Wodomierze jako podliczniki - kto jest właścicielem ?
Daral7
Użytkownik
Witam
Zostałem zarządcą budynku, w którym wynajmuje mieszkania lokatorom. Budynek jest podzielony na dwie osobne części ( jedna część to klatka schodowa z 4 mieszkaniami, druga to część biurowa ) Każda ma swój osobny licznik wody. W mieszkaniach są zamontowane podliczniki wody i na podstawie ich wskazań rozliczana jest woda na poszczególne mieszkania.
1. Kto jest właścicielem tych podliczników i kto ponosi koszty ich naprawy ( wymiany, legalizacji ) ?
2. Czy podlicznik musi być legalizowany i co ile ?
Pozdrawiam
Zostałem zarządcą budynku, w którym wynajmuje mieszkania lokatorom. Budynek jest podzielony na dwie osobne części ( jedna część to klatka schodowa z 4 mieszkaniami, druga to część biurowa ) Każda ma swój osobny licznik wody. W mieszkaniach są zamontowane podliczniki wody i na podstawie ich wskazań rozliczana jest woda na poszczególne mieszkania.
1. Kto jest właścicielem tych podliczników i kto ponosi koszty ich naprawy ( wymiany, legalizacji ) ?
2. Czy podlicznik musi być legalizowany i co ile ?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właścicielem wodomierzy jest właściciel lokalu, ale....
że one stanowią element jednolitego systemu rozliczeń zakupu wody i odprowadzenia ścieków to
nadzór , okresowa wymiana , winna się odbywać za pośrednictwem Wspólnoty , na koszt właścicieli lokali .
to zależy ...
pomiędzy sprzedawcą wody a odbiorcą ( fakturowanie , umowa na dostawę) obowiązuje ustawa "Prawo o miarach" Dz.U. 2004 nr 243 poz.2441
natomiast we wspólnocie jak stanowi regulamin rozliczenia mediów danej wspólnoty.
Czy ten budynek to wspólnota czy jest w tzw. trwałym zarządzie?
Czyją własnością jest budynek?
We wspólnotach, które znam zaliczono je do części wspólnej, bo to upraszcza "zarządzanie" nimi.
W świetle definicji części wspólnych mając na uwadze komu służy wodomierz "lokalowy" (napewno nie właścicielowi lokalu) znajdujący się na dodatek najczęściej poza lokalem (w szybie), pamiętając o zapisach ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę jakie są obowiazki właściciela lokalu co do tych wodomierzy - jak dla mnie sprawa własności wodomierzy tzw. lokalowych, niesłużących właścicielowi do niczego - jest jednoznaczna, są częścią wspólną chociażby dlatego też, że są częścią instalacji wodociągowej jako całości, aż do punktu czerpalnego.
Karkołomne hipotezy np. KubyP nie jest kompatybilna z uowl, i dlatego WM mają problemy.
U mnie też wymiana wodomierzy nie jest z mojej kieszeni ale właścicieli. To są ich pieniądze, tylko inaczej zaszufladkowane.
Praktyk-realista: prawie się zgadzasz, a nawet jesteś przeciw....
Osobiście popieram opinię:
Przetrenowałem na własnej skórze.