Konserwacja i naprawy ogrodzenia ogródków
adam10
Użytkownik
Witam
Posiadamy mieszkanie na parterze wraz z ogródkiem, który jest na części wspólnej ale do wyłącznego korzystania przez nas. Proszę o informację kto powinien ponosić koszty konserwacji i napraw ogrodzenia. Ogrodzenie stawiał deweloper i nigdy nie było zmieniane. Z jednej strony ogródek jest do wyłącznego korzystania a z drugiej strony jest to ogrodzenie na części wspólnej i nie może być dowolnie przez właściciela mieszkania zmienione. W biurze zarządcy wspólnoty otrzymałem informację, że konserwacja powinna być przeprowadzona przez właściciela mieszkania ale mam co do tego wątpliwości.
Posiadamy mieszkanie na parterze wraz z ogródkiem, który jest na części wspólnej ale do wyłącznego korzystania przez nas. Proszę o informację kto powinien ponosić koszty konserwacji i napraw ogrodzenia. Ogrodzenie stawiał deweloper i nigdy nie było zmieniane. Z jednej strony ogródek jest do wyłącznego korzystania a z drugiej strony jest to ogrodzenie na części wspólnej i nie może być dowolnie przez właściciela mieszkania zmienione. W biurze zarządcy wspólnoty otrzymałem informację, że konserwacja powinna być przeprowadzona przez właściciela mieszkania ale mam co do tego wątpliwości.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli przybliżysz temat w oparciu o dokumenty,wówczas będzie można się ustosunkować.
Ogródek służy Tobie, nie jest częścią wspólną nieruchomości, zatem zarządca ma rację. Nie ma podstaw dla naprawy ze środków wspólnoty.
§ 1. W braku odmiennej umowy obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania służebności gruntowej obciąża właściciela nieruchomości władnącej.
§ 2. Jeżeli obowiązek utrzymywania takich urządzeń został włożony na właściciela nieruchomości obciążonej, właściciel odpowiedzialny jest także osobiście za wykonywanie tego obowiązku. Odpowiedzialność osobista współwłaścicieli jest solidarna.
Zatem , o ile umowa nie stanowi inaczej to korzystający z ogródka winien ponieść koszty konserwacji, ten płot jest urządzeniem koniecznym do wykonywania prawa do wyłącznego korzystania.
Zapomnij o wątpliwościach. Zarządca dobrze ci odpowiedział.
Elan124 przy drzwiach piwniczki nie miałbym wątpliwości bo ja je eksploatuje tak jak płytki czy resztę terenu na ogródku więc ja je naprawiam, przy ogrodzeniu już tak nie jest.
Bo wszyscy przecież podpisali ten sam zapis w Akcie Notarialnym.
Mam wątpliwości.......
Czy, aby na pewno naprawa tego płotu należy tylko do adam10,skoro zapis dotyczy tylko ogródka ?
W AN nie ma słowa o ogrodzeniu.
Ono fizycznie jest,ale równie dobrze mogło by go nie być.
Przypuszczam,że gdyby adam10 zechciał zlikwidować płot,to musiałby uzyskać zgodę od WM, bo jest to część NW,trwale związana z budynkiem.
W taki sam sposób niektórzy deweloperzy "przydzielali" miejsca postojowe przy budynku wspólnoty na gruncie wspólnym. Użytkownik takiego miejsca płacił deweloperowi za urządzenie miejsca postojowego (kostka, brama, ogrodzenie, itp.).
Reszta właścicieli "przyklaskiwała" w AN, ponieważ nie dokładali o się do sfinansowania kosztów budowy danego miejsca postojowego. Przypuszczam, że tak samo jest w przypadku Adama10.