Prawo do głosowania we WM - uchwały
cezar138
Użytkownik
Dzien dobry,
czy ktos moze rozwiac mój dylemat, mianowicie zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o wlasnosci lokali, wlascicielem lokalu w WM jest sie poprzez akt notarialnym z wpisem do ksiegi wieczystej. Tym samym WM poprzez zarzad zbierajac podpsiy do np. uchwały, nie uwzglednia w głosowaniu wlscicieli lokali bez aktu notarialnego, prawda?
Mnie to jest zrozumiale i stosowane, jednak sa osoby w mojej Wm, ktore tego nie pojmuja. Bede wdzieczny za pomcne uwagi na te kwestie. Dziekuje, pozdrawiam.
czy ktos moze rozwiac mój dylemat, mianowicie zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o wlasnosci lokali, wlascicielem lokalu w WM jest sie poprzez akt notarialnym z wpisem do ksiegi wieczystej. Tym samym WM poprzez zarzad zbierajac podpsiy do np. uchwały, nie uwzglednia w głosowaniu wlscicieli lokali bez aktu notarialnego, prawda?
Mnie to jest zrozumiale i stosowane, jednak sa osoby w mojej Wm, ktore tego nie pojmuja. Bede wdzieczny za pomcne uwagi na te kwestie. Dziekuje, pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Rozumiem że część mieszkań jest niewykupionych i lokatorzy głosują jako właściciele nie mając pełnomocnictwa od właściciela?
To by było bezprawne - uchwały we wspólnocie podejmują właściciele i tylko oni mają prawo głosu (lub ich pelnomocnik z pełnomocnictwem rodzajowym).
To jest zbyt daleko idąca interpretacja art. 7.2. Artykuł ten mówi o sytuacji gdy lokal zostaje dopiero wyodrębniony, a nie w ogóle o tytule własności. Potwierdzeniem własności może być sam odpis z księgi wieczystej, nie koniecznie akt notarialny. Pilnowanie tych spraw to dobra praktyka, ale bez przesady, kwestionowanie prawidłowości oddanych głosów zostawmy właścicielom lokali - chyba, że do głosowania zgłasza się osoba, o której nic nie wiemy i widzimy ją pierwszy raz na oczy.
Takie osoby nie mogą brać udziału w głosowaniach we wspólnocie, chyba, że ... posiadają pełnomocnictwo rodzajowe od właściciela lokalu np developera.
(...)