uchwała
kiga75
Użytkownik
Witam
Dziś moje pytanie brzmi tak ;
ile czasu (dni) jest na zbieranie głosów pod uchwałą .
Zebranie było 18 maja , na zebraniu nie było odpowiedniej liczby osób, więc odbyło sie indywidualne zbieranie głosów. Czekaliśmy do końca tyg tj do 24-05-2013 na ewentualne osoby ktore chciały by jeszcze wziaśc udział w głosowaniu lub dosłać pełnomocnictwa. W sobote 25-05-2013 została powieszona gotowa uchwała . czy tyle czasu wystarczyło czy teraz jeszcze można "dozbierać " głosy tych którzy się obudzili po czasie !!!????
Kinga
Dziś moje pytanie brzmi tak ;
ile czasu (dni) jest na zbieranie głosów pod uchwałą .
Zebranie było 18 maja , na zebraniu nie było odpowiedniej liczby osób, więc odbyło sie indywidualne zbieranie głosów. Czekaliśmy do końca tyg tj do 24-05-2013 na ewentualne osoby ktore chciały by jeszcze wziaśc udział w głosowaniu lub dosłać pełnomocnictwa. W sobote 25-05-2013 została powieszona gotowa uchwała . czy tyle czasu wystarczyło czy teraz jeszcze można "dozbierać " głosy tych którzy się obudzili po czasie !!!????
Kinga
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Logika mówi o jednym warunku:
Zbieranie głosów musi trwać tyle, żeby uzbierać co najmniej 50 % ZA lub PRZECIW.
Pozostałe reguły mogą być (ewentualnie) zapisane w jakiejś podjętej wcześniej uchwale wspólnoty.
Ale przyznam, że nie spotkałem się z taką uchwałą.
policzyliśmy za i przeciw i zakończyliśmy głosowanie.
Każdy właściciel powinien zostać powiadomiony, stosownie do treści art. 23 ust. 3 u.w.l. na piśmie o treści podjętej uchwały, gdy uchwała ta została podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie (nie ma tego wymogu, gdy uchwała jest podejmowana wyłącznie na zebraniu). Niedopełnienie obowiązku powiadomienia każdego właściciela o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów nie ma wpływu na jej skuteczność (tak m.in. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 8 lipca 2004r., sygn. akt:: IV CK 543/03).
Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos (art. 23 ust. 2 u.w.l.).
W waszej wspólnocie nie głosujecie w pierwszej kolejności udziałami, jeżeli tak to wszystkie wasze uchwały nadają się do zaskarżenia.
Nie ma potrzeby "oficjalnego" zakończenia głosowania. Teraz musicie tylko wszystkich powiadomić o jego wyniku.
Nawet jakby ktoś się zgłosił i chciał zagłosować, to przecież wyniku głosowania to nie zmieni
nie rozumiem tego.
Głosy liczymy w/g udziałów
u nas większością z ponad połowy uprawnionych uchwalamy uchwały
Jeżeli na zebranie przyszła połowa uprawnionych i połowa z nich głosowała za - to oznacza ,że uchwała u Was przeszła 25% udziałów????
Poprawcie to jak najszybciej. Mogą być poważne problemy.
Uprawnionych do głosowania nie jest połowa, są nią WSZYSCY.
Czy zbierasz podpisy na zebraniu, czy po kolędzie to nie ma żadnego znaczenia dla wyniku głosowania.
Projekt uchwały staje się uchwałą gdy "za" zagłosują właściciele posiadający razem ponad 50% udziałów w całej nieruchomości.
Dopóki takiego wyniku nie ma (czasem nigdy), to projekt uchwały jest tylko projektem
"Uchwały podejmowane są zwykłą większością głosów, przy obecności co najmniej połowy właścicieli uprawnionych do głosowania" tak jest napisane w regulaminie
Nowy doklejony: 29.05.13 17:54
;) chyba że ten wpis w naszym regulaminie oznacza to samo co napisała
Koziorozka: Projekt uchwały staje się uchwałą gdy "za" zagłosują właściciele posiadający razem ponad 50% udziałów całej nieruchomości. to już wszystko wiem
Kiga - musisz sama to wyjaśnić z zarządem. Administrator też powinien wiedzieć, jaką mieliście do tej pory praktykę - legalną czy łamiącą prawo.
dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi. Jednak zapis w statucie jest ok , wszystko zgodne z prawem.