deklaracje smieciowe

mireksmireks Użytkownik
witam.w naszej wspólnocie wszyscy właściciele zadeklarowali segregację śmieci i taką deklarację za wspólnote złożył zarząd.po upływie kilkunastu dni od obowiązywania ustawy jeden z właścicieli '" mądry inaczej" doprowadził do podjęcia uchwały upowazniającej zarząd do zmiany deklaracji na niesegregowane wprowadzając w błąd właścicieli ze w przypadku stwierdzenia niesegregowania śmieci wspólnota zostania ukarana karą do 50tys zł.{kompletny brak znajomości zapisów ustawy}.za głosowało 18 na 20 właścicieli .moje pytanie brzmi .czy zarząd ma prawo narzucać mi niesegregownie skoro zadeklarowałem segregowanie.?uwazam,ze zarząd łamie prawo!!!!!!!!!

Komentarze

• Opcje
    DMDM Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Też sobie szukam odpowiedzi dzisiaj na podobne zagwozdki i to znalazłem:
    http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/rewolucja-smieciowa-50-pytan-i-odpowiedzi-czesc-pierwsza,1929089,4206

27. Wspólnota mieszkaniowa zdecydowała, że od lipca będziemy w bloku segregowali śmieci. Czy muszę się tej decyzji podporządkować?

Tak. Spółdzielnie czy wspólnoty mieszkaniowe musiały podjąć jedną decyzję dla całego bloku: segregujemy śmieci czy też nie. Nie istnieje możliwość, by część budynku zdawała firmom odpady zmieszane, a część zebrane w sposób selektywny. Jeśli więc w danej spółdzielni zdecydowano o segregowaniu, muszą się temu podporządkować wszyscy. Nawet ci, którzy się z tym nie zgadzają. Muszą oni pamiętać, że jeżeli zdecydują się postępować wbrew ustaleniom, negatywne konsekwencje mogą ponieść wszyscy mieszkańcy. Jeśli wybrana przez gminę firma śmieciarska dopatrzy się, że mimo wcześniejszych deklaracji część mieszkańców danego bloku nie segreguje odpadów, będzie musiała poinformować o tym gminę, która nałoży na całą spółdzielnię wyższą opłatę za gospodarowanie odpadami.

Tyle teoria, w praktyce wspólnoty postępują bardzo różnie. Niektóre zwyczajnie zebrały informacje od lokatorów i przesłały je gminie. Problem w tym, że część członków wspólnoty deklaruje chęć segregacji, a pozostali - nie. W konsekwencji mieszkańcy wielu wspólnot lub spółdzielni do tej pory nie wiedzą, jak rozwiązana zostanie u nich kwestia segregacji śmieci.
  • Opcje
    stonkastonka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeden z właścicieli '" mądry inaczej" doprowadził do podjęcia uchwały upowazniającej zarząd do zmiany deklaracji
    . Hmmm pokusił bym się o stwierdzenie że to łebski gość skoro potrafił przekabacić właścicieli osiemnastu lokali z dwudziestu. Najwidoczniej cieszy się on dość dużym zaufaniem we wspólnocie.
    {kompletny brak znajomości zapisów ustawy}
    przypiął bym raczej właścicielom lokali. Czyż to nie oni podpisywali uchwałę zmieniającą dotychczas obowiązującą ślepo wierząc w to co im ten właściciel (jak go nazwałeś) "mądry inaczej" sugerował?
    To jest doskonały przykład na to "jak się trzyma pospólstwo za ryj". Dopóki ciemnogród będzie panował w Twojej wspólnocie "mądry inaczej" będzie wami rządził jak będzie chciał.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lipca 2013
    [cite] mireks:[/cite]witam.w naszej wspólnocie wszyscy właściciele zadeklarowali segregację śmieci i taką deklarację za wspólnote złożył zarząd.
    czy zarząd ma prawo narzucać mi niesegregownie skoro zadeklarowałem segregowanie.?uwazam,ze zarząd łamie prawo!!!!!!!!!
    po upływie kilkunastu dni od obowiązywania ustawy jeden z właścicieli '" mądry inaczej" doprowadził do podjęcia uchwały upowazniającej zarząd do zmiany deklaracji na niesegregowane
    TO po co składaliście zbiorczą deklaracje, trzeba było złożyć indywidualne i każdy płaciłby za siebie do Gminy... tak jak to zrobiono w Opolu, Małopolsce, Wrocławiu i wielu jeszcze innych Gminach w kraju

teraz biegasz po forach, bo nogi ci się ugięły, że możesz mieć dodatkowe koszty . (50.000 zł X udział w NW) to jakieś ... 2500 zł na lokal

Do póki nie będzie możliwa identyfikacja czyje są śmieci/odpady zmieszane takie wyciąganie dodatkowej kasy przez gminy będzie realną praktyka . To tylko kwestia czasu ...
  • Opcje
    mireksmireks Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie jest łebski gość tylko lokatorzy nie mają pojęcia co podpisują i co się dookoła nich dzieje a podpisują w myśl zasady bo sąsiad podpisał natomiast zgodnie z ustawą to wspólnota moze być ukarana {w przypadku deklaracji segregacji i nie segregowania zwiekszeniem opłaty tak jak za smieci niesegregowane tyle i tylko tyle} ale wystarczy lokatorow wprowadzić w błąd i po sprawie.Nikt nie zadał sobie trudu sprawdzenia co jest zapisane w ustawie{zgodnie z zasadą a co mnie to obchodzi}
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.