Adres wspólnoty.
biedron_ka
Użytkownik
"...Co za tym idzie jedynie brak adres wspólnoty (a nie adres członków jej zarządu) stanowiłby brak, który uniemożliwiałby nadanie sprawie biegu. Odmienną kwestią jest późniejsza właściwa reprezentacja pozwanej Wspólnoty w procesie...
W kontekście powyższego zważyć należy, że powódka w pozwie wskazała adres pozwanej – adres jej zarządcy... Pozew należy doręczyć wskazanemu przez nią zarządcy, wówczas na pozwanej ciążył będzie obowiązek wykazania, że jest reprezentowana w sposób prawidłowy, czyli w tym przypadku zgodnie z ustawą z dnia 24.06.1994 r. o własności lokali (tekst jednolity – Dz.U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903 ze zm)..." - http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155000000000503_I_ACz_000144_2012_Uz_2012-01-31_001
I ACz 144/12 - postanowienie z uzasadnieniem Sąd Apelacyjny we Wrocławiu z 2012-01-31
- trochę dziwna interpretacja sądu. Czyli np. adresem wspólnoty mieszkaniowej ul Piękna 100 w mieście X - jest adres jej administratora (licencjonowanego zarzadcy) zamieszkałego (prowadzącego DG) przy ul. Brzydkiej 200 w mieście Y - brzmi to dziwnie???
W kontekście powyższego zważyć należy, że powódka w pozwie wskazała adres pozwanej – adres jej zarządcy... Pozew należy doręczyć wskazanemu przez nią zarządcy, wówczas na pozwanej ciążył będzie obowiązek wykazania, że jest reprezentowana w sposób prawidłowy, czyli w tym przypadku zgodnie z ustawą z dnia 24.06.1994 r. o własności lokali (tekst jednolity – Dz.U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903 ze zm)..." - http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155000000000503_I_ACz_000144_2012_Uz_2012-01-31_001
I ACz 144/12 - postanowienie z uzasadnieniem Sąd Apelacyjny we Wrocławiu z 2012-01-31
- trochę dziwna interpretacja sądu. Czyli np. adresem wspólnoty mieszkaniowej ul Piękna 100 w mieście X - jest adres jej administratora (licencjonowanego zarzadcy) zamieszkałego (prowadzącego DG) przy ul. Brzydkiej 200 w mieście Y - brzmi to dziwnie???
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
biedron_ka - brzmi to dziwnie ,ale taka jest praktyka. To wynika z wpisu w REGON, gdzie adres siedziby, to adres organu lub miejsce przechowywania dokumentacji księgowej. U mnie , jak jestem jeden , ten adres jest prosty. A co by było gdyby Zarząd liczył np. 3 osoby? Adres pierwszego z brzegu, losowo czy alfabetycznie? I najśmieszniejsze ,że nawet jak zrezygnuję to nie mogę tego tak sobie wykreślić ,musze podać adres nowy. Najlepszym chwytem jest zatrudnić Zarządcę, który zmienia dane w REGON , i go się zwalnia. Do końca życia będzie w ewidencji. To wszystko wynika z prostego faktu - klasyfikowania WM do podmiotów gospodarczych. Chciałem WM wykreślić - mission impossible - dopóki WM nie ulegnie rozwiązaniu albo fizycznej destrukcji. O take Polske .....:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Bardziej mnie dziwi to, jak przychodzą do nas pisma na dres miejscowość ulica nr x, a przecież wiadomo, że pod tym adresem kryje się budynek wielorodzinny z kilkudziesięcioma mieszkaniami. Więc komu dostarczyć pismo? Ano listonosz wie, pod którym numerem mieszka jeden z członków zarządu i jemu te pisma dostarcza.
Już myślałem kiedyś, żeby zmienić ulicę na ulicę naszego administratora...
No, faktycznie tam występuje Zarządca i wspólnota.... u mnie Zarząd WM i administrator ... takie przeoczenie ....
MirkuL lubię takie twoje wejścia ....
Dla twojej ciekawości nazwaliśmy się
Wspólnota Mieszkaniowa "Dworcowa 36"
z siedzibą
00-212 Warszawa ul. Dworcowa 36
NIP 526-87-96-320 Regon 0000021458
Teraz to już pełna kompromitacja ....
Może masz rację? :bigsmile::bigsmile::bigsmile: