śmieci
jan
Użytkownik
zarządca wywiesił ogłoszenie że z uwagi na brak pojemników -rewolucja śmieciowa - jest odłożona w czasie na starych zasadach. w takim razie co z opłatami- czy też na starych zasadach?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jesli będą wywozili ze starych pojemników, to pewnie będą niesortowane.
Zatem powinieneś płacić wyższą stawkę, bo niesortujesz.
Całe szczęście władza jest blisko ludzi rozumie ich problemy i nie będziesz musiał płacić wyzszej stawki tylko nizszą - jak za śmieci posortowane.
Taki prezent dostaniesz.
czy to on jest organizatorem odbioru śmieci i je zagospodarowuje? Pogięło ciebie ... to temat dla Gminy, w której mieszka ...
Gmina ma obowiązek odebrania i zagospodarowania każdej ilości i rodzaju odpadów, jakie wytworzy mieszkaniec gminy
Opłaty za zagospodarowanie odpadów mają charakter podatku lokalnego ( a nie wynikające z umowy cywilno -prawnej)
Opłaty za zagospodarowanie odpadów każdy mieszkaniec powinien dokonywać, /odrębnie od wpłacanych zaliczek/, bezpośrednio na konto Gminy - tak jak np.: podatek od nieruchomości
Urzędy dla każdej nieruchomości (tak to wygląda) przyporządkowały osobne konta na które należy wpłacać opłatę "śmieciową".
Stroną wg Urzędu jest WM a nie właściciel lokalu a tym bardziej nie jest mieszkaniec (jak napisał KubaP).
U mnie nie i wielu jeszcze innych rewirach tego pięknego kraju, jakim jest Polska, jest tak jak napisałem .
Nie upewnionym jest uogólnianie zasad o jakich pisze GRZECH , bo to nie obowiązuje w całej Polsce .
Im mniejsza gmina tym jest lepiej , śmieci nie są anonimowe ... a o to w całym tym bajzlu śmieciowym chodzi ,
Szkoda, że wielu o tym nie pamięta ...
Jestem ciekaw jak do danych takich mieszkańców docierają urzędy
Ale od mieszkańców ? Podaj mi definicję lub źródło takiego podatku. Chętnie się z nim zapoznam.
Dla urzędnika gminnego mieszkaniec = właściciel lokalu niezależnie czy on fizycznie zamieszkuje w lokalu czy nie .
Jeżeli chodzi o podatek od nieruchomości, to możesz sobie poczytać w takim źródełku, jak USTAWA z dnia 12 stycznia 1991 r.
o podatkach i opłatach lokalnych