Fundusz celowy - pieniadze na koszty rozpraw sądowych - Proszę o pomoc
Sttivens
Użytkownik
Witam szanownych forumowiczów,
Po 2 latach przegłosowaliśmy w dużej wspólnocie uchwałę - utworzenie fonduszu celowego na pieniądze na koszty rozpraw sądowych,
W związku z tym mam kilka pytań :
1.Czy jest to uchwała związana z nieruchomością wspólną ? Przekraczająca zakres zwykłego zarządu ?
2. Jaka część właścicieli lokali musi zagłosować by uchwała była wiążąca ? Większość czy wszyscy
3. Czy ktoś kto nie głosował za podjęciem uchwały może zostać obciążony kosztami na cel uchwały ?
Po 2 latach przegłosowaliśmy w dużej wspólnocie uchwałę - utworzenie fonduszu celowego na pieniądze na koszty rozpraw sądowych,
W związku z tym mam kilka pytań :
1.Czy jest to uchwała związana z nieruchomością wspólną ? Przekraczająca zakres zwykłego zarządu ?
2. Jaka część właścicieli lokali musi zagłosować by uchwała była wiążąca ? Większość czy wszyscy
3. Czy ktoś kto nie głosował za podjęciem uchwały może zostać obciążony kosztami na cel uchwały ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
ad 2. Jak zwykle: większość udziałowa (jesli jesteście rzeczywiście dużą wspólnotą).
ad 3. Nie może, ale musi. W dużej wspólnocie obowiązują rządy większości.
Nie opłaca się takich tworzyć właśnie z tego względu.
Szczegółów nie pamiętam, może ktoś pomoże.
U mnie f.celowych nie ma od ~5 lat ze względu na "jakiś" podatek, a nie finanse związane z zasobami mieszkaniowymi.