Opuszczenie lokalu
Mirka
Użytkownik
Mam pytanie. Jestem w trakcie zkładania wspólnoty mieszkaniowej. Mamy problem z poprzednim lokatorem, który wyprowadził się z mieszkania, a nie opuścił garażu. Garaż nie jest przynalezny do mieszkania. Owa rodzina nie chce opuścić garażu bo twierdzi, że jak im zapłacimy za garaż to się wyniesie. Jak pozbyc się z naszego prywatnego terenu takiego intruza? Nie reaguje na nasze ponaglenia o opuszczeniu w/w garażu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na razie więcej Ci nie pomożemy.
Jak do garaży niema przypisanych udziałów, to taki garaż nie jest częścią składową wspólnoty i jako "blaszak" powinien być usunięty z ternu wspólnoty .
Bo ja (tak jak KubaP) podejrzewam samowolę budowlaną
Bo rozumiem, że nikt tego garażu nie chce.
a) na jego koszt opróżnicie i gdzieś (namiary, nr piwnicy albo inaczej) zmagazynujecie
b) że po dniu x naliczacie opłatę (potrzebna najpierw uchwała) za bezumowne zajmowanie części nieruchomości w wysokości x zł miesięcznie.
Pierwsze rozwiązanie bezpieczniejsze i szybsze.
Egzo - także jestem ciekawa zakończenia tej sprawy. Nie omieszkam Was poinformować jak się sprawa zakończyła. Dziękuję serdecznie za pomoć.
Nowy doklejony: 05.08.13 13:32
Tak więc sprawa się rozwiązała w nastepujący sposób. Pani zależało tylko na odzyskaniu pieniędzy, które zapłaciła za garaż. Odsprzedała go poprzedniemu właścicielowi ponieważ nikt z osób zamieszkałych we wspólnocie nie chciał go od niej kupic.
Jest wręcz przeciwnie - części składowe nieruchomości wspólnej nie mają przypisanych udziałów.
Ten garaż nie stanowi nieruchomości wspólnej, ponieważ nie jest jej częścią składową, jak np. kiosk a ponadto został wybudowany z własnych środków przez właściciela.
Teraz wspólnota powinna wezwać tę osobę do usunięcia garażu z nieruchomości wspólnej, może też pobierać opłaty za korzystanie z gruntu.
Nowy doklejony: 05.08.13 13:41
Nie mogą usunąć, muszą wystąpić do sądu o wydanie nakazu, w przeciwnym razie mogą mieć kłopoty. Mogą naliczać opłatę z korzystania bez umowy. Konieczna uchwała.
Wybudowanie takiego blaszaka wymaga pozwolenia na budowę, to tak na marginesie odnośnie samowoli.
Odnośnie tytułu wątku: ten blaszak nie jest żadnym lokalem.
która z części wspólnej przynależna jest do właściciela lokalu ...