jak wygrać z deweloperem
tesia15
Użytkownik
Niedługo ja i inni właściciele mieszkań zaczną podpisywać umowy z deweloperem . Z tego co wiem nasz deweloper nie ma uprawień do zarządzania -ale twierdzi że skoro sam wybudował budynek to jego uprawnienia nie obowiązują. Chce z nami w akcie notarialnym ( przeniesienia własności )zawrzec zapis że bedzie tym budynkiem zarządzał przez 3 lata. Czy my musimy taka umowę podpisać, lub ewentualnie po podpisaniu takiej umowy wypowiedzieć mu zarządzanie . Jeśli tak to kiedy i w jaki sposób -czy notarialnie.
Drugie pytanie : Po podpisaniu pierszego aktu notarialnego powstaje wspólnota , którą rejestruje dewelopwer .Czy my wybieramy jakiś zarząd wspóloty czy z ramienia prawa działa taki sam zarząd jak u dewelopera , czy deweloper sam tworzy sobie zarząd z pośród swoich - jak to wyglada w praktyce ?
Trzecie pytanie : Na podstawie planów zawieraliśmy umowy odnośnie wielkości mieszkań. Przy odbiorze mieszkania powierzchnia użyteczna mojego mieszkania jest mniejsza o ,5mkw od zawartej w umowie . Deweloper nie che wrócic mi różnicy bo twierdzi ,że ma swoje pomiary dokonane przed otynkowaniem mieszania i powierzchnia mojego mieszkania jest taka sama jak w umowie.
Twierdzi że powierzchia przed otynkowaniem będzie stanowić udział w częściach wspólnych budynku , a powierzchnia po tynkach bedzie podstawą do naliczania kosztów zarządu. Czy to jest zgodne z prawem , czy tylko ich wykręcanie się od zwotu pieniędzy .
Będę wdzięczna za odpowiedzi , przyznam sie że mam dosyc tego dewelopera i chciałabym wspólnie w wieloma osobami uwolnić sie od niego - ale jak to zrobić ?
Drugie pytanie : Po podpisaniu pierszego aktu notarialnego powstaje wspólnota , którą rejestruje dewelopwer .Czy my wybieramy jakiś zarząd wspóloty czy z ramienia prawa działa taki sam zarząd jak u dewelopera , czy deweloper sam tworzy sobie zarząd z pośród swoich - jak to wyglada w praktyce ?
Trzecie pytanie : Na podstawie planów zawieraliśmy umowy odnośnie wielkości mieszkań. Przy odbiorze mieszkania powierzchnia użyteczna mojego mieszkania jest mniejsza o ,5mkw od zawartej w umowie . Deweloper nie che wrócic mi różnicy bo twierdzi ,że ma swoje pomiary dokonane przed otynkowaniem mieszania i powierzchnia mojego mieszkania jest taka sama jak w umowie.
Twierdzi że powierzchia przed otynkowaniem będzie stanowić udział w częściach wspólnych budynku , a powierzchnia po tynkach bedzie podstawą do naliczania kosztów zarządu. Czy to jest zgodne z prawem , czy tylko ich wykręcanie się od zwotu pieniędzy .
Będę wdzięczna za odpowiedzi , przyznam sie że mam dosyc tego dewelopera i chciałabym wspólnie w wieloma osobami uwolnić sie od niego - ale jak to zrobić ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zmiana sposobu zarządu wymaga podjęcia uchwały w obecności notariusza, który ją zaprotokołuje. Jeśli będzie zarząd powierzony deweloperowi aktem notarialnym, to nie wybieracie zarządu wspólnoty. Albo zarządca notarialny, albo zarząd powołany uchwałą. Lokal nie może mieć dwóch różnych powierzchni użytkowych. Według obecnych norm, powierzchnię lokalu należy mierzyć po otynkowaniu ścian.
www.msrm.pl/?st=art&art=17
www.hetman.com.pl/wiedza/wiedziec61.php
Zeby rozmawiać z deweloperem muszę mieć konkretne podstawy prawne . Z góry dziekuję za pomoc
Chyba, że są powoływane w aktach prawnych (ustawach, rozporządzeniach) lub w umowie (np. umowie przedwstępnej z deweloperem).
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A69184A9AE
Odwołując się do Polskiej Normy należy wskazać na dwie normy, które pozwalają obliczać powierzchnię użytkową budynku PN - 70/B-02365 i PN - ISO 9836:1997. Według polskiej normy PN-70/B-02365 powierzchnia użytkowa budynku - to powierzchnia pomieszczeń służąca do zaspokojenia potrzeb związanych bezpośrednio z przeznaczeniem budynku (lub jego wydzielonej części) - na wszystkich kondygnacjach. Norma ta nie została zaliczona do tzw. norm obowiązkowych przewidzianych w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 4 marca 1999 r. w sprawie wprowadzenia obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz. U. z 1999 r. Nr 22, poz. 209). Z kolei norma PN ISO 9836:1997 zatytułowana "Właściwości użytkowe w budownictwie. Określenie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych" zawarta w poz. 107 załącznika do ww. rozporządzenia obowiązywała tylko w zakresie ustalonym w pkt 5.2.2 normy, czyli przy ustalaniu kubatury budynku. Według tej normy powierzchnia użytkowa to część powierzchni kondygnacji netto (czyli powierzchni ograniczonej przez elementy zamykające, obliczanej dla wymiarów budynku w stanie wykończonym, na poziomie podłogi, nie licząc listew przypodłogowych, progów, itp., bez powierzchni otworów na drzwi i okna w elementach zamykających, za to z powierzchnią elementów nadających się do demontażu takich jak ścianki działowe, rury, kanały) która odpowiada celom i przeznaczeniu budynku, dla których są one wznoszone.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D900959935
czytaj więcej:
http://www.zarzadca.pl/zarzadzanie-nieruchomosciami/77-komunikaty/1575-informacja-dotyczaca-wprowadzenia-jednoznacznych-zasad-obliczania-powierzchni