Obowiązek płacenia zaliczek w nowym budynku
jansobol
Użytkownik
Wspólnota od samego jej początku miała liczyć 4 budynki. Oczywiście te budynki nie zostały wybudowane na raz, tylko jeden po drugim. Moje pytanie jest takie: od kiedy nowo wybudowany budynek ma obowiązek płacić zaliczki? Od daty odbioru budowlanego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Sprecyzuj bardziej pytanie.
Przed wyodrębnieniem wszystko idzie na konto dewelopera.
Jest jedna działka, jedna KW i na niej w planach 4 budynki. To wszystko to będzie jedna Wspólnota. Pierwszy budynek został wybudowany, pierwszy lokal wyodrębniony = wystartowała Wspólnota. Ale kolejne 3 budynki jeszcze nie istnieją. Z czasem powstają, ale ja chcę wiedzieć od kiedy deweloper ma płacić za kolejne budynki zaliczki na zarząd NW.
Bo z jednej strony mamy KW, w której całościowy udział jest od razu tak duży, że obejmuje 4 budynki. Czyli patrząc na KW to z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu deweloper powinien płacić zaliczki na zarząd NW w kolosalnej wielkości uwzględniając 3 budynki, których jeszcze nie ma. Ponieważ brzmi to mocno niesprawiedliwie, stąd jest moje pytanie kiedy zgodnie z prawem ma zacząć płacić za kolejne budynki. A może jednak prawo jest tak niesprawiedliwe i od razu musi płacić za te 3 budynki, których jeszcze nie ma + niesprzedane mieszkania z pierwszego budynku?
Muszę skontrolować, czy deweloper płacił od samego początku zaliczki na zarząd NW, ponieważ są podejrzenia, że tego nie robił, a zarządca nie pilnował tematu. W tym celu muszę dla każdego miesiąca od powstania wspólnoty wyliczyć ile deweloper powinien zapłacić.
Nowy doklejony: 30.06.13 20:35
jansobol zobacz pierwsze uchwały WM.
Powinien być pierwszy(-si) wyodrębnienie właściciele i deweloper.
Uchwalają zaliczki i pozostałe rzeczy by mogła funkcjonować WM.
Nowy doklejony: 30.06.13 21:28 Mógłbyś to czymś podeprzeć? Jak podliczę deweloperowi zaległe zaliczki w taki sposób to się za głowę złapie, nie zdziwię się jeśli sprawa wyląduje w sądzie, więc potrzebuję mocnych podstaw.
Odpowiedź będzie w akcie notarialnym( opisanie udziałów w nw).
Pisząc, że budynki są niewybudowane przesadziłem nieco, one jako takie były wybudowane, ale nie nadające się do zamieszkania. Różnice między odbiorami budynków to parę miesięcy, chyba około pół roku, nie pamiętam dokładnie. Ale to raczej nie powinno mieć znaczenia.
Rozumiem, że deweloper nie może się tłumaczyć właśnie tym, że pozostałe budynki nie były nawet odebrane? Przydałaby mi się jakaś podstawa prawna, żeby się upewnić, że o tym, że powinien płacić za wszystko co jego decyduje KW i udziały z niej wynikające (dobrze kombinuję, że ta podstawa prawna to art. 4 ust. 1 UowL?).
2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
Jak znasz wielkość udziału, to możesz działać. Te 10000 to wartość dla 4 bloków?
Udziałów/m2 z poszczególnych miesięcy oczywiście nie znam, muszę wziąć w obroty KW i dla każdego miesiąca wyliczyć jaką kwotę miał płacić deweloper. Na chwilę obecną nie widzę jak można z KW wyciągnąć numer wyodrębnionej KW patrząc na zmianę udziału. Ale pewnie da się to zrobić, tylko trzeba się wgłębić.
Tak.
Nowy doklejony: 30.06.13 22:51 Historia zmian w KW jest po wybraniu "Przeglądanie zupełnej treści KW" na http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
Treść zupełna księgi zawiera wpisy już wykreślone. To taka historia księgi wieczystej, która zawiera wszystkie wpisy od poczatku założenia KW w systemie informatycznym.
jeżeli jest nieznana powierzchnia wszystkich lokali?
Słuchaj ... między powierzchnią na papierze, a tą przy kupowaniu ( w momencie aktu notarialnego) są duże rozbieżności ( np. ze względu na użyte materiały)...
Uważam , ze cała ta sytuacja jest mocno naciągana i śmierdzi mi podpuchą ... masz wirtualne budynki więc i masz wirtualny udział w NW ....:bigsmile:
teraz trzeba zażądać pomiarów przez rzeczoznawcę majątkowego .... on to zrobi zgodnie ze sztuką .... i jest to wykonalne i realne ... oczywiście na koszt dewelopera ....
paranoja
zmiany robi się tylko aneksem do AN, na podstawie operatu zrobionego przez rzeczoznawcę majątkowego ...
Poza tym powiem jeden ciekawy przykład, z którym się spotkałem - rewitalizacja kamienicy. Jedno piętro miało 250mkw, była jedna kw. Drugie też 250mkw, druga kw. Na 1 piętrze, jak i na 2 zostały wydzielone mieszkania, tyle że różne były layouty i rożny udział części wspólnych(korytarzy). Żeby nie mieszać w udziałach dla innych pięter(brak zgody współwłaścicieli kamienicy, właścicieli innych pieter), zamykano kw danego piętra i tworzono nowe kw. Bez zmiany udziałów danego właściciela(danych pięter) w macierzystej dla całej kamienicy. Rezultat - mieszkanie o pow. 50mkw na 1 piętrze miało inny udział, niż mieszkanie 50mkw na 2 piętrze :bigsmile::bigsmile::bigsmile: Także udział nie zawsze równa się metry Chociaż przy nowym budynku tego problemu być nie powinno. Zgadzam się w pełni, niewykonalne. Chyba, że jest mało współwłaścicieli i mają kontakt, spotykają się i dobrze się dogadują. W praktyce wspólnot - mało realne.