ZASILANIE
eda5042
Użytkownik
Witam,proszę o odpowiedź, instalacja od wlz do licznika należy do wspólnoty,ale czy od licznika do mieszkania też należy do wspólnoty? bo nasza administratorka twierdzi,że do wspólnoty ,na forach czytałam,że do poszczególnych lokatorów,czy jest na to jakiś paragraf,proszę o w miarę szybką odpowiedź,z góry dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Najczęściej jest tak, że przed licznikiem wspólnota, licznik należy do dostawcy i za licznikiem jeden lokal.
To teoria, ale jak liczniki, gazomierze są daleko od lokalu i trzeba pruć ściany na klatce schodowej, to bywa, że wspólnota wymienia hurtem kable między licznikiem a lokalami, żeby taniej było i żeby nie trzeba było często klatki malować.
Instalacja za tym zaworem należy do właściciela lokalu .
Ma o nią dbać i remontować na swój koszt.
1. Rura od ciepłej wody w sposób wyraźnie wyczuwalny ogrzewa klatkę (w zimie wyczuwalne jest ciepło od gresu), jest więc częścią wspólną? Jako dostawca medium służy tylko mi, ale do ogrzewania służy nie tylko mi
2. Jak mi coś się stanie z rurą od zimnej wody to na swój koszt będę musiał ryć posadzkę, naprawić rurę, a potem doprowadzić posadzkę do stanu sprzed awarii?
Nie rozśmieszaj mnie .... widziały gały co kupowały ...
nie trzeba było kupować takiego lokalu z takim rozwiązaniem technicznym...
zaczynasz dysputę jak rasowy urzędnik , wdepnąłeś, a teraz szukasz, kto by za to zapłacił....
wymyślając wirtualne rozwiązania
i znowu wirtualna teza ...
niczego nie będziesz kuć ... twoje rury są ułożone w osłonie , wystarczy wyjąć starą plastykową rurkę i wprowadzić nową..
Generalnie wcześniej się nad tym tematem nie zastanawiałem, dopiero ten wątek zwrócił moją uwagę na tę kwestię. I na pewno nie jest to powód, dla którego miałbym nie kupować tego mieszkania.
Jak wyjeżdżasz na teneryfę i nie ma Cię miesiąc czasu to gdzie zakręcasz wodę? (stawiam że jakoś się zabezpieczasz )
już ktoś inny pracuje za jego biurkiem
Świadczyło by o tym BRAK dodatkowego zaworu pomiędzy zaworem głównym na klatce schodowej a kolejnymi przyborami w lokalu.
Tu nie ma mowy o służeniu, ponieważ ten fragment instalacji nie jest instalacją ogrzewania podłogowego, więc nie służy innym. To po prostu ułomność niedoskonałego systemu technicznego. Być może w ogóle na przewodzie nie ma izolacji cieplnej, a jedynie rurka osłonowa (tzw. peszel). No, tak to już jest, że ciepło nie pyta się, gdzie i u kogo ma przeniknąć do otoczenia, tylko przenika na całej powierzchni.
Na to wygląda. Napiszę, jak swego czasu p. Cimoszewicz - jeśli się ubezpieczysz, to wtedy nie będzie na Twój koszt.