Pełnomocnictwo w AN do ustanawiania służebności
szpiegu86
Użytkownik
Przy podpisywaniu z deweloperem AN (umowa ustanowienia odrębnej własności i sprzedaży lokalu) każdy właściciel udzielił pełnomocnictwa tej firmie do ustanawiania służebności na naszej działce - miało to służyć m.in. zapewnieniu korzystania z drogi dojazdowej i z placu zabaw na rzecz właścicieli kolejnych etapów osiedla (wymienione elementy były projektowane dla całości osiedla, a nie tylko dla naszego budynku). Obecnie chcemy wypowiedzieć takie pełnomocnictwo, aby nie zaskoczyć się w przyszłości.
Proszę o podpowiedź nt. trybu, który należy zachować w tej sytuacji - spotkałem się z dwoma niżej przedstawionymi opiniami:
- wystarczy pisemne oświadczenie (odwołanie pełnomocnictwa) i wniosek do księgi wieczystej;
- wymagany akt notarialny i wniosek do księgi wieczystej.
Oczywiście nie będą pełnomocnictwa wypowiadać wszyscy, tylko kilka osób (np. członkowie zarządu) - dzięki temu ewentualna konieczność ustanowienia służebności każdorazowo wymagać będzie zgody tych osób.
Jak mam postąpić aby moje wypowiedzenie pełnomocnictwa było skuteczne?
Proszę o podpowiedź nt. trybu, który należy zachować w tej sytuacji - spotkałem się z dwoma niżej przedstawionymi opiniami:
- wystarczy pisemne oświadczenie (odwołanie pełnomocnictwa) i wniosek do księgi wieczystej;
- wymagany akt notarialny i wniosek do księgi wieczystej.
Oczywiście nie będą pełnomocnictwa wypowiadać wszyscy, tylko kilka osób (np. członkowie zarządu) - dzięki temu ewentualna konieczność ustanowienia służebności każdorazowo wymagać będzie zgody tych osób.
Jak mam postąpić aby moje wypowiedzenie pełnomocnictwa było skuteczne?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 101
§ 1. Pełnomocnictwo może być w każdym czasie odwołane, chyba że mocodawca zrzekł się odwołania pełnomocnictwa z przyczyn uzasadnionych treścią stosunku prawnego będącego podstawą pełnomocnictwa.
Rozumiem, że nie było takiego zrzeczenia?
Pomocne piśmiennictwo:
" Odwołalność pełnomocnictwa w każdej chwili jest konsekwencją stosunku zaufania mocodawcy do pełnomocnika i dlatego jest regułą, którą wyraża art. 101 par. 1. Odwołanie pełnomocnictwa następuje przez jednostronne oświadczenie woli złożone osobie, z którą pełnomocnik miał dokonać czynności prawnej w imieniu reprezentowanego, a także pełnomocnikowi ... . Przepisy kodeksu cywilnego nie zastrzegają żadnej formy odwołania pełnomocnictwa przez mocodawcę nawet w sytuacji, gdy forma taka była zastrzeżona dla udzielenia pełnomocnictwa (tak wyrok SN z 4 listopada 1998 r. II CKN 866/97, OSNC 3/99, poz. 66)."
Komentarz do kodeksu cywilnego, S. Dmowski, S. Rudnicki, LexisNexis, Warszawa 2005, s. 407
nie było zrzeczenia się odwołania w treści AN.
Pełnomocnictwo to związane jest z ustanawianiem służebności. Jest swego rodzaju szczególnym pełnomocnictwem. Jeżeli deweloper wyodrębnił już wszystkie lokale to nie ma sprawy.
Pytanie jest a co jeżeli nie wyodrębnił wszystkich? Część właścicieli (także z następnych budynków osiedla) będzie miała wpisaną służebność a część nawet w danym budynku (wspólnocie) tej służebności nie będzie miała wpisanej (po cofnięciu pełnomocnictwa) - konflikty gotowe.