Centralne ogrzewanie
bolestak
Użytkownik
Witam mam pytanie odnośnie centralnego ogrzewania ze wspólnej kotłowni. Planuję kupić mieszkanie w bloku w którym jest 12 mieszkań. Blok ogrzewany jest kotłownią którą zarządza zarządca wspólnoty. Część mieszkań w tym bloku jest już odcięta od kotłowni, mają swoje ogrzewanie. Mój problem dotyczy odcięcia mieszkania które chcę nabyć ,jeszcze przed sprzedażą obecny właściciel chciał uzyskać zgodę właścicieli na odcięcie lokalu od kotłowni. Zgodzili się wszyscy oprócz jedenej właścicielki, dwa mieszkanie w tymże bloku należą do zarządcy wspólnoty ponieważ nie są jeszcze wykupione, lecz lokatorzy również podpisali zgodę. Moje pytanie dotyczy tego czy ten jeden głos właścicielki i dwa zarządcy( mniemam iż jako własciciel dwóch pozostałych mieszkań będzie również na nie) zniweczy moje plany z odcięciem się od kotłowni. Bardzo proszę o odpowiedź gdyż to zaważy na mojej decyzji kupna tego lokalu. Dodam iż przewody kominowe w tymże bloku dostosowane są do instalacji C.O. ponieważ działają tam piece typu "westwalka".
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Podejmując decyzję o wykupie proszę się również liczyć z taką ewentualnością jak uchylenie uchwały przez Sąd (aczkolwiek mało prawdopodobne, skoro inni właściciele też mają indywidualne systemy ogrzewania), należy też mieć na względzie, że wszyscy mogą być obciążani kosztami utrzymania tej kotłowni jako części nieruchomości wspólnej.
Po wejściu w życie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. 1994 r. Nr 85 poz. 388 ze zm.) właściciel lokalu nie może bez zgody pozostałych właścicieli odłączyć swojego lokalu mieszkalnego od zainstalowanej w budynku sieci centralnego ogrzewania i przy jej wykorzystaniu zastosować inny rodzaj ogrzewania. Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 sierpnia 1997 r. III CZP 36/97
http://www.zarzadca.pl/content/view/34/94/
Nie chciałaby Pani, posiadając już indywidualny system ogrzewania, nagle zostac zmuszoną do zapłaty za ogrzewanie z kotłowni, z której nie korzysta.
Proponuję, aby udała się Pani osobiście wraz z właścicielem lokalu do zarządu i wyjaśniła tę sprawę, po przedstawieniu argumentacji i stanowiska jego członków, będzie można rozważyc sposób postępowania.