garaż
kama48
Użytkownik
Powrócę do tematu garaży, Otóż jestem właścicielką mieszkania i garażu. Garaż znajduje się w bryle budynku (parter). Na mieszkanie i garaż mam oddzielną księgę wieczystą.
Do garażu wejście jest od zewnątrz budynku, wyposażony jest tylko w energię elektryczną i mam założony oddzielny licznik poboru energii, która opłacam oddzielnym rachunkiem. W garażu brak jest wody i ogrzewania.(nie ma nawet instalacji). Zarządca do części wspólnych : energia, woda, ogrzewanie wlicza także garaż.
Czy słusznie, przecież w ten sposób płacę podwójnie za energię, a jak mogę płacić za ogrzewanie i wodę gdy w garażu nie ma grzejnika ani kranu. Na moje pytanie dlaczego tak płacę - otrzymałam odpowiedź -za to się płaci.
Do garażu wejście jest od zewnątrz budynku, wyposażony jest tylko w energię elektryczną i mam założony oddzielny licznik poboru energii, która opłacam oddzielnym rachunkiem. W garażu brak jest wody i ogrzewania.(nie ma nawet instalacji). Zarządca do części wspólnych : energia, woda, ogrzewanie wlicza także garaż.
Czy słusznie, przecież w ten sposób płacę podwójnie za energię, a jak mogę płacić za ogrzewanie i wodę gdy w garażu nie ma grzejnika ani kranu. Na moje pytanie dlaczego tak płacę - otrzymałam odpowiedź -za to się płaci.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kama48,
płacisz tylko tyle ile wynika to z twoich udziałów, czyli 47/1000 kosztów przeznaczonych na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
Przeczytaj art. 12. 2. Ustawy o własności lokali:
Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
Właściciel płaci udziałem za globalne koszty zarządu, niezależnie od tego w jakiej części nieruchomości wspólnej powstaną, np. za remont windy, czy dachu w innym budynku.
Nie ma zatem znaczenia czy w garażu jest kran, skoro zużyto wodę na potrzeby związane z nieruchomością wspólną. Nie mniej jednak zastanawia mnie w jaki sposób koszty ogrzewania i wody naliczane są właścicielom garaży, proszę skonkretyzować czy chodzi o koszty dotyczące nieruchomości wspólnej, czy wspólnota podjęła uchwałę w sprawie regulaminu rozliczeń tych kosztów? Jak te koszty wyliczono?
Zaliczki jakie wpłacasz za garaż służą utrzymaniu części wspólnych niezależnie czy z nich korzystasz czy nie ,
to powinno wynika z naliczanej zaliczki . W nagłówku winno być napisane "Zaliczki na pokrycie cześć wspólnych"
Poniżej masz linka do "Jak powinna wyglądać zaliczka" np za garaż -
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
Twój garaż prawidłowo jest zaliczany jako podzielnik kosztów ponoszonych w części wspólnej. Natomiast wątpliwości budzi kwestia samego ogrzewania, ponieważ wspólnota powinna posiadać regulamin rozliczania tych kosztów, gdzie raczej nie uwzględnia się powierzchni nieogrzewanych. Sprawdź jak to jest unormowane w waszym regulaminie.
.
Garaż jest odrębnym lokalem, z którym związany jest udział w NW , więc właściciel tego garażu musi uczestniczyć w pokrywaniu kosztów utrzymania części wspólnych do wysokości posiadanego udziału w NW.
Co się na to składa stanowi uchwała właścicieli lokali, a dla właściciela garażu jego zaliczka .
Natomiast jako, że garaż ten znajduje się w budynku (tak jak twój lokal mieszkalny), posiadasz określony udział z tego tytułu w NW i wg. tego udziału partycypujesz w kosztach utrzymania NW. Są to najczęściej koszty wody zużytej w częściach wspólnych (krany w suszarni, pralni, klatce schodowej), ogrzewania zużytego w części wspólnej (ogrzanie klatek schodowych, piwnicy, suszarni, wózkowni itp.), ewentualnej windy, wywóz śmieci z NW , światło na klatkach schodowych, piwnicy itp.
Wspólnota powinna rozdzielać ciepło, wodę oraz prąd zużyte w częściach wspólnych (rzadko która wspólnota tak robi, albo robi na oko, więc mogą tu być problemy) i dopiero tak wyliczona kwota może być dzielona wg. udziałów na wszystkich właścicieli w budynku. Jako, że masz udział łącznie 4,7%to w takiej proporcji część tych kosztów (utrzymania NW) ponosisz.
Wydaje mi się, że chodziło o wliczanie garażu do części wspólnych...
Egzo zanim po raz kolejny rzucisz tekstem NIE ROZUMIESZ przeczytaj co autorzy wpisu napisali ...
Ty nie domniemaj ale analizuj co ktoś napisał . Kama48 napisała : Garaż jest odrębnym lokalem tak jak mieszkanie i do jednego i do drugiego należy naliczać koszty utrzymania części wspólnych .
Kamie48 chodzi o to dlaczego ma płacić na utrzymania cześć wspólnych od garażu , jeżeli już raz zapłaciła od lokalu mieszkalnego.
Nowy doklejony: 17.04.13 11:02 No i właśnie tu jest coś namieszane: bo albo zarządca wlicza garaż do części wspólnych (bezprawnie), co jest paradoksalnie korzystne dla Kamy, gdyż jej prywatny koszt utrzymania garażu, zostaje rozdzielony na wszystkich właścicieli, albo chodzi o to, że udziały garażu są przez zarządcę brane pod uwagę jako podzielnik kosztów części wspólnej, co jest prawidłowe. Myślę, że Kama nie dokońca zrozumiała wyjaśnienia zarządcy co do zasad rozliczeń, ale oczywiście mogę się mylić. Najlepiej, gdyby Kama się odezwała.
I kto tu czego nie rozumie.... Kama48 , Egzo , KubaP
a tak poważanie o co ci biega ...
miesiąc po miesiącu , rok po roku , dekada po dekadzie , ...
i tu krach .... i do piachy albo przez komin ...
tak licznik bije ...