świadomość właścicieli
helenkam
Użytkownik
Przed zebraniem poprosiłam o wprowadzenie zmian na nieaktualną listę właścicieli w celu wyeliminowania oddawania nieważnych głosów. Są to umowy darowizny, dożywocia, przeprowadzone postepowania spadkowe czy też ich brak. Wykaz właścicieli sporządziłam na podstawie aktualnych wpisów do ksiąg wieczystych, zarząd poddał wniosek pod głosowanie i nieuprawnione osoby zadecydowały o jego odrzuceniu. Wspólnota utraciła płynność finansową, zadłużenia u dostawców mediów, niepłacenie podatków itd, poprosiłam o wyjaśnienia.
Zarząd zaprzeczył, że wspólnota ma długi a zestawienia sald udostępnione przez dostawców są niewiarygodne ( nie przedstawiono potwierdzeń przelewów). Zarząd podjął decyzję o skierowaniu pism do szefów firm o nieudzielanie informacji o zadłużeniach wspólnoty, kierowanych pozwach do sądu " byle jakiemu włascicielowi". Czyli jestem pieniaczem, własciciele nie chcą wiedzieć o kłopotach.
Zarząd zaprzeczył, że wspólnota ma długi a zestawienia sald udostępnione przez dostawców są niewiarygodne ( nie przedstawiono potwierdzeń przelewów). Zarząd podjął decyzję o skierowaniu pism do szefów firm o nieudzielanie informacji o zadłużeniach wspólnoty, kierowanych pozwach do sądu " byle jakiemu włascicielowi". Czyli jestem pieniaczem, własciciele nie chcą wiedzieć o kłopotach.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zaskarżenie powinno być proste a zarząd może się opamięta
Nie można głosowaniem przesądzać kto jest właścicielem nieruchomości, a kto nie.
Zarząd (zarządca nieruchomości) winien prowadzić regularną aktualizację spisu właścicieli lokali oraz spisu udziałów w nieruchomości wspólnej – które przypadają członkom wspólnoty.
Teraz boję się że, osoby które udostępniły dane o zadłużeniach będą miały nieprzyjemności
4 lokale są w klatce, a ile jest w całej wspólnocie?
Kasieczka21 - nie licz rodzin, tylko lokale w całej wspólnocie. Jest ich 7 czy więcej? To ważne.
Osiem?
Zatem nawet przy sprzeciwie tej pani możecie podjąć uchwałę o nakazie rozbiórki tego płotu.
Musisz tylko przekonać większość właścicieli (licząc udziałami).
Nielegalnie podzieliliście sobie część należącą do wszystkich właścicieli.
Jak chcecie używać część wspólną, to musicie mieć na to zgodę wspólnoty (uchwała). I wg mnie powinniście za to płacić.
Skoro innych właścicieli to nie interesuje, to legalnie tej sprawy nie załatwisz. Zostaje Ci sąsiedzka wojna.