Zablokowany podjazd dla wózków
moniika
Użytkownik
Witam,
Jestem tu nowa, ale podczytuję Was od jakiegoś czasu. Postanowiłam dołączyć do Was i prosić o pomoc. Jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Na całej długości bloku jest podjazd dla wózków i dojazd do klatki II i III. Pierwsza klatka nie wymaga podjazdu, ponieważ wchodzi się w nią bezpośrednio z poziomu chodnika. Do II i III klatki prowadzą Strome schody. Podjazd został bezprawnie zajęty przez trzech lokatorów. Zrobili oni sobie tarasy. Jednym z członków zarządu jest właśnie osoba, któtra to uczyniła. Co my jako mieszkańcy możemy zrobić w tej kwestii?
Pozdrawiam
Jestem tu nowa, ale podczytuję Was od jakiegoś czasu. Postanowiłam dołączyć do Was i prosić o pomoc. Jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Na całej długości bloku jest podjazd dla wózków i dojazd do klatki II i III. Pierwsza klatka nie wymaga podjazdu, ponieważ wchodzi się w nią bezpośrednio z poziomu chodnika. Do II i III klatki prowadzą Strome schody. Podjazd został bezprawnie zajęty przez trzech lokatorów. Zrobili oni sobie tarasy. Jednym z członków zarządu jest właśnie osoba, któtra to uczyniła. Co my jako mieszkańcy możemy zrobić w tej kwestii?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiście pismo listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru.
A czy pismo powinno być podpisane przez większość lokatorów, czy może być przez jednego własciciela mieszkania???
Jeżeli budynek jest nowy, to możesz się powołać na ustawę Prawo budowlane art. 5 ust. 1 pkt. 3
Tu o podobnej sprawie poczytaj
http://www.e-wilanow.pl/forum/11/3444
Rozumiem, że to duża wspólnota mieszkaniowa (powyżej 7 lokali), jeżeli tak, to do takiej zmiany sposobu korzystania z nieruchomości wspólnej,a także do zmiany jej przeznaczenia - konieczna była uchwała właścicieli.
Niezależnie od tego mogło dojść do naruszenia prawa budowlanego.
Wspólnocie przysługuje ponadto roszczenie o wynagrodzenie za wyłączne korzystanie z nieruchomości wspólnej.
Uchwała składu 7 sędziów Sądu Najwyższego z dnia 19 marca 2013 r., sygn. akt: III CZP 88/12:
Współwłaściciel może domagać się od pozostałych współwłaścicieli, korzystających z rzeczy wspólnej z naruszeniem art. 206 k.c. w sposób wyłączający jego współposiadanie, wynagrodzenia za korzystanie z tej rzeczy na podstawie art. 224 § 2 lub art. 225 k.c.
Uchwały o zmianie przeznaczenia nieruchomości wspólnej nie ma.
A o wynagrodzeniu za wyłączenie korzystania z nieruchomości wspólnej nie wiedziałam;-)
5 czerwca ma byc zebranie wspolnoty na wniosek lokatorów. Czy pisac to pismo do Zarzadu, czy podjąć temat na zebraniu. Osoba, która jest w Zarządzie to jak wczesniej pisałam jest jedną z tych osob blokujacych podjazd. Co radzicie?
Zalecam pismo polecone za 5 zł, a na zebraniu , albo zażądać dodanie punktu, albo w wolnych wnioskach złożyć zapytanie i zażądać jego zaprotokołowanie. Jak nie otrzymasz satysfakcjonującej odpowiedzi, zapowiedz skierowanie sprawy do sądu.
Co do sugestii Zarządcy - w tym wypadku ma zastosowanie przede wszystkim uowl - art. 12.1 i 13.1, ale znajomość orzecznictwa SN nie zaszkodzi i da to sygnał znajomości przedmiotu.
moniika - i rada, wygrasz więcej spokojem i rzeczowością niż krzykiem i straszeniem.:bigsmile:
Zostawię to bez komentarza.
Jak przywrócenie podjazdu, to Prawo budowlane. Jak wynagrodzenie, to uchwała
Odnoszę wrażenie, że się zacietrzewiasz, a ogólnie rzecz biorąc zacietrzewienie nie sprzyja jasności rozumowania