uchwałę o powołaniu Zarządcy da radę łatwo wysłać na Marsa. I tak pozostanie Zarząd, który może - rzecz jasna - bez uchwały zawrzeć umowę o "administrowanie".
Zarządcy nie ustanawia się w formie nawet aktu notarialnego.
90/119
http://ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/projekty_aktow_prawnych/prawo_pozostale/projekt-ustawy-z-06-03-2012.pdf
Do kitu, bo jak administratora wybierzecie uchwałą, to wypadałoby też uchwałą rozwiązywać z nim umowę, a to jest duże utrudnienie
Tak czy owak uchwałę już macie, więc machnij ręką i skup się na ważniejszych sprawach
Dla ciebie chyba ważniejsze byłoby wejście do zarządu? Postaraj się więc o to, gadaj z sąsiadami, szukaj sprzymierzeńców, oferuj swoją pomoc, pokaż, że możesz być pomocny, bo samym szukaniem błędów, niedociągnięć wiele nie zwojujesz
[li]dla Zarządu WM [/li]
[li]czy dla właścicieli lokali ...[/li]
[/ulist]
Bo jak dla tych pierwszych to dobrze ...
no to rozpocznij swoją kampanie wyborczą , poczujesz się jak przyszły poseł czy senator ....
a i tak wybór do Zarządu będzie spontaniczny...
Cały problem tkwi w niefortunnym, potocznym nazewnictwie administratora wspólnoty, którego większość nazywa zarządcą.
Zamiast iść do sądu z tą uchwałą, lepiej przygotuj treść nowej uchwały w której słowo ZARZĄDCA zastąpisz słowem ADMINISTRATOR.
Art. 18 ust. 1 UWL określa sposób zarządu lub powierzenie zarządu, a zarząd to co innego niż administrowanie.
I zarząd ma rację, dlatego należałoby te uchwałę wyeliminować, uważam że narusza interesy właścicieli, poza tym jest w swej treści niejednoznaczna, bo tak naprawdę do końca nie wiadomo czy to ma być zarządca administrator czy zarządca, o którym mowa w art. 18 uwl . W dodatku co będzie, jak ta osoba się nie zgodzi na bycie zarządcą?