Remont Balkonu
Jerzy.Z
Użytkownik
Mieszkam w bloku z tzw. "Płyty" należącym do dużej wspólnoty. Blok od ponad 20-tu lat ma wszystkie ściany zewnętrzne ocieplone płytami azbestowymi .Niektórzy mieszkańcy,bez zezwolenia wspólnoty , powiększają otwory okienne w ścianach przylegających do balkonu ,przy okazji zdejmują z tych ścian ,także bez zezwolenia ,ocieplenie z azbestu .
Czy takie działania mieszkańców są zgodne z prawem ?
Dodam ,że ani zarządca ani zarząd wspólnoty nie podejmują w tej sprawie żadnych kroków .
Czy takie działania mieszkańców są zgodne z prawem ?
Dodam ,że ani zarządca ani zarząd wspólnoty nie podejmują w tej sprawie żadnych kroków .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Azbest jest szkodliwy, od kilku lat nie wolno go w budownictwie stosować, powinien być usunięty
Może ludzie dbając o swoje zdrowie sami się go pozbywają?
Jak problem dotyczy kilku mieszkań, to coś musi być na rzeczy. Z góry bym nie potępiała.
Moja koleżankę poszerzyła okno balkonowe, ale ono było w loggii - z zewnątrz nie widać a pokój wypiękniał wspaniale
Odpowiedz dla elan 124 -pytanie takie zadałem pani inspektor z PINB ale konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem .Pozostał urząd ochrony środowiska
Nowy doklejony: 04.06.13 16:57
odpowiedz dla koziorozka : konstrukcja loggi należy do wspólnoty
W obu rozporządzeniach zawarte są m.in.:
- techniczne sposoby wyeliminowania lub ograniczenia emisji pyłu azbestu,
- wymagania, jakie powinny być spełnione przy przemieszczaniu i transporcie materiałów zawierających azbest,
- zasady przygotowania, organizowania i prowadzenia prac związanych z zabezpieczeniem lub usuwaniem wyrobów zawierających azbest, z uwzględnieniem zapewnienia ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników.
Zgodnie z przepisami usuwaniem azbestu mogą zajmować się tylko wyspecjalizowane firmy. Za wywóz i neutralizację tony trzeba zapłacić około 300 zł.