Uchwały i powiadomienia o podjęciu Uchwał.
Witam,mam pytanie: ile ma czasu Zarządca na poinformowanie właściciela/li o podjęciu Uchwały właścicieli lokali. Art.23 pkt.3 stanowi że powinien zostać powiadomiony pisemnie każdy właściciel ale nie określono czasu (np. Uchwała pojęta 27.03.2013 a sama kserokopia Uchwały wrzucona do skrzynki 26.06.2013r. czy można samą kserokopię traktować jako powiadomienie pisemne?) chcę zaskarżyć Uchwałę właścicieli lokali gdyż godzi w moje interesy,są odręczne dopiski bez podpisu kto dopiski na uchwale naniósł... a wedle Art.25. 1a. mogę uchwałę zaskarżyć 6 tygodni po jej podjęciu. Napisałam pismo do Zarządcy o uchybieniach w uchwale odpowiedział że jest 6 tygodni na odwołanie od podjęcia uchwały. Włosy stają dęba ze złości Uchwała podjęta w marcu w kwietniu otrzymałam kserokopię do skrzynki. Więc jak się mam odwołać, jak się bronić?
Proszę o odpowiedź, dziękuję
Proszę o odpowiedź, dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Bardzo dziękuję za odpowiedź i wsparcie, serduchem pozdrawiam.
Jeżeli świadkowie potwierdzą, że w danym dniu wrzucili do skrzynki korespondnecję, to będzie to jakiś dowód, może być poparty protokołem podpisanym przez tych świadków.
Ale jak się sąd do tego odniesie?
W uchwałach natomiast nie można postanowić, że takie doręczenie będzie skuteczne, bo właściciele nie mają kompetencji do korygowania kodeksu cywilnego.
Można natomiast ustalić w jaki sposób takich doręczeń się dokonywa - czyli same procedury. Jednak te procedury nie będą wiązać właściciela lokalu - bo wykraczałoby to poza materię zarządu rzeczą wspólną.
Czy otrzymała Pani treść uchwały czy tylko zawiadomienie o jej podjęciu?
Kasandra wieści dziwne rzeczy (ten typ tak ma) Miałem u siebie taki przypadek, jedna z właścicielek tłumaczyła mi ,że od trzech miesięcy nie otwierała swojej skrzynki. Dobre tłumaczenie. może sąd uwierzy i nie odrzuci skargi, ale nie w tym rzecz. trzeba wykazać naruszenie swojego interesu prawnego a nie duperelki typu Następny właściciel ,który nie ma czasu na pójście na zebranie, bo w tym czasie musi być na zakupach, a na forum szuka wazeliniarzy ,którzy pocieszą i doradzą jak napisać skargę czy pozew.:bigsmile:
np
[ulist]
[li]uchwała w sprawie odwołania członka Zarządu i powołania nowego ....[/li]
[li]udzielnie pełnomocnictwa członka wspólnoty do dysponowania nieruchomością na cele budowlane ,
[/li]
[/ulist]
ect.
No i BZDURA stała się faktem w wykonaniu elana124
u mnie , tak się składa, uchwały nie przechodzą na zebraniach ( za mało jest reprezentowanych właścicieli lokali czy to osobiście czy za pośrednictwem pełnomocnictw rodzajowych),
więc siłą rzeczy każdy właściciel dostaje treść podjętych uchwał na papierze .... niestety jest to kosztowniejsze, ale nikt tego nie negował ... trwa to prawie od samego początku istnienia WM