Węzel cieplny
closed2524
Użytkownik
Jak wyglądają prawa i obowiązki wspólnoty i PEC w przypadku zainstalowania w budynku wspólnoty indywidualnego węzła cieplnego?
[ulist]
[li]Kto może być właścicielem węzła:
[ulist]
[li]Kto może być właścicielem węzła:
-
[li]wspólnota,[/li][li]PEC, a wspólnota udostępnia mu swoje pomieszczenie?[/li]
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właścicielem urządzeń, wymienników itp. maszynek węzła jest ten, kto je kupi (zapłaci za nie) i zamontuje.
Za remonty i przeglądy odpowiada właściciel.
Najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest , gdy pomieszczenie jest wspólnoty, a urządzenia dostawcy energii cieplnej ...
Bardzo kosztownym jest utrzymanie węzła w bieżącej sprawności.
Wariant A - wspólnota, Wariant B - PEC, Wariant C - inny podmiot
Wariant A - wspólnota, Wariant B - PEC, Wariant C - inny podmiot
B lub C
A
To tak, jakby spytać, jaki samochód lepiej wybrać: nowy z salonu, czy używany po remoncie za 35 % ceny. Odpowiedzieć możesz sobie wyłącznie Ty sam i Twoja wspólnota.
Moja wspólnota rozpoczęła budowę własnego węzła i coś mi "nie gra". Zrozumiałem, że węzeł będzie PEC, a wspólnota przystosuje i udostępni pomieszczenie. PEC będzie zajmować się obsługą węzła, w tym przeglądami i naprawami. PEC również zajmie się montażem węzła, on go zresztą dostarczy (i będzie to węzeł używany). Jednak za węzeł zapłaci wspólnota, zarząd podał koszty.
Na astronie PEC znalazłem następującą informację: O ile Umowa o przyłączenie do sieci ciepłowniczej nie mówi inaczej, to do obowiązków PEC należy sfinansowanie budowy przyłącza cieplnego, natomiast do obowiązków przyszłego odbiorcy ciepła - zakup i montaż węzła cieplnego. Nie bardzo rozumiem te zasady...
W każdym przypadku wariantów finansowania inwestycji może być co najmniej kilka i zależy to wyłącznie od tego, jak się umówią strony. Trudno się tu rozpisywać. U Ciebie tak mi to wyglada, że Wy kupujecie używany węzeł, najpewniej zdemontowany wcześniej u innego odbiorcy, który to odbiorca np. postanowił wybudować własną kotłownię, albo inne źródło ciepła, co nie oznacza naturalnie, że on będzie jakiś wadliwy. Wręcz przeciwnie - może być w bardzo dobrym stanie.
Osobna sprawa, to płatności: może być tak, że płacicie jednorazowo, ale równie dobrze możecie to mieć rozliczone na 10 lat i płacić ratami wraz z opłatami za ciepło. Musisz spojrzeć do swojej umowy o przyłączenie do sieci cieplnej oraz umowy o dostawę ciepła. Od tego zależy, do jakiej grupy taryfowej jesteście kwalifikowani.
Zasady przyłączania odbiorców do sieci ciepłowniczej reguluje ustawa Prawo energetyczne i zasady PEC bazują na tej ustawie.
Pozdrawiam.