Prawo do głosowania we WM - uchwały

cezar138cezar138 Użytkownik
edytowano czerwca 2013 w Zarządzanie Nieruchomościami
Dzien dobry,

czy ktos moze rozwiac mój dylemat, mianowicie zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o wlasnosci lokali, wlascicielem lokalu w WM jest sie poprzez akt notarialnym z wpisem do ksiegi wieczystej. Tym samym WM poprzez zarzad zbierajac podpsiy do np. uchwały, nie uwzglednia w głosowaniu wlscicieli lokali bez aktu notarialnego, prawda?
Mnie to jest zrozumiale i stosowane, jednak sa osoby w mojej Wm, ktore tego nie pojmuja. Bede wdzieczny za pomcne uwagi na te kwestie. Dziekuje, pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cezar138: zarząd zbierając podpisy do np. uchwały, nie uwzglednia w głosowaniu właścicieli lokali bez aktu notarialnego, prawda ?
    Ale zdarzają się sytuacje, że Zarząd WM zbierając podpisy do np. uchwały musi uwzględnić pełnomocnictwa rodzajowe właścicieli lokali.
  • Opcje
    cezar138cezar138 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Owszem, uwzgledniam takie pelnomocntwo w kilku lokalach - mam pismo z podspiem, data, opisem sprawy. Natomiast w sparwie braku aktu własnosci na lokal jeset bezwzgeldny i nie biore głosu/podpisu do uchwały takiej osoby.
  • Opcje
    orzesz_ekorzesz_ek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie uwzglednia w głosowaniu wlscicieli lokali bez aktu notarialnego
    Nie można być właścicielem lokalu nie mając umowy sprzedaży lokalu w formie AN.
    Rozumiem że część mieszkań jest niewykupionych i lokatorzy głosują jako właściciele nie mając pełnomocnictwa od właściciela?
    To by było bezprawne - uchwały we wspólnocie podejmują właściciele i tylko oni mają prawo głosu (lub ich pelnomocnik z pełnomocnictwem rodzajowym).
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano czerwca 2013
    [cite]orzesz_ek[/cite]Nie można być właścicielem lokalu nie mając umowy sprzedaży lokalu w formie AN.
    Można. Tak jest np. przy spadkach, podstawą wpisu własności do ksiąg wieczystych jest orzeczenie o nabyciu spadku przez daną osobę. Taka osoba nie będzie posiadała aktu notarialnego.

[cite]cezar138[/cite]czy ktos moze rozwiac mój dylemat, mianowicie zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o wlasnosci lokali, wlascicielem lokalu w WM jest sie poprzez akt notarialnym z wpisem do ksiegi wieczystej.
    To jest zbyt daleko idąca interpretacja art. 7.2. Artykuł ten mówi o sytuacji gdy lokal zostaje dopiero wyodrębniony, a nie w ogóle o tytule własności. Potwierdzeniem własności może być sam odpis z księgi wieczystej, nie koniecznie akt notarialny. Pilnowanie tych spraw to dobra praktyka, ale bez przesady, kwestionowanie prawidłowości oddanych głosów zostawmy właścicielom lokali - chyba, że do głosowania zgłasza się osoba, o której nic nie wiemy i widzimy ją pierwszy raz na oczy.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano czerwca 2013
    [cite] cezar138:[/cite]Tym samym WM poprzez zarzad zbierajac podpsiy do np. uchwały, nie uwzglednia w głosowaniu wlscicieli lokali bez aktu notarialnego, prawda?
    Nie ma czegoś takiego jak właściciel lokalu bez aktu notarialnego czy decyzji o nabyciu lokalu np spadku. Tako osoba nazywa się najemcą - dzierżawcą, do wyboru.

Takie osoby nie mogą brać udziału w głosowaniach we wspólnocie, chyba, że ... posiadają pełnomocnictwo rodzajowe od właściciela lokalu np developera.
    (...)
    Komentarz edytowany admin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.